Sjansespill av Nobelkomitéen

Medieviter Kenneth Andresen mener denne utdelingen handler mer om person enn om sak

– At nettopp Obama ble vinner av prisen vil markedsføre både selve prisen og Norge i stort omfang. Dette har vært viktig i utvelgelsen, sier medieviter ved Gimlekollen Mediehøgskole, Kenneth Andresen.

Andresen mener de siste års tildelinger viser at prisen i større grad går til profilerte folk, noe som ikke bare er positivt.

– Nobelkomiteen glemmer de skjulte konfliktene, og og fokuserer mer på det storpolitiske.

Sjansespill

Andresen mener årets utdeling er risikabel og at den i verste fall kan ødelegge prisens renomé.

PERSONLIG: Medieviter Kenneth Andresen mener årets fredspris handler mer om person enn sak. Foto: Nicklas Smelror
PERSONLIG: Medieviter Kenneth Andresen mener årets fredspris handler mer om person enn sak. Foto: Nicklas Smelror

– Selv om Nobelkomiteen har fulgt Alfred Nobels testamente mer ordrett enn på lenge, kan dette være risikabelt. Obama har enn høy global stjerne, men ettertiden og utviklingen i Midt-Østen vil vise om Obama fikk prisen for tidlig, sier Andresen til Sørnett.

Store visjoner

Leder i Nobelskomiteen Torbjørn Jagland mener Barack Obama gjennom det siste året har gitt mennesker over hele verden håp om en bedre fremtid.

–  Han har fanget verdens oppmerksomhet og gitt et håp om en bedre fremtid gjennom verdier og holdninger, sier Jagland til VG.

Det står i Nobels testamente at prisen skal gå til den som det siste året har gjort mest for internasjonalt samarbeid og forbrødring, for internasjonale institusjoner.  Dette har Obama gjort, sier leder for Nobelkomitéen.