Hvorfor ikke sette nålen før man peker med pekefingen?

Russetiden har startet for fullt. Festing, store samlinger og lite avstand. Det er ikke lenge før folk føler smittetrenden stiger og trenger noen å skylde på.

Kommentar

Vaksinering av befolkningen i Norge har tatt seg opp den siste tiden. Det er forskjellige aldersgrupper som prioriteres fra kommune til kommune. Unge voksne og ungdommer ligger som regel bakerst i køen. Hvis vi er så redde for russefeiringen og hva den vil gjøre med pandemien i Norge, så kunne vi gjerne handlet fortere? Hvorfor har vi ikke tenkt lengre enn nesen og startet med vaksinering på russen tidligere?

Jeg forstår de som er mer utsatt for korona bør bli vaksinert først, dette er noe jeg støtter. På Kristiansand sin vaksineliste går det fra beboere på sykehjem som er første prioritert, ned til helsepersonell på siste plass. Man finner ingen tegn til friske unge voksne på listen. Burde vi ikke tenkt på å få russe-kullet litt høyere opp. Da slipper russen å bekymre dem som er på femte plass på vaksinelisten.

De fleste har vært russ i sin tid og vet hva det går ut på. Vi som var heldige og unngikk en pandemi i russefeiringen, hadde nok mye mindre å tenke på. Vi liker å tro at vi hadde fulgt tiltakene mye bedre enn dagens russ, men hadde vi egentlig det? Oksen glemmer ofte hvordan det er å være en kalv.

Skjermdump av anonym debattinnlegg, Fædrelandsvennens debattstudio.

Jeg vet selv at flesteparten av russen prøver så godt de kan når det gjelder festing i henhold til smitteverntiltakene, men det er selvsagt noen som velger å ikke følge disse. Noen ender opp med å bryte dem. Gjerne er det en som er syk, men som ikke vil gå glipp av feiringen, og bestemmer seg for å dra på fest uten å teste seg. Da er det en person som smitter flere russ og det blir store utbrudd blant russen, noe som nylig har skjedd i Mandal. Det er svært enkelt for enkelte å skylde på hele russe-kullet da.

Det er lett å kreve ting som munnbind-påbud. Når russen samles, så må alle bruke munnbind. Uansett hvor mange de er. Det er lett å kreve at noen andre skal bruke munnbind når du personlig slipper billig unna et slikt påbud. Igjen så vet vi selv, de som klager eller ønsker munnbind hadde mest sannsynlig ikke brukt det hvis de skulle treffe venner på privaten. Det er noe alle sliter med å gjøre.

Heldigvis gjøres det unntak for russen. Ved å jobbe sammen kan vi få dette fortere under kontroll, men hadde vi sluppet alt dette hvis vi bare hadde planlagt litt bedre i forhånd?

Vi må begynne å tenke på det store bildet. Pandemien gjelder alle i Norge, om det er på jobb, privaten eller skolen. Alle har sin rolle å spille. Vi visste russetiden kom til å komme. Så vi bør gjerne tenke oss litt om før vi peker på russen.