God stemning i Tapto og Tresse på 17. mai

17. mai var en strålende dag i kristiansand, med aktiviteter fra morgen til kveld. Mange feiret dagen med champagnefrokost og borgertog, eller barnetog og is, men da sola gikk ned var det duket for Kristiansands siste 17. mai-tradisjon: Taptoløpet og fyrverkeri i Tresse.

Foto: Mads Bjerkøen

Sola forsvinner bak bygningene i Kvadraturen. Flaggene er firt ned, og gatene tømmes sakte men sikkert for mennesker. Nasjonaldagsfeiringen og folkefest har runget gjennom gatene hele dagen, men det har ikke tatt slutt helt enda.

I toppen av Markens gate strømmet folk til. Unge og gamle, brede og smale; noen i bunad, andre i treningstøy, russedress og vinterklær. Rundt Tveit Union musikkorps samler de seg, klare for klarsignalet. Sanger, jubel og rop lyder fra mengden mens de venter i spenning. Spenningen stiger stadig høyere. Noen stiller seg klare til å løpe, andre holder hverandres hender hardt, men alle venter.

De står der sammen som en ivrig flokk, en vegg av mennesker. Helt til det kommer en lyd fra korpset. Den første trompeten starter å spille, og løpet starter. Veggen eksploderer og folk løper nedover Markens. Som en flokk med ville hester spurter de sørover mens de på død og liv prøver å henge fast i en lenke.

Gikk litt fort for seg

– Det gikk litt for fort for meg, men jeg kan ikke tenke meg en bedre avslutning på dagen. Jeg har gledet meg til dette en stund. Det fortalte 70 år gamle Harald om årets Tapto-løp.

Folkemengden ser på fyrverkeriet fra Tresse. Foto: Mads Bjerkøen

Han sier også at selv om folk var i Tresse for å se på fyrverkeriet under pandemien var det ikke det samme, og er glad for at ting var tilbake til normalen i år, og at han ser frem til å avslutte kvelden med musikk.

Gøy for gammel og ung

– Det var kjempegøy, men også slitsomt. Dette sa Jonas, 10 år gammel.

Han feiret nasjonaldagen med mye is og å gå i tog, og selv om han ikke var sikker på hva det var han likte best, var han strålende fornøyd.

Folk i krysset ved Dronningens gate og Festningsgata tidligere samme dag. Foto: Mads Bjerkøen