– Det jeg gjør har en betydning

Kulturrullatoren har sikret kulturopplevelser for eldre i flere år. Tilbudet er for eldre på omsorgssentre som ikke har muligheten til å dra ut på kulturarrangementer i Kristiansand. Produsent Maria Elise Thorkildsen oppfordrer flere til å søke om å opptre.

I over 15 år har Knuden Kulturskole vært ansvarlig for å drifte og utvikle “Kulturrullatoren”. Ordningen går ut på å sende kultur ut til eldre på omsorgssentre som ikke har muligheten til å dra ut. Ifølge produsent Maria Elise Thorkildsen arrangeres det stadig forestillinger.

Svein Helge Vikse på gitar.
Foto: Ine Elise Hole Berg

– Vi sender ut artisten eller gruppen ut i én uke om gangen, også spiller de to til tre konserter per dag. Og da er de rundt omkring på alle eldresentre i hele Kristiansand, så artistene har mange konserter, forteller Thorkildsen.

Det siste året har koronapandemien satt sine begrensninger på det sosiale og kulturelle. Thorkildsen forteller at det har vært utfordringer, men at de har klart å tilpasse seg smittevernreglene.

– Den første gangen det smalt, så spurte vi artistene som skulle opptre om de kunne spille på utsiden istedenfor på innsiden. Og det var utrolig mange flotte artister som hev seg rundt og fikk ordnet dette. Jeg fikk være med å rigge til, og fikk en litt annen type jobb. Det var veldig gøy, påpeker Thorkildsen.

Videre forteller hun at de ikke har lov til å sende ut flere enn to artister samtidig med hensyn til smittevernreglene.

Ann-Sigrid Fuglestveit Mortensen sang flere kjente og kjære sanger under konserten.
Foto: Ine Elise Hole Berg

– Vi har gått etter de som er to stykker istedenfor et helt band. Vi har ikke mulighet til å sende ut flere av gangen. Det er den største restriksjonen nå.

Sist tirsdag holdt Svein Helge Vikse og Ann-Ingrid Fuglestveit Mortensen konsert ved Stener Heyerdahl Omsorgssenter. Det ble både gitar og sang, og flere av de eldre deltok i sangen.

– Jeg syns det er et veldig godt tiltak. Det er givende, og det gir utrolig mye tilbake. De som hører på er veldig hyggelige, forteller Vikse. Gjennom forestillingen ble det spilt kjente og kjære sanger som de eldre kunne synge med på eller klappe i takt til.

Svein Helge Vikse bidro med fine toner på gitar. Foto: Ine Elise Hole Berg

Thorkildsen er veldig fornøyd med ordningen, og legger ikke skjul på at hun brenner for det hun gjør.

– Skal jeg være ærlig, så er dette drømmejobben. Jeg får lov til å jobbe med det jeg liker, som å produsere, skape og gi noe tilbake til andre. Alle jeg møter og snakker med er veldig positive. Kulturrullatoren er en veldig god ordning, og jeg føler virkelig at det jeg gjør har en betydning, forteller Thorkildsen. Hun oppfordrer flere til å søke om å få opptre for de eldre, enten med dans eller sang.

Kulturrullatoren arrangere flere forestillinger på omsorgssentrene ut mai og juni.