Forventer opptur i 2023: – Kinoen vil alltid være best

  - Kinokulturen vil alltid være dominerende foran strømmingstjenester, sier kinodirektør Kim Skarning Andersen oppmuntrende.

  Kinodirektør Kim Skarning Andersen (48) optimistisk for kinokulturen 2023 Foto: Joachim Egge

  I løpet av de siste 10 årene har det sunket med over 100.000 kinobesøk mellom 2012 og 2022, men det var ikke før i 2020 at tallene sank ekstra mye som følge av Covid-19.

  – Kinobesøket har egentlig ligget stabilt de siste 20 årene, frem til pandemien, forteller Andersen.

  Det har hendt at det har dukket opp noe avvik, men det har ikke vært noe problem å finne ut hva som var årsaken. Før pandemien så har andelen gode norske filmer hatt mye å si, dette kan ha hatt en god effekt på antall visninger, opplyser Andersen.

  Samtidig legger Andersen til at været kan ha mye å si for antall besøkende. Varme somrer og pent vær hindrer at folk har lyst til å ta turen. Samtidig under fotball EM og VM er det markant forskjell på kinovisitter.

  Andersen forteller at pandemien traff både kino og kulturtjenester hardt, og legger frem at kinobedriften hadde en nedgang på hele 60% besøkende som følge av nedstenging. I tillegg så ble mange storfilmer utsatt. Samtidig legger Andersen til at når de åpnet under pandemien var det begrenset med sitteplasser for å tilpasse de nasjonale og kommunale restriksjonene.

  Selv et år uten pandemi har sørget for at kinobesøkende ikke helt har kommet tilbake slik som det så ut før pandemien.

  – Ser man på 2022 så ligger vi fremdeles 30% bak snittet som vi hadde før pandemien, forteller Andersen.

  Statistikk hentet fra KinoSør

  Andersen forklarer at dette vil nok være en følge av et post-pandemisyndrom, som påvirker det meste innenfor kultur og uteliv. Dette er fordi folk ikke har helt kommet tilbake slik som før.

  Andersen legger til at det er ingen som helt har klart å finne ut av hvorfor dette skjer, selv med mange analyser.

  – Folk skal gjerne ut og gjøre alt mulig, og kino faller naturlig nok ikke innenfor det man prioriterer først, forteller Andersen.

  Mange filmer har vært forsinket, både i produksjon og på lerretet under pandemien. Eksempelvis kan man se hvor høyt ettertraktet storfilmen Spider-Man: No way home var, selv om den ble utsatt i Norge.

  –  Jeg anslår at i tiden rundt 2024 så vil det ha normalisert seg, sier Andersen.

  Hemmeligheten er de store filmene som tiltrekker seg folk:

  – Se bare på Avatar: The way of water, Spider-Man: No Way Home, kampen om Narvik – alle disse med enormt høye tall, forteller Andersen.

  Statistikk hentet fra KinoSør

  På spørsmål om strømmetjenestene kan dominere Kino i fremtiden så er han ikke enig.

  – Kinoen har jo overlevd alt siden det kom for mange år siden, da TV-en kom, farge-TV, parabol, VHS og strømmingstjenester nå, begrunner Andersen.

  Samtidig legger ikke Andersen skjul på at strømmetjenester er en konkurrent. Kinobedriftene og strømmetjenestene konkurrerer rett og slett om fritiden til folk, og ikke hvor filmen blir vist.

  Forskjellen med strømmetjenestene er at under pandemien gjorde de forsøk på å sende filmene direkte til strømmetjenestene.

  – Hollywood er tydelige på at det er på Kino-lerretet filmene først skal vises, forklarer kinodirektøren.

  Videre kommer Andersen med en oppfordring til ungdommene om å gå på kino. Andersen begrunner dette med at de yngre som ikke har hatt interesse tidligere av kino, vil kunne foretrekke dette når de blir eldre.

  På kinoen er det naturlig at amerikansk og nordisk produserte filmer vil være de mest populære, men hvilke andre land funker best på lerretet i Norge?

  – Det er veldig varierende fra land til land, begynner Andersen før han forklarer videre at i Norge fungerer franske, italienske og spanske filmer veldig godt.

  Derimot er det ikke like god suksess på tyske filmer. I tillegg forteller Andersen at svensk film fungerer ganske bra på kinoen i Norge mens danske filmer ikke gjør det like bra.

  – Det er uforklarlig hvorfor det er blitt sånn, forteller Andersen.

  Statistikk hentet fra KinoSør

  Kinodirektør Kim Skaring Andersen ser flere fordeler med strømmetjenester som gjør at flere av kinobesøkene og filmentusiaster tar turen for en ny kulturell kinoopplevelse.

  – Dette kan vi takke Netflix og lignende med siden de får øynene opp for flere kulturer.

  Videre forklarer han at på grunn av mye forskjellige kulturer i Norge og spesielt i storbyer så har de profitert på blant annet Bollywood filmer, polske filmer og nå i senere tid ukrainske filmer som følge av flyktninger. Kristiansand var en av, hvis ikke den første, kinoen som viste polsk film som følge av den store majoriteten av polske i Norge.

  Det er ikke bare filmer som blir vist på lerretet, forteller Andersen.

  – Vi har også en del opera, teater og musikaler. Samtidig har vi sett en stor økning i interesse for e-sport arrangementer, og som definitivt kan være en viktig del i fremtiden.

  Den nye Olsenbanden-filmen som kom ut i september noterte seg for 120 visninger, men klarte ikke helt toppe kinobesøk sammenlignet med Krigsseileren.

  Norge har en tradisjon som tilsier at vi liker å se mye filmer fra krigen og andre norske historier. Den første norske storfilmen var Kon-Tiki, med etterfølgere som Kongens Nei, Den 12. Mann og Krigsseileren. Andersen forklarer at filmer som har en spesiell tilknytting til distrikter vil jo naturligvis ha større suksess, og viser til Krigsseileren som ble delvis spilt inn i Kristiansand. De treffer eldre målgrupper som følge av at de kan mye bedre skape relasjon til historiske filmer.

  – Olsenbanden er jo veldig kjent merkevare i Norge, men forklarer at det er vanskelig å lande på en konkret målgruppe.

  Den treffer jo ikke helt på de yngste, en del ungdom syntes det ble for barnslig å se. Til tross for dette var produsentene meget fornøyd med resultatet og legger til at de lå på underkant av 250.000 besøkende som er relativt bra for norsk film.

  Andersen mener du burde merke deg disse filmene i 2023:

  Av de store filmene kan man forvente mye fra Marvel med Ant-Man and the Wasp: Quantumania, Guardians of the Galaxy Vol. 3 og Spider-Man: Across the Spider-Verse.
  DC slår også på stortrommen med oppfølger på Shazam! med Shazam! Fury of the Gods
  I tillegg til dette kommer det også andre store filmer med Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves, Super Mario Bros., Fast and the Furious 10, Transformers: Rise of the Beasts og Indiana Jones.

  Av alle de filmene som kommer ser Andersen aller mest frem til Mission: Impossible – Dead Reckoning Part 1, og spår veldig høye tall.