-Det ligger en del yrkesstolthet ved det å jobbe som dyrepasser

I dyreparken i Kristiansand har de 117 dyrearter, men hvordan har de de det egentlig? Dyrepasser Olav Åsland forteller oss litt om jobben de gjør for å opprettholde dyrevelferden.

Dyrepasser Olav Åsland Foto: Olav Andheim

I Dyreparken i Kristiansand har de hele 117 dyrearter. Det er et stort fokus på dyrevelferd og bevare utrydningstruede arter. Dyrepasser Olav Åsland forteller at de har forskjellige bevaringsprogrammer og at dyreparken satser veldig på truede arter. Olav påpeker også at en av de viktigste jobben de gjør i dyreparken er akkurat det å være med å bidra til og bevare artene.

Dyrevelferden tas på alvor

– Det ligger en del yrkesstolthet ved det å jobbe som dyrepasser. Vi ønsker alle å gjøre jobben vår best mulig for å blant annet i vareta dyrevelferden, så samarbeider vi dyrepassere tett med fagavdelingen vår. Fagavdelingen består av veterinærer, biologer og veterinærassistenter.

Klikk og godbit

Åsland sier de opplever at Dyrene i parken viser mange gode tegn på at de trives. Gode rutiner, store nok innhegninger, og bra nok mat er viktig for att dyrene skal trives. Olav har ett redskap han kaller for klikk. Dette er et treningsredskap han bruker på blant annet løvene i parken. Dyrene er for eksempel avhengig av å få vaksiner og bli sjekket om de er drektige eller ikke. Dette er ikke bare bare å få gjort når løvene kan veie opp til 250kg.

Åsland forteller at prinsippet med klikktrening er når løvene gjør det som de gjennom tålmodig trening er trent til å gjøre. Så får de en klikkelyd fra “klikkeren” pluss belønning i form av en godbit etterpå. Dette kalles belønningstrening i positiv forsterkning. Hos løvene blir denne treningen blir brukt til å veie dyrene, til å sette sprøyte gjennom gitteret (bedøvelse/vaksine) og til å ta drektighets test ved hjelp av røntgen der dyrene er trent til å stå stille i en røntgen boks som er laget til dette formålet.

Forskjellige kroppsdeler av en løve som blir brukt til undervisning for skoler som kommer på besøk i dyreparken Foto: Olav Andheim

Har du lurt på hva som skjer med ett dyr når det dør i en dyrepark?

Har du lurt på hva som skjer med det dyr når det dør i en dyrepark?
Når et dyr dør i en dyrepark blir det sendt til obduksjon for å finne dødsårsaken. Hva som deretter skjer videre med dyret kan variere litt. Noen blir til mat for rovdyrene i Dyreparken, mens andre blir brukt til forskning eller undervisning.