Bertesbuktas Venner og det nye stupetårnet

  Åpningen av det nye stupetårnet i Bertesbukta i Kristiansand ble utsatt for andre gang. Sikkerhetsmessige årsaker og dårlig vær har skylden for utsettelsene. Bertesbuktas Venner er temmelig gira på å få anlegget klart. -Nå er det mange som gleder seg til alt er i orden og anlegget kan tas i bruk, sier styremedlem Gudrun Svensson til Sørnett.

  Bertesbuktas venner

  f.v. Glenn Sealand, Sverre Hansson, Gudrun Svensson, Charlene Lindeland Eriksen. Styremedlemmer i Bertesbuktas venner. Foto: Aleksander Dybvik

  Det har ikke vært stupetårn i Bertesbukta på 46 år
  Det gamle anlegget fra 1939 ble revet i 1976. Høsten 2017 gikk Gudrun Svensson, Charlene Lindeland Eriksen, Sverre Hansson, Glenn Sealand, Janne wongraven Deans, Kjell Anders Olsen og Anne Svensson sammen og luftet ideen om nytt stupetårn og om Bertesbuktas Venner. Målet var å samle inn nok midler for å få nytt stupetårn og oppgradering av Bertesbukta badested. Mars 2018 kom de i gang.

  Bertesbukta 2022 med det nye stupetårnet. Foto: Aleksander Dybvik

  Prosessen har tatt omtrent fire år. Gjennom facebook-gruppen Bertesbuktas Venner har gjengen greid å skape stort nok engasjement. Med 200 betalende medlemmer, private sponsorer, som Nikkelverket AS, og flere millioner i bevilgning fra Kristiansand kommune, så ble et nytt stupetårn en realitet.

  Det var først snakk om at kommunen ikke ville ha det høyere enn syv og en halv meter. For Bertesbuktas venner og de private sponsorene var ikke dette et alternativ. Det skulle være ti-meteren eller ingenting.

  Bertesbukta ca. 1955 Foto: Leif Emanuelsen fra “Boken om Kuholmen”.

   

  Utsatt flere ganger
  Åpningen av tårnet har allerede blitt utsatt to ganger i år. Det har vært dårlig vær, og før bunnen skulle skannes fant dykkerklubben en påle på havbunnen.

  -Pålen ville blitt funnet av skanningen som skulle skje, men det ble dykkerklubben som fant den da de undergikk sin årlige faste oppgave med å rense bukta, forteller Helmer Espeland i parkvesenet, til Sørnett.

  -Både unge og voksne gleder seg til å både hoppe og stupe nå, sier Bertesbuktas Venners styremedlem Gudrun til Sørnett.

  Under kan du se en liten video hvor fire av styremedlemmene i Bertesbuktas Venner prater om prosjektet, spøker sammen, og gleder seg til åpningen.

  Tidlig på´n i Bertesbuktas fortid

  Eva Henriksen. Tidligere instruktør i Kristiansand svømmeklubb. Foto: Aleksander Dybvik

  I 1948 da lille Eva var fire år, begynte hun å lære seg å svømme. Det var nettopp i Bertesbukta hun ble kastet i det, for å si det sånn.

  Eva husker godt fortellingen om hvordan hun lærte å svømme. “Pappa og noen venner satt i båten i Bertesbukta. Jeg gikk og sprang fram og tilbake på bryggen der. Plutselig så snublet jeg og falt i sjøen. Så roper en mann på kaia “Det er ei jentunge som har dott på sjøen.” Så lang jeg var, strakk jeg armen rett opp mot overflaten av vannet, da kunne pappa trygt løfte meg om bord igjen. Nå er det på tide med svømmetrening, sa pappa”, forteller Eva om dagen hun skulle begynne på svømmetrening.

  Kristiansand svømmeklubb ble Evas destinasjon. -I Bertesbukta brukte hun mye tid som ung “pige” på Sørlandet. Både til å trene og å ha det gøy. Det skulle også være gøy, burde Sørnett  legge ekstra godt merke til, mener Eva. Noe seriøst var det jo også. Hun konkurrerte tross alt rundt i Norden og i Norgesmesterskapet i svømming.

  Mange gode stunder i glansdagene på 50- og 60-tallet.
  -Det ble ingen medaljer, men mye gøy hadde vi, forteller pratsomme Eva til Sørnett, mens hun ser i de gamle fotoalbumene sine og mimrer om gamledager.

  Bertesbukta ca. 1955 Foto: Leif Emanuelsen fra “Boken om Kuholmen”.

  Du kan høre podcasten med Eva Henriksen i linken under.

   

  Kristiansand kommune betaler 6.6 millioner

  Det var lenge bekymring i Kristiansand kommune at det nye stupetårnet skulle bli som Hamar-prosjektet. Stupetårnet i Hamar endte opp med å koste 25.8 millioner, hvor kommunen betalte 13.1 millioner, etter å ha fått seks millioner kroner i erstatning fra det prosjekterende firmaet.

  Helmer Espeland. Rådgiver i parkvesenets administrasjon i Kristiansand. Foto: Aleksander Dybvik

  Parkvesenet har lenge hatt ønsker om å få til et nytt stupetårn i Bertesbukta, men det har stadig blitt utsatt i de kommunale planene.

  -I flere år har vi diskutert fram og tilbake om hvordan vi skulle få til et nytt stupeanlegg. Så når initiativet fra Bertesbuktas Venner og en givergruppe med økonomiske midler meldte fra til kommunen om sin interesse for et nytt tårn, da ble dette en realitet, forteller Helmer, som er prosjektansvarlig for det nye stupeanlegget.

  Fra 2018 og til i dag har prisen økt på råvarer og materialer. Både pandemien og krigen i Ukraina har hatt sine påvirkninger på markedet. Helmer, har fulgt saken lenge.

  -Kommunen har brukt omtrent 6.6 millioner kroner på stupeanlegget i Bertesbukta, forteller Helmer Espeland til Sørnett.

   

  Bystyret er kjempefornøyde

  Jannike Arnesen (H) Politisk rådgiver til ordføreren i Kristiansand. Foto: Aleksander Dybvik

  -Bystyret i Kristiansand er veldig fornøyd med den investeringen som er gjort, i tillegg er de kjempeimponert over bidragsyterne til dette prosjektet, sier Jannike Arnesen, på vegne av ordfører Jan Oddvar Skisland, til Sørnett.

  Jannike kunne ikke røpe eksakt når åpningen av stupetårnet ble utsatt til da Sørnett snakket med henne, men vi fikk bekreftet av kommunens nettsider noen dager senere at åpningen er utsatt til tirsdag 7. juni klokken 19.

  Alle gode ting er tre, fem og ti meter.