Redd for å gå hjem alene

Henrik Skolt sliter fortsatt med frykten etter at han ble slått ned på vei hjem fra byen. Blind vold øker i Kristiansand.

– Jeg kommer aldri til å gå hjem alene fra byen igjen. Jeg vil heller betale en dyr taxi. Man tror ikke at slike ting skjer en selv. Jeg fikk erfare på den harde måten at blind vold kan skje hvem som helst.

Henrik Skolt har ikke tidligere vært i en situasjon hvor noen har utført vold. Han fikk sjokk natt til lørdag 19.september da han hadde bestemt seg for å spasere hjem fra byen til Gimlekollen. Han var bare kommet til Oddernes kirke ta to unge gutter med utenlandsk opprinnelse tok han igjen i den tomme gaten. De spurte om å få låne mobilen hans, men fikk avslag pga et tomt kontantkort.

– Jeg rakk akkurat å se at en av dem kom mot meg før jeg lå i bakken. Han hadde slått meg på høyre side av ansiktet. Jeg ble også sparket gjentatte ganger i magen mens jeg lå nede. Jeg la meg i fosterstilling for å beskytte meg mest mulig. Tilslutt tok de telefonen min og gikk, forteller 19 åringen som nylig hadde flyttet til byen.

Henrik Skolt går ikke hjem alene igjen.
Henrik Skolt går ikke hjem alene igjen.

Ble overfalt igjen

Etter en stund klarte Henrik å gå videre. Uten tilgang til telefon hadde han ikke annet valg. Da han kom til Spicheren kom de to guttene mot han igjen, den ene på sykkel.

– Jeg var redd for hva de skulle gjøre denne gangen, så jeg gjorde motstand da en av dem begynte å slå meg.

Skolt klarte ikke å forsvare seg lenger da den andre gutten slo han bakfra. Han falt igjen i bakken og de gjenntok sparkene i magen. Denne gangen stjal de lommeboken.

– Da de hadde gått, hoppet jeg over en steinmur for å gjemme meg. Jeg var livredd for å gå ut på den åpne plassen igjen så jeg løp opp de bratte bakkene mot Gimlekollen.

Fikk ikke hjelp

Henrik banket på flere hus for å skaffe hjelp, men ingen åpnet.

– En mann kom ut og pratet med meg, men da jeg ba han ringe politiet svarte han nei og gikk inn igjen. Han var vel redd for at jeg kunne by på problemer.

Skolt ble sittende på trappen til mannen i en god stund før han omsider gikk hjem.

– Jeg var veldig frustrert over at jeg måtte gå den lange veien i den tilstanden jeg var i. Det overrasket meg at ingen ville hjelpe.

Hjemme fikk han pratet med en felles hybelbeboer som kjørte han til legevakten og senere politistasjonen. Skolt mener han tross alt var heldig og slapp unna med en del blåmerker, skrammer og et hovent ansikt. Han har enda ikke hørt noe om anmeldelsen han ga politiet.

Blind vold økt blant unge

– Blind vold har vært et økt problem blant unge i Kristiansand de siste årene, forteller politibetjent Geir Hansen til Sørnett.

Han mener at problemet kan komme av for lite kapasitet hos politiet.

– Mer synlig politi i gatene er med på å forhindre mange voldssaker, men vi har hatt for lite kapasitet i flere år. Politikerene bør ta affære, slår Hansen fast.

Han skryter av frivillige organisasjoner som natteravnene.

– Slike tiltak er med på å forebygge blind vold blant unge.

Til slutt mener han at vold og rus går tett sammen. Derfor bør unge vise forsiktighet ved bruk av alkohol.

Henrik Skolt har et annet råd til unge som skal ut på nattestid:

– Ikke gå hjem alene. Spesielt steder hvor det er lite folk i nærheten, sier den unge studenten.