Studenter bekymret over prisøkning på matvarer

Strøm og boligprisene er rekordhøye som gjør at studenter med allerede trang økonomi stadig får færre penger til overs for mat. I februar vil det bli ekstra dyrt å handle og flere eksperter anbefaler folk å ta storhandelen nå.

Student Johannes Skaug (20) kjøper Grandiosa før prisoppgang 1.februar. Foto: Magnus Ytterbø

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det i 2022 har vært en økning på 11,5% på matvarer og alkoholfrie drikkevarer. En spesielt kraftig økning har det vært på blant annet nudler og frossen pizza som man ser på som klassiske studentvarer.

– Veldig mye tyder på at prisene vil være høye i ganske lang tid framover, sier konserndirektør for kommunikasjon i Norgesgruppen, Stein Rømmerud, til Klassekampen.

Johannes Skaug (20) er bekymret over økning i prisene 1.februar. Foto: Magnus Ytterbø

Student ved NLA Høgskolen Johannes Skaug (20) har nå et avslappet forhold til mat og pengebruk, men innrømmer nå at det er noe han kommer til å tenke på framover. – Jeg har heldigvis en deltidsjobb som hjelper på, men hvis det nå skal økes enda mer vil jeg nok tenke litt mer framover når jeg er i butikken, sier Johannes.

I følge SIFOs referansebudsjett så bruker studenter i snitt rundt 3.300 kr i måneden. Med et stipend på rett i underkant av 9000 kr så tar da matbudsjettet opp godt over 30% av hele stipendet. – Hvis jeg skal gi dere et grovt estimat så vil jeg tro mellom 3.000kr og 4.000kr, men dette er uten alkoholen, forteller Skaug. 

Matvarer med en betydelig prisøkning det siste året

  • Pizza (15,5%)
  • Nudler (16,7%)
  • Pasta (23,4%)
  • Storfekjøtt (12,7%)
  • Pølser (17,2%)
Kilde: SSB

Et av tipsene som mange eksperter anbefaler er å ta i bruk fordelene som butikkene har som for eksempel COOP medlem eller Trumf. Velger man å ta i bruk disse så vil man kunne spare penger og få kuponger på varene man handler mest på COOP medlem appen. Trumf fungerer slik at man får beholde 1% av alt det man handler for i Norges gruppen butikkene. Planlegger man bra nok så kan man handle når det er trippel-trumf da vil man få igjen 3% av det man handler, pluss enda mer på frukt og grønt. Dette stiller Skaug seg skeptisk til.

– Jeg gidder ikke ta meg tid til å bruke trumf, svarer Skaug når vi spør om han bruker disse fordelene.