Pandemien har løftet denne idretten ytterligere: – Tidspunktet traff godt

Frisbeegolf er en idrett som virkelig er i vinden. Pandemien lokket andre idrettsutøvere til frisbeegolfbaner da deres ordinære idretter ble stengt, forteller klubbledere i Kristiansand.

Hull 5 på Sukkevann Frisbeegolfpark. FOTO: Jonas Bucher

Idretten som bygger på golfens regler, har hatt en enorm økning i antall spillere de siste årene. Selv om det ikke er altfor lenge siden man begynte å se frisbeekurver rundt om i landet, har idretten eksistert i over 20 år.

Frisbeegolf

  • Frisbeegolf, diskgolf eller discgolf.
  • Frisbeegolf bygger på den tradisjonelle golfens regler, med frisbee i stedet for ball og kølle.
  • Idretten går ut på å kaste frisbeen fra A til B med så få kast som mulig.
  • En av verdens og Norges raskest voksende idretter.
  • Over 200 frisbeegolfbaner i Norge.
  • Gratis bruk av baner.
Kilde: frisbeegolf.no

– Kristiansand frisbeegolfklubb (KFGK) er 24 år gammel, sier lederen i frisbeegolfklubben, Sverre Messel, til Sørnett.

Da klubben ble stiftet på slutten av 90-tallet, var ikke idretten helt lik slik vi kjenner den i dag.

– Vi fikk ikke opp kurver før på midten av 2000-tallet, så før den tid markerte vi trær som «mål». Det er faktisk en idrett som har vært i Norge en god stund, forteller Messel.

Leder i Kristiansand Frisbeegolfklubb, Sverre Messel. FOTO: Privat

– «Boost» av korona-situasjonen

Frisbeeidretten utøves naturligvis utendørs, og ofte i omgivelser ved skog- og turområder. Derfor er det en idrett som trygt kan utøves, til tross for korona og pandemi.

Dermed har flere nye spillere gitt frisbeegolf et forsøk, da mye annen idrett i landet har vært stengt og umulig å utøve i store perioder siden mars i fjor.

– Alle klubber i hele landet kan skrive under på at frisbeegolf har fått en «boost» av korona-situasjonen, sier lederen i KFGK engasjert.

En annen klubbleder deler Messels mening om frisbeegolfs oppsving. Ola Valle Stakkeland, som selv er ivrig frisbeegolfspiller og leder i Sukkevann Frisbeeklubb, mener at pandemiens ankomst var med på å løfte idretten ytterligere.

– Korona kom på et tidspunkt som traff sporten ganske godt, vil jeg si. Frisbeegolf var i ordentlig vekst før pandemien, da vi allerede hadde fått en del mediedekning før mars i fjor. Så kom de første tiltakene, og idretter med nærkontakt ble stengt, mens vi fikk holde åpent, forteller Stakkeland.

Leder i Sukkevann Frisbeeklubb, Ola Stakkeland, opplevde stor tilstrømning til banen da annen idrett ble stengt ned i fjor. FOTO: Privat

Da ulike arrangementer som fotball- og håndballcuper, samt ulike kamper i de fleste idrettene i landet har blitt avlyst og utsatt, har frisbeegolfen fått arrangert og gjennomført flere konkurranser.

– Da de første tiltakene kom i fjor, hadde vi i samarbeid med flere klubber noen innspill og idéer til vårt eget forbund (Disksport, journ.anm.) hvordan vi kunne gjennomføre små, lokale konkurranser der vi kunne opprettholde smittevernet, forteller Messel.

Innspillene ble godkjent av Norges idrettsforbund, og dermed kunne ulike konkurranser foregå under noen få korona-restriksjoner.

Alternativ aktivitet

Frisbee-idretten har blitt en alternativ aktivitet for mange idrettsutøvere på forskjellige nivåer, da deres ordinære idretter har vært umulig å utøve på vanlig måte.

– Det var jo flere idrettsanlegg som stengte ned i fjor våres, men det slapp vi å gjøre, sier klubblederen og legger til:

– Dersom du skal stenge frisbeegolfbanen, kunne du like gjerne stengt turområdene rundt om i landet. Det blir litt det samme som å gå en tur, og det er smittevernvennlig, konstaterer Messel.

Utkastpunket på hull 4 på Sukkevann Frisbeegolfklubb. FOTO: Jonas Bucher

Det er gratis å bruke og spille på baner i hele landet, og det eneste man trenger er en frisbee. Dette er en av grunnene til at frisbeegolf har blitt en så populær aktivitet.

– Det er en veldig rimelig idrett, og man får tidlig mestringsfølelse og blir raskt bedre. Vårt inntrykk er at når man først begynner å spille, så slutter man ikke.

– Høy mestringsfølelse, rimelighet, godt miljø og tilgangen på gratis baner, oppsummerer Messel som de viktigste faktorene til idrettens vekst de siste årene.

Flere baner i Kristiansand 

Lokalt i Kristiansand finner man flere ulike baner å spille på. Bølgane frisbeegolfpark på Eg var den første banen som fikk kurver i 2009, og har nå til sammen 18 hull. Banen ligger like ved Sørlandet sykehus, og har en fin variasjon på avstand og vanskelighetsgrad.

Ved siden av det store idrettsanlegget på Sukkevann ligger Kristiansands største frisbeegolfpark med hele 27 hull. Banen anses av mange som en av Norges beste baner, der både nybegynnere og viderekommne kan boltre seg på krevende utfordringer i skogen.

– Når det kommer til skogsbaner, er Sukkevann av de beste banene i Norge. Basert på vanskelighetsgrad, er banen rangert som nummer to i Norge basert på standard og kvalitet, forklarer klubblederen i Sukkevann Frisbeeklubb, Ola Stakkeland.

Hull 5 på Sukkevann Frisbeegolfpark, med utkastpunktet på brygga i bakgrunn. FOTO: Jonas Bucher

I tillegg til de nevnte banene på Eg og Sukkevann, finnes det flere mindre baner i kommunen som kan passe nybegynnere. Ved Universitetet i Agder (UiA) ligger en bane med ni hull, og det samme ved KKG. På Karuss skole ligger en liten bane med seks hull, mens ute på Herøya finner man en med ni hull.

Et stykke utenfor byen ligger Tinntjønn frisbeegolfpark i Vedderheia i Søgne. Denne banen har 20 hull, og regnes også som en veldig bra bane på landsbasis.