Tore fanget kjempegjedde

Tore Tveit er bosatt i Arendal, men kommer fra Treungen i Telemark. Han har alltid vært en ivrig fisker, men først i 2017 bestemte han seg for å prøve seg på gjeddefiske. Sesongens første fisketur gikk over all forventning.

Interessen for gjeddefiske har bare vokst siden han begynte for noen år tilbake. Han har deltatt i konkurranser, blant annet helårs gjeddekonkurranse der de fem lengste gjeddene gjennom hele året kårer vinneren av konkurransen. I 2021 kom Tore på førsteplass med til sammen 555 cm på de fem lengste gjeddene.

-En uvirkelig følelse og vanskelig å beskrive, forteller Tore til Sørnett. Foto: privat

Mandag 13. februar var Tore ute på sesongens første fisketur, og hadde ikke så store forventninger da februar ikke er den beste tiden for spinnfiske. Han dro opp noen små gjedder på om lag to kilo, og så seg fornøyd med å få noe som helst. Tore fisket systematisk over områder som han vet at gjedden normalt bruker å være. Han brukte også ekkolodd aktivt til leting etter undervannsstrukturer og fisk. Etter hvert oppdaget han en fisk på ekkoloddet, men kunne ikke se den så godt, så han klarte ikke å bedømme størrelsen på den. Etter at fisken hadde satt seg på og nærmet seg båten, endret den atferd. Tore forteller at det ble vanskelig å holde igjen fisken, selv med det kraftige fiskeutstyret som han har.
– Fisken styrte alt og dro ut masse line, det var da jeg forstod at dette var en stor fisk, forteller Tore til Fiskeavisen.no.

Tore måtte kjempe i noen minutter før fisken kom seilende opp bak båten. Å få fisken ombord i båten var ingen lett oppgave, fisken hadde nemlig andre planer. Tores nerver var i høyspenn, han ønsket jo selvsagt ikke å miste denne store fisken. Videre forteller Tore til Fiskeavisen at han aldri har kjent maken. Fisken var så stor, tung og brutal. Skallen var nesten litt skummel.

Kjempegjedda ble målt, og siden sluppet ut i vannet. Foto: privat.

Kjempegjedda ble målt til 135,5 centimeter og 19.46 kilo. Dette er bare 80 gram mindre enn det som er norgesrekorden.
– Det er vanskelig å beskrive den følelsen jeg satt med da. Jeg bruker så mye tid og energi på dette, så det er nesten helt uvirkelig, vanskelig å tro at det er sant, sier Tore til Sørnett.

Fisken leverer videre i det store fiskevannet i Agder, da Tore ikke ville ta livet av et så fint eksemplar. Etter at målinger og bilder var tatt, slapp Tore fisken ut igjen.

Når Sørnetts journalist spør hvilket vann gjedda lever i, smiler Tore lurt og sier at det forblir en hemmelighet.