Så Karate Kid tre ganger, nå har han svart belte i sju ulike kampsporter

For mange er et svart belte måle og slutten, men for Richard Haye var det bare begynnelsen. Kristiansand kampsport senter er kanskje kjent for mange rundt om i Kristiansand, men ikke mange vet hvem som startet senteret. Vi tok en prat med MMA hall of famer Richard Haye, grunnleggeren av KKS.

Richard Haye grunnla KKB i 1997 for å utforske forskjellige typer kampsport utenfor karate. Etter ni år som klubb var det på tide å drive med dette på hel tid, Så i 2007 åpnet dørene for Kristiansand kampsport senter. KKS hadde kun 30 medlemmer da Haye startet sentere.

Haye ble født i cape town Sør-Afrika i 1970, Haye sier at han enda husker hvordan det var å bo hos besteforeldrene i Sea point. Han husker hvordan han drømte seg bort i kampsport verdenen, for rett over gaten lå det et karate studio. Dessverre hadde ikke familien nokk penger til karate timer, så for den tiden måtte det holde med Bruce lee filmer.

Haye flyttet til Oslo i 1983 der han fikk endelig prøve seg på karate, men han sluttet etter 3 måneder. På den tiden skyldte Haye på språkproblemer og reisetid. Haye sier at det ikke var reise tiden eller språket som gjorde at han sluttet, det var rett og slett for vanskelig og ha ga opp for lett.

I 1984 startet Haye på en nye skole i Kristiansand, dette var ikke lett sier han. Haye var ikke blitt så god på norsken enda og ble ofte mobbet for å vær fra utlandet.

Men det var flere i samme bås som Haye, nemlig Daniel LaRusso. Mange kjenner kanskje til Daniel LaRusso, det er hovedkarakteren i karate kid filmene. Haye kjente seg veldig igjen i karakteren Daniel LaRusso, siden begge hadde problemer med å tilpasse seg sitt nye miljø.

Haye sier at han så filmen tre ganger før han bestemte seg for å gi karate en ny sjanse. etter at Haye hadde maset mye på foreldrene, fikk han endelig starte med karate igjen. Dette var starten på en livs lang lidenskap. I 1992 fikk Haye sitt første av mange svarte belter, Haye sa dette tok kun åtte år med treninger fem til seks dager i uken. For mange er kanskje et svart belte målet og slutten, men for Haye var det bare begynnelsen.

Haye dro på sommerleir i 2001 der kom han i kontakt med en brite ved navn Andy Gibney som underviste i jeet Kune do. Dette vennskapet skulle føre til en introduksjon og nytt venn skap med Richard Bustillo. Bustillo var da eleven til selveste Bruce Lee. etter å ha bodd på samme hotell, inviterte Haye, Bustillo til å kommer til Norge for første gang i 2005.

Haye husker godt hva Bustillo brukte å si til han. – «Hvis du ikke kan det, lær det før du uttaler deg, du må alltids våge å begynne fra bunnen av, kjenne på hva det er å være nybegynner igjen. Du må bli kjent med følelsen av å ikke mestre. Det er her, utenfor komfortsonen din, at du utvikler deg mest. Slipp egoet» – Richard Bustillo 1942-2017

Det var med hjelp av Bustillo at Haye skapte kali self-defense. Bustillo sa ofte at det var i Bruce lee sin ånd. «Kali self defense is Your yeet kune do»

Haye sier i dag at kali self defense har blitt en kanal der han kan formidle sin tolking av kampsport og selv utvikling.

Haye kan etter alle disse årene med lidenskapelig arbeid skilte med sju svarte belter fra forskjellige kampsport grener. I 2009 ble Richard Haye sitt arbeid anerkjent internasjonalt og han ble foreviget i den amerikanske mixed martial arts hall of fame.

I dag har KKS over 500 medlemmer og 2 lokasjoner på lund og i Vågsbygd der man kan trene kickboksing, kali self defense og Jiu jitsu. Haye valgte disse kampsportene fordi han selv føler at dette dekker mange av aspektene en fighter trenger.

«Jeg har på ingen måte vært flinkest i noe av det jeg har holdt på med. Jeg har bare holdt på uten å gi meg, mens de rundt meg har sluttet å ville lære nye ting eller sluttet å trene. Ingen magi, bare det» – Richard Haye 2021