– Det er for få, og det er en kostnad som er nedprioritert

  Stadig flere velger kremasjon, likevel finnes det bare 26 krematorier i Norge, og bare ett i Agder. Tore Konnestad håper kommunen tar grep og åpner opp for et nytt i Arendal.

  HER: Ved Oddernes kapell i Kristiansand, ligger Agder sitt eneste krematorium. FOTO: Kathe Traa

  Bare i januar har det blitt gjennomført over 90 kremasjoner i Kristiansand. Antall kremasjoner øker for hvert år, og etter korona har det vært en bølge med dødsfall. Det forteller kirkegårdsleder Tomas Drangsholt Gabrielsen til Sørnett.

  ØKER: Kirkegårdleder Tomas Drangsholt Gabrielsen, forteller at antallet kremasjoner øker, men at kapasiteten er god. FOTO: Privat

  Til tross for at Kristiansand har det eneste krematoriet i Agder, mener Gabrielsen at de har god kapasitet. De fleste kremeres innen 10 dager etter dødsfall.

  – Under korona var det færre dødsfall, det har økt nå etter korona. Folk var mer isolert på sykehjem før. Nå som ting har åpnet opp øker også dødstall og kremasjoner, sier Drangsholt Gabrielsen videre.

   

  Stadig økning

  På landsbasis øker antall kremasjoner hvert år. I Norge har vi nå 26 krematorier, skriver NRK i en fersk sak. I følge rapporten «Kremasjonsvirksomheten i Norge», er ikke dette antallet nok.

  – Vi tåler ikke en veldig stor økning i kremasjonsprosenten før man når et ganske tydelig tak, sier Bjarne Kjeldsen, rådgiver i Fagforbundet til NRK.

  OVN: I fjor i Kristiansand ble 760 personer kremert. Kirkegårdleder Tomas Drangsholt Gabrielsen forteller at en kremasjon tar halvannen time, noe naturen bruker 20-25 år på. Illustrasjonsfoto. FOTO: Kathe Traa

  Skuffet

  I 2018 stengte krematoriet i Arendal. Og siden det har kremasjoner fra Agder blitt gjort i Kristiansand, Sandefjord og Skien. Planene om et nytt krematorium ved Arendal kapell er blitt satt på vent på grunn av budsjettsprekker, ifølge Agderposten. 

  Tore Konnestad, leder i Tore Konnestad begravelsesbyrå sier til Sørnett at han er skuffet over at kommunen ikke arbeider videre med å bygge et nytt krematorium i Arendal. Han mener byggingen av krematorier er nedprioritert.

  – Det er for få, og det er en kostnad som er nedprioritert. Ikke alle utenfor Kristiansand har et forhold til den byen. Det kan være sårende for pårørende når de må fraktes så langt.

  – I tillegg koster transporten til og fra krematoriet, sier Konnestad, som mener at dette er penger som heller burde blitt brukt til å bygge et nytt krematorium i Arendal.

  SKUFFET: Tore Konnestad, leder for Tore Konnestad begravelsesbyrå, mener det burde bygges krematorium i Arendal. FOTO: Privat.

  Konnestad tenker på avstander og frakting av de avdøde, og stiller seg følgende spørsmål: – Hva om krematoriet i Kristiansand må stenges ned for en periode? Skal alle de som skal kremeres i dette tidsrommet transporteres fra Sørlandet for å kremeres i Sandefjord?