Isbading i Kristiansand

Koronapandemien har ført til at nye måter å aktivisere seg på har dukket opp – isbading er en av dem. Vi har blitt med gruppa "Isbaderne, Kristiansand" ut i det kalde vannet.

Gruppebilde av isbaderne i Kristiansand.
Fra venstre: Adriana Trujillo, Bente Linde, Eirik Erling Olderøy, Tamara Villanueva, Morten Marius Momkvist, Max Matheo Momkvist, Natalie Brocks, Dr. Mark Harper og hunden hans Lego. Foto: Sørnett

Sørnett tok turen til Bertesbukta på Lund for å sjekke ut den oppblomstrende trenden med gruppen “Isbaderne, Kristiansand”. Gruppens motivasjonen for isbading var helsefordelene  og felleskapet som følger med.

Tamara Villanueva var en de mer erfarne isbaderne i gruppen. Foto: Sørnett

– Jeg tror grunnen til at folk kaster seg på denne trenden er fordi folk har innsett at isbading er godt for kropp og sjel, og at det faktisk er gode muligheter for å finne på noe gøy i felleskap under denne koronatiden. Du blir kjent med nye folk og det kommer stadig nye ansikter for hver gang, forteller deltakeren Tamara Villanueva til Sørnett.

Gleden over å kaste seg ut i det kalde vannet er populært i disse pandemitider. Isbaderne i Kristiansand er et inkluderende felleskap av badeglade mennesker som møtes på forskjellige badeplasser i området for å en iskald dukkert sammen. De har en egen Facebook-gruppe med medlemmer som deler samme badeglede.

Max Matheo Momkvist syns det var gøy å bade i det kalde vannet. Foto: Sørne

 

– Syns det er veldig gøy å bade selvom det kan være litt kaldt.

Max Matheo Momkvist er en av de tøffe isbaderne som tok en dukkert under mandagens bading. Isbaderne er blitt en fast gjeng i alle aldre, og enkelte møtes opp til flere ganger i uka for en forfriskende dukkert.

Stadig flere hiver seg på isbading-trenden, og nyere forskning viser at dette kan ha noe for seg.

 

Se TV-reportasje nederst i artikkelen

 

Dr Mark Harper skriver egen bok om isbading. Foto: privat

En av deltakerne i gruppen, Dr. Mark Harper fra Storbritannia, har drevet med forskning på fordelene ved isbading. Han skriver i disse tider en bok om disse fordelene. Harper er en konsulent-anestesi lege ved sykehus i Brighton og Sussex. Han har utviklet en interesse blant annet de positive effektene av svømming i kaldt vann. 

–  Isbadingen er ikke bare bra for behandling av sykdom, men også som del av en medisinsk livsstil som gir deg mye energi og vitalitet. Når du dypper ansiktet ditt i kaldt vann, så stimuleres det parasympatiske nervesystemet som igjen reduserer betennelse. Lidelser som isbading kan påvirke positivt er stress, depresjon, angst, høy blodtrykk, diabetes type 2, Crohn’s disease og fibromyalgi.

Dr Harper har god erfaring med isbading, da han som 18-åring hoppet ut i kulda for første gang. Den britiske legen vil anbefale folk flest om å slenge seg på trenden.

– På vinterstid vil jeg råde folk om å bade to – tre minutter i vannet, mens om sommeren 30-60 minutter. Jeg føler meg alltid bedre etter jeg har badet, og får masse energi og vitalitet. Det er viktig å vite at du trenger ikke å bade i iskald vann, men badingen har også stor effekt hvis man bader i temperatur mindre enn 20˚C.

Badeplasser i Kristiansand 

Er det noe Sørlandet har mye av er det flotte badestrender lands sørlandskysten. Leder i turistinformasjon og innbyggertorg, Randi Hukom, prater engasjert om de mest attraktive badeplassene i Kristiansand.

Randi Hukom, Leder for turistinformasjon og innbyggertorg i Kristiansand Kommune. Foto: Privat

– Ja vi har jo Bystranda som er regnet som nr 1 badeplass i Kristiansand, etterfulgt av Hamresanden. Bertesbukta er også en veldig populær plass med sine små bukter, som blant annet Gleodden. På Hånes er det to flotte sandstrender, Piningen og Solvika. Ellers er det stort sett bading fra svaberg. Når det kommer til valg av badeplasser så kommer det veldig an på alder og hva folk ønsker seg mest. Bystranda og Hamresanden er populære blant ungdommen, forteller Randi Hukom til Sørnett

Her er en oversikt over de 12 beste badeplassene langs kysten på Sørlandet

1. Bystranda: Ligger i Kristiansand med Aquarama i bakgrunnen. I tillegg til sandstrand, gressplen og betongbrygge, er det lekeplasser, sandvolleyball-nett og skatemuligheter.

2. Bragdøya: Er et lite ferieparadis rett i byfjorden. Her finnes en langrunn sandstrand som er perfekt for både store og små. Ankomst via badebåten, MS Bragdøya, som kjører tur-retur fra Kristiansand.

3. Sømstrandra: Dette er en nudistrand som befinner seg på Søm med flotte bademuligheter for de interesserte.

4. Bendiksbukta: På Odderøya finnes det mange gode badeplasser, blant annet Bendiksbukta med sandstrand og et stort grøntområde. Ellers er det flere svaberg som Odda, man kan bade fra på Odderøya.

5. Bertesbukta på lund: På Lund ligger Bertes med alle sine muligheter. Her er det flere svaberg og sandstrender for både store og små.

6. Dvergsnestangen: Er et område i Randesund i Kristiansand. Her finner du Kristiansand feriesenter med også muligheter for camping.

7. Hamresanden: Er kjent som en av Norges mest attraktive strender. Her er det både langgrunt og dypt, og området har flere aktivitetsmuligheter for hele familien.

8. Årosstranda: Er en barnevennlig langrunnet sandstrand, og det finnes også et oppvarmet saltvannsbasseng på området.

9. Skottevik feriesenter: Ligger på Høvåg og har en strandlinje med svaberg, småstrender og oppvarmet utendørsbasseng.

10. Helleviga: Flott badeplass i Søgne med både svaberg og sandstrand i idyllisk landskap

11. 3. Stampe: Et ferskvann som ligger i Baneheia. Her finnes det sandstrender og flere brygger man kan hoppe fra.

12. Jegersberg: Her finner man både sandstrand og svaberg, og ofte varme temperaturer i vannet sommerstid.