Hunden Ella måtte medisineres etter ulovlig bruk av fyrverkeri

  Siden nyttårsaften har det nesten vært rakettoppskytinger daglig, forteller Hans Andre Madsen i Kristiansandsregionen brann og redning IKS.

  Hans Andre Madsen, leder for forebygging ved brannvesenet i Kristiansand. Foto: Privat

  – Dette er ikke noe nytt for oss og ser at det er en typisk ungdoms ting. Flere sitter igjen med fyrverkeri og velger å skytte dette opp etter nyttårsaften, sier Hans Andre Madsen, leder for forebygging ved brannvesenet i Kristiansand. 

  Selv om det er en typisk ungdomsting, er det ulovlig. For de fleste unge er de ikke gamle nok til å kunne bruke fyrverkeri. Mange bruker det uten å  tenke over risikoene eller skadene som kan forekomme. 

  – Først og fremst er det brannfarlig. Det kan påvirke både mennesker og dyr negativt, ved at de blir redde eller at noen kommer til skade. Er man under 18 år, skal det være en voksen til stede, forklarer Madsen. 

  Ulovlig fyrverkeri bruk blant unge i januar har forstyrret mange mennesker og dyr. Foto: Josefine Mikalsen Øien

  Siri Amanda Norum, har kjent på dette på nært hold. Hun delte nylig et innlegg på Facebook på en lukket gruppe for bydelen, Hånes. På en dag har hun fått nesten 100 likes, og flere som er enige med henne. (Se innlegget på bunnen av artikkelen) 

  – Vi må nå medisinere hunden vår fordi hun blir livredd nesten hver dag, og kanskje enda mer alvorlig, så har vi nesten blitt skadet fordi vi har fått fyrverkeri mot oss ute på gaten, skriver Norum i innlegget.

  Norum kommer med en klar oppfordring til alle foresatte med barn og unge på barneskolen og opp.

  – Ta en prat med barna om at fyrverkeri er både ulovlig, skummelt for dyr og barn, og potensielt farlig. Ta gjerne en titt i garasjen og boden, og legg overskuddsmateriale på en trygg plass frem til nyttårsaften. 

  Siri Amanda Norum sammen med hunden sin, Ella. Foto: Privat

  Ingen plan for forebygging

  Brannvesenet er enig med oppfordringen Norum kommer med. Selv om brannvesenet ikke har en plan for forebygging mot ulovlig bruk av fyrverkeri blant unge. 

  – Foreløpig er det ikke egen forebyggings plan for unge, når det kommer til ulovlig bruk av fyrverkeri. Generelt så informerer vi om skader som kan forekomme, og hvordan man skal bruke og behandle fyrverkeri riktig, forklarer Madsen.

  Blir man tatt for å skyte opp fyrverkeri utenom de lovlige tidene, kan det føre til bøter opp mot 10.000 kr hos politiet. Vil man bruke fyrverkeri utenom, er man nødt til å søke om tillatelse fra brannvesenet og politiet. 

  – Ellers er det ulovlig å gi og selge fyrverkeri til folk under 18 år. Dette prøver vi å informere godt om til de unge, foresatte og utsalgssteder, avslutter Madsen.

  Etter flere henvendelser til forebyggende avdeling for barn og unge i Kristiansand Kommune, angående forebygging, har vi mislykket med å komme i kontakt. 

  Innlegget er delt med tillatelse fra Norum.