Populært dataparty i Gimlehallen

800 ungdommer er i høstferien samlet til et av Norges største dataparty i Gimlehallen

POPULÆRT: Slik ser det ut i Gimlehallen denne høstferien. Foto: Morten Torjussen
POPULÆRT: Slik ser det ut i Gimlehallen denne høstferien. Foto: Morten Torjussen

Denne uken er det høstferie for grunnskoleelevene på Sørlandet. De fleste forbinder nok disse høstdagene med turer skog og mark. Men i Gimlehallen i Kristiansand ble et av Norges største dataparty sparket i gang mandag. “Sørlanet 2010” blir i år arrangert for andre gang. I år er det påmeldt 800 datainteresserte ungdommer som vil tilbringe fire dager i strekk med minimalt med søvn, foran en PC-skjerm. Det er en økning på 60 prosent fra i fjor da det var 500 deltakere.

Gleder seg

– Jeg er her for å spille data og ha det gøy, sier Marius Kleveland Owing som sammen med to andre kompiser har bygget en stor reol hvor de har plassert datamaskinene, cola, chips og tøy.

Se TV-reportasje fra “Sørlanet 2010” under.

Vil bryte ned fordommer

– Vi arrangerer dette for å gi et godt tilbud til ungdom i Kristiansand. Lan-kulturen er en kultur som vokser og det er definitivt noe det er tid for å etablere i Kristiansand, forteller Simon Eriksen Valvik, presseansvarlig på Sørlanet.

Men veien til å kunne arrangere et slikt arrangement som dette er ikke lett og Eriksen Valvik peker på fordommer blant den eldre generasjonen sørlendinger.

– Hva slags fordommer?

– Det er foreldre, kanskje konservative eldre mennesker. De er redd for en usunn livsstil og at det ikke er sosialt nok. Og ser for seg at ungdommen bare sitter og nistirrer i skjermen hele døgnet. Det er vitig for oss å poengtere at slik er det ikke, sier Eriksen Valvik til Sørnett.

Ordføreren ettersøker jenter

Kristiansand kommune med Fritidsetaten Øst er hovedarrangør. Også mange frivillige voksne og unge er med og bidrar for å gjøre datafesten til en suksess. Ordfører i Kristiansand, Per Sigurd Sørensen stod for den offisielle åpningen mandag.

– Det er viktig for oss å legge til rette til at ungdommen har et tilbud i høstferien.

Sørensen gikk på scenen og ga de unge deltakerne tro på at de kan være med å utrette noe i samfunnet.

– Jeg tror mange av de som sitter her er fremtidens datautviklere. Disse vil vi møte i ledende stillinger i utviklingen innen data, forteller ordføreren til Sørnett.

I sin åpningstale sa Sørensen at det er for få jenter som deltar og ga oppgaven til gutta med å få flere jenter med på datafesten. Han mener det vil være godt for hele miljøet at de fikk inn flere jenter.

– Det er jo kanskje en guttegreie. Vi er litt mer på Facebook, Nettby og Msn, forteller Hanna og Stine på 15 år.

Superraskt internett

Når over 800 mennesker skal ha tilgang til internett samtidig, trengs det stor kapasitet. Derfor har arrangørene i år sikret seg en internettlinje med en hastighet på hele 1Gbit, levert av internettleverandøren Ventelo. Dette burde være nok i massevis for å gi deltakerne en god opplevelse når de spiller online. Men hvor mye er egentlig 1Gbit?

– En gjennomsnittlig husholdning har en internetthastighet på 6 Mbit. 1Gbit er 1024 Mbit,  forklarer Eriksen Valvik.

Hvis vi tar for oss regnestykket servert av Eriksen Valvik, har Sørlanet en kapasitet tilsvarende 170 husstander.

FULLT FOKUS: Mange på Sørlanet spiller action spill online mot andre deltakere. Foto: Morten Torjussen
FULLT FOKUS: Mange på Sørlanet spiller action spill online mot andre deltakere. Foto: Morten Torjussen