Salutterte for veteraner og friheten

- Giv akt, første kanon, ild!
Slik åpnet salutten på Odderøya festning, for å markere frigjørings- og veterandagen den 8. mai. Dagen var på mange måter preget av uroen i Europa, men det stoppet ikke årets markering fra å bli en sterk og spektakulær begivenhet.

Markering av frigjørings- og veterandagen på Tresse. (Foto: Simon Lynau)

Hva synes du om markeringen?

– Dette er en veldig verdig markering. Det er jo helt fantastisk det Christianssand Artillerie Compagnie gjør for oss i dag. Det tilbudet er jo helt konge, sa leder for Norges Veteranforbud i Kristiansand, Ove Austrud, og fortsatte:

Ove Austrud under dagens første salutt. (Foto: Simon Lynau)

– Kommunen står jo som ansvarlig og arrangør, så på vegne av alle oss veteraner så sier jeg tusen takk til kommunen og Tore Løvland, for de gjør en fantastisk jobb.
Austrud mente at denne markeringen var veldig viktig på en dag som denne.
– Uten 8. mai så hadde vi
ikke hatt noen 17. mai å feire.

Tom Kristian Venger og Jørn Kildedal var to av de ansvarlige for den praktiske gjennomføringen av salutten.
– I dag markerer vi vår frigjøringsdag og veterandag på Odderøya festning med 21 skudds salutt, som er en tradisjon. fortalte Tom Kristian Venger.

Uniformen er sydd etter et reglement som de hadde på syttenhundretallet. (Foto: Simon Lynau)

Han er medlem i Christianssand Artillerie Compagnie. eller CAC kort, som sto for avfyringen av kanonene ved denne markeringen. Alle i kompaniet var ikledd militæruniformer ifra syttenhundretallet, og de skapte stort blikkfang i den varme søndagssolen, der de sto oppstilt i sterke rød- og blåfarger.

– Historien starter der borte, i 1685, sa Jørn Kildedal og peker imot Kristiansand festning, da Christianssand Artillerie Compagnie ble opprettet. Etter at forsvaret ble nedskalert på nittitallet, så bestemte vi oss for å gjennomrette kompaniet, for å kunne opprettholde tradisjonen. Neste år feirer vi hele 30 år som kompani.
– Det er en stor ære for oss, å få hedre veteranene som er med oss i dag, fortsatte Kildedal.

Samferdselsminister på talerstolen 

Etter salutten ved Odderøya festning var det flere som fortsatte markeringen ved Odderøya, hvor de skulle minnes de som falt den 9. april 1940.
Senere klokken halv 4 startet hovedmarkeringen nede ved Tresset.
På talerstolen var blant annet samferdselsminister John-Ivar Nygård og Tore Løvland.

Samferdselsminister John-Ivar Nygård holdt tale (Foto: Simon Lynau)

– Sammen hedrer vi veteraner fra både andre verdenskrig, og veteraner som har kjempet for Norge i utenlandske operasjoner, talte Nygård.
– Ta vare på hverandre i dag, og i tiden som kommer, fulgte Tore Løvland opp med, i sin tale.

Også for barn og familier.

Familien Altukhanov nyter dagen sammen (Foto: Simon Lynau)

Mange barnefamilier hadde tatt turen til Tresset. Blant annet var familien Altukhanov spent på å se folkefesten og på å se korpsene spille.

Fra venstre: Ulrik, Christer og Synne Eidsaa kom akkurat tidsnok til å få med seg den siste salutten ved Tresse (Foto: Simon Lynau)

Da dagens siste salutt ble avfyrt var det flere barn som sto og så på.
De høye smellene var litt skummelt for noen, men også veldig spennende for mange.
– De syns det var veldig morro, spesielt han minste syntes kanoner er veldig gøy, fortalte far Christer Eidsaa.

“Vets” med skinnvest

Noen av de oppmmøtende som skapte størst blikkfang var “Bikerne” som hadde fått parkeringsplass midt på Tresse.
Motorsykkelklubben Legacy Vets Norway er en sammenslutning av veteraner fra internasjonale operasjoner. De faller under en internasjonal organisasjon med veteraner fra over hele verden.

Norman Avegaard fra Legacy Vets. Etter talene kjørte MC-klubbmedlemmene fra Lagacy Vets opp til festningen, hvor de skulle ha middag med bl. annet ordfører Jan Oddvar Skisland. (Foto: Simon Lynau)


Tidligere på dagen hadde de kjørt rundt i Kristiansand for å legge kranser på minnestøtter og på graver til falne som de kjente til.
– I dag har vi møtt opp for veterandagen her i Kristiansand, som er en stor tradisjon for oss, fortalte klubbmedlem Norman Avegaard. 

 

 

Ekstra viktig på en dag som denne

En svært fornøyd Tore Løvland trekker inn mot festningen for middagen, etter arrangementet ute på Tresse. (Foto: Simon Lynau)

– Markeringen her i Tresse hadde jo et mye større oppmøte enn vi hadde forventet, så det var veldig stas. I fjor var det jo betydelig færre enn i dag, på grunn av Covid, fortalte Løvland, som er arrangementsansvarlig i Kristiansand kommune.

Gjennom arrangementet ble krigen i Ukraina nevnt ved flere anledninger. Det føltes naturlig at dette skulle bli et tema på en dag som denne, 77 år etter andre verdenskrig rammet Europa. Urolighetene var spesielt til å føle på i flere av talene under markeringen.

Når spurt om denne spesielle situasjonen, svarte Løvland:
– Vi lever jo i en helt annen verdenssituasjon enn vi gjorde for ett år siden, og det er jo en ettertanke som blir ekstra viktig på en dag som denne. 

 

Denne bildekrusellen krever javaskript.