Ny turhytte står klar

Den nye turhytta på Øyliheia i Vågsbygdskauen er et formidabelt turmål. Her kan du sitte på benker i solveggen, varme deg og ta en velfortjent pause etter en liten "klatretur" opp den siste biten før toppen.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

– Hensikten med hytta er å forene friluftsfolket på toppen, og skape et nytt engasjement hos de mindre aktive. Vi ønsker at det skal være et tilbud for alle, forteller Trond Johnson, Natur- og friluftslivforalter i Kristiansand kommune.

Hytta ligger 161 meter over havet, og er et ypperlig turmål for store og små. Løypa er godt markert gjennom hele turen med skilt og blå spray på både trær og steiner. Mesteparten av løypa er på grusvei gjennom skogen, mens den aller siste delen på omtrent 100 meters stigning er ganske bratt oppover i terrenget.

– Vi synes det er kjempefint, vi har gått hit bare for å se på hytta, sier Gerd-Inger og Ragnhild som kun ønsket å stille med fornavn. De setter også pris på at turen er godt merket.

Den anbefalte tur-ruten starter på parkeringsplassen ved Karuss. Derfra tar det 30 minutter til toppen om man går i vanlig tempo.

– Prisen på hytta er omtrent på en million kroner, det er et spleiselag mellom kommunen, fylkeskommunen, spillemidler og SR-bank. Modulene ble fløyet opp med helikopter og satt sammen på toppen, forklarer Trond Johnson.

Hytta er foreløpig ikke formelt overtatt av kommunen, og den er dermed ikke åpnet ennå. Likevel kan man bruke benkene på utsiden. Den planlagte overtakelsen og åpningen er i midten av mars.

Ingen fremkommelighet for rullestol.

Dersom man sitter i rullestol er det i praksis umulig å komme seg helt til toppen. Den siste biten er nemlig såpass bratt og kronglete at man verken kommer opp med rullestol eller sykkel. Likevel er det mulig for rullestolbruker å komme seg helt fram til “klatringen” uten problem.

Hytta trenger et navn.

– Alle som vil, har mulighet til å komme med navneforslag. Vi har foreløpig 47 forslag, og de gjenspeiler gjerne stedet og beliggenheten, meddeler Johnson.

Du kan sende inn navneforslag innen 24. februar til: post.byutvikling@kristiansand.kommune.no