Det er ikke kult å være ‘All Inclusive’ i russetiden

  Det forteller tre av medlemmene i russegruppa 'All Inclusive 2022'. Russegruppa er åpen for alle, og dette opplever de å få hets for på skolen.

  – Selv om vi ikke har det fint på skolen, har vi det fint sammen, sier Sandra Orskaug, Theya Lødding og Ella Bardal.
  Foto: Celina S. Pedersen

  Inklusivitet, utestenging og mobbing i russetiden står for tiden under rampelyset i mediene. Mange russ jobber effektivt for at alle skal føle seg inkluderte, men ofte for russ i maktposisjoner eller som blir sett på som veldig ‘populære’, er det ikke alltid oppfattet som ‘kult’ å være med i en russegruppe som tar imot alle med åpne armer.

  – Vi opplever at de andre gjør narr av oss når vi setter oss i kantinen. De mener det er kun teite folk som vil være med i en åpen russegruppe, sier Theya Lødding, medlem av All Inclusive 2022, og elev ved KKG.

  De tre jentene forteller samme historie som to av lærerne på KKG, Ann Kathrine Andersen, avdelingsleder og miljøarbeider Gonzalo Rojas. De forteller at ungdommen begynner å planlegge russetiden så tidlig som i 10. klasse på ungdomskolen. Da er det vanskelig for elever som begynner på skolen i senere tid, av ulike grunner.

  Flere av medlemmene i All Inclusive 2022 er ungdom som begynte sent på skolen, og derfor ikke har fått kommet helt inn i miljøet. De har derfor endt opp i en gruppe sammen, på tross av at de alle er ganske forskjellige.

   

  Å snu ryggen til noen blir ofte brukt som et uttrykk, men i russemiljøet på KKG er uttrykket bokstavelig.

  Sandra Orskaug, Theya Lødding og Ella Bardal forteller at noen deler av russedressen har de matchet med de andre i gruppa. Foto: Celina S. Pedersen.

  – Det er flaut å fortelle at vi går på KKG. Russemiljøet her er så dårlig, alle russ på skolen tror de er bedre enn alle andre, og oppfører seg ikke fint mot mindre ‘kule’ skoler og russ. De kan finne på å snu ryggen til deg om du oppsøker dem.

  Russen slipper under koronarestriksjonene, men de forteller at korona fortsatt påvirker russetiden, både på godt og vondt. Ella Bardal som er russ i år forteller at under pandemien har mange holdt seg mye hjemme, og dette har svekket immunforsvaret; Russen blir lettere syke.

  Dette mener de går ut over skolen og kommunikasjonen mellom skole og elev. Ann Cathrine Andersen, avdelingsleger ved KKG forklarer at skolen prøver sitt beste å motivere elevene til å holde kommunikasjonen.

  Mer om dette

  Russeknutene og Terror-lista henger folk ut

  De tre jentene fra ‘All Inclusive 2022’ er alle enige om at russeknutene er alt for drøye. Knutene handler nesten kun om å gjøre noe seksuelt og er ikke inkluderende for de fleste. Listen begynner med knute 1 – Gull champagnekorken; ha sex med russepresidenten.

  Videre på knute to har russestyret satt opp Kongla; Ha sex i skogen, og de neste punktene er ikke noe mindre seksuelle. Du må kunne bevise at du har gjort knutene med enten vitner eller video/bilde bevis.

  Ved knute 61 på KKG russen sin Instagram er taperen; Hold deg unna Ninky Nonk/ Svette Etasje under hele russetiden. Det er altså en knute å utestenge en russegruppe hele russetiden. ‘Koselista’ er det samme som en terrorliste, der russestyret ved skolen henger ut enkelt personer. Her finner man privat informasjon om spesielt yngre jenter. Der står det blant annet “Hole in one, lettjente 50kr” om en jente på skolen.

  – Disse knutene uthenger folk. Det er ikke alle som kan, eller vil gjøre disse tingene heller, og da virker det ikke inkluderende, forteller Sandra Orskaug.

   

  – Vi kan ikke gjøre noe med hva som skjer utenfor skolen

  Dette sier Andersen. Hun forteller at skolen følger med på KKG russen sin Instagram bruker, men de kan ikke nekte dem å legge ut innholdet. Hun forteller også at å ta opp kampen med russen kan skade forholdet slik at ting mellom lærer og elev kan bli vanskeligere.

  Russen ved KKG fikk kake etter de samlet inn penger for kreftforeningen. De spiser ofte lunsj sammen med Miljøarbeideren sin. Oliver Nørve (president i russestyret), Sebastian Eidem Sørensen, Ann Cathrine Andersen, Gonzalo Rojas og Dina Skarning Andersen. Foto: Celina S. Pedersen

  – Når russen har lagt ut disse innleggene, så er de allerede offentlige og har blitt sett, og da er det ikke lengre så mye mer skolen kan gjøre, sier Andersen.

  Gonzalo Rojas, Miljøarbeider ved KKG, forteller han skulle ønske elevene kom til han dersom de følte seg utsperret og mobbet på skolen både under russetiden og utenfor.

  Rojas og Andersen forteller at det ikke er noen elever som har kommet til dem med disse plagene, og at de derfor har fått et inntrykk om at russemiljøet på skolen er ganske bra. Andersen påpeker at selv om de ikke har hørt noe om utestenging og mobbing, så betyr ikke dette at det ikke foregår.

   

  Har ikke merket noe dårlig miljø

  Rojas forteller at det ofte går mange ‘myter’ som blir fortalt blant elevene. Det er ofte elevene selv som ønsker å være en del av dette russemiljøet, og yngre mener gjerne det er gøy å få denne oppmerksomheten fra russen. Han har ikke merket noen real frykt blant elevene. Det betyr ikke at det ikke skjer, men ut fra deres møter med russen har de oppfattet at det ikke er real frykt for eksklusivitet og mobbing på skolen.

  – Hvis vi får informasjon om at noen opplever slike ting på skolen, er dette selvfølgelig noe vi skal ta tak i, men vi har ikke opplevd dette enda, sier Rojas.

  Rojas mener det er et hierarki på KKG, men at det også er slik den virkelige verden er. Det er alltid noen som vil være på topp, og noen som er lavere nede på rangen. Slik er det på skolen; noen vil være ‘kulere’ enn andre.

  – Det er helt umulig å ha kontroll på alt. Det russen gjør på sosiale medier og etter skoletid er det vanskelig å kontrollere. Vi kan ikke blande oss opp i hva de driver på med, men når vi ser noe som kan gå ut over andre, prøver vi å formidle våre tanker rundt det.

   

  Har det fint sammen, på tross av mobbing.

  All Inclusive åpner armene til de som ofte blir ekskludert, og får ofte høre at det gjerne er en grunn til at disse personene har blitt ekskludert. Dette er de ikke enig i; De er flotte folk som selvfølgelig skal få bli med.

  – Mange sliter med å få venner, og har gjerne flyttet til Kristiansand nylig, sier de.

  Selv om det til tider ikke har vært så gøy på skolen, har ‘All Inclusive’ hatt det fint sammen gjennom russetiden. De forteller at den negative responsen fra medruss har brakt de nærmere hverandre, og at det har forsterket vennskapet deres.

  – Vi er flinke på å ikke ta oss nær av det, fordi vi har hverandre. Vi lagde jo gruppa for at alle skulle kunne få bli med. Vi har gjort noe positivt, og det er det som teller, forteller de tre jentene.

  Foto: Iuliana Alexa