Et etterlengtet løft i hverdagen

Teodor (11) har vært under behandling i ett år, lørdag fløy han i helikopter for første gang.

Theodor Haus kommer ut av helikopteret med et stort glis og glimt i øynene, tydelig fornøyd.

Teodor (11) har nettopp flydd med helikopter. Det brede gliset forteller mer enn tusen ord. Foto: Helena Erlingsdottir
Teodor (11) har nettopp flydd med helikopter. Det brede gliset forteller mer enn tusen ord. Foto: Helena Erlingsdottir

– Det var kjempe gøy, forteller han.

Voksne som barn står med kulerunde øyne og spente blikk. De lytter til pilot Rolf Sigurd Løvland som informerer om hva som skal skje. Noen av barna er litt nervøse og klenger seg fast i mor eller far. Røde Kors’ aktivitetsgruppe aktiviteter for kreftsykebarn har arrangert helikopterturer for både store og små. Ti familier har møtt opp utenfor hangaren på Kjevik flyplass. Helikopterturen som venter er et løft i hverdagen.

Mammaen til Theodor, Marianne kan fortelle at dagen har vært etterlengtet, og hun setter stor pris på initiativet.

–  Gruppa er et kjempe tilbud! Theodor har vært i behandling snart ett år nå, og nå begynner det å roe seg litt. Nå kan vi endelig være med på aktiviteter.

Overraskelse
Søskenparet Christine (7) og Stefan Kaarikstad (10) ante ingenting om helikopterturen før de steg ut av bilen lørdag morgen. Foreldrene Cathrine(37) og Espen Kaarikstad (37) hadde fortalt barna at det ventet en overraskelse.

–  Pappa lurte oss og sa at vi skulle hoppe i fallskjerm, men det her er enda bedre, forteller Stefan opprømt.

Lillesøster Christine hadde håpet på ride kurs, men etter å ha tenkt seg om er helikoptertur ganske morsomt det også.

–  Nå gleder jeg meg kjempe masse!

Ikke alene

Familiene får god kontakt gjennom gruppa. I dag stod helikoptertur på menyen til stor glede for store og små. Foto: Helena Erlingsdottir
Familiene får god kontakt gjennom gruppa. I dag stod helikoptertur på menyen til stor glede for store og små. Foto: Helena Erlingsdottir

Kreftsyke barn under behandling opplever en isolert hverdag. De kan hverken gå i barnehage eller skole på grunn av et meget redusert immunforsvar. Noe så hverdagslig som en tur på butikken kan være farlig på grunn av smittefaren.

Mammaen til Christine og Stefan, Cathrine Kaarikstad (37) forteller at Røde Kors gruppa har vært alfa og omega for ungene.

–  Barna blir tatt fra alt når de får diagnosen. Da Christine ble syk ble hun tatt ut av barnehagen med en gang.  Første gang vi skulle inn til behandling, hylgråt hun. Det eneste hun ønsket var å være i barnehagen og leke med vennene sine. Med denne gruppa møtte hun andre barn som også var syke, og forsto at hun ikke var alene. Dessuten er det utrolig bra at hele familien kan være med på dette.

Stefan og Christine løper rundt og leker med de andre barna, mens mamma Cathrine fortsetter;

–  Det å møte andre i samme situasjon er uvurderlig. Når man er på sykehuset er man ofte inne annenhver uke og rekker ikke møte hverandre. Både vi voksne og barna har fått et kjempe godt forhold til de andre, sier Kaarikstad.

Stefan og kameraten Alexander Leite (10) skal opp i helikopteret sammen.

–  Jeg skal fly med kompisen min! Vi ble kjent på danmarkstur med gruppa. Begge søstrene våre har vært syke, så vi har mye til felles, forteller Stefan og legger armen rundt kameraten.

– Vi har lyst til å fly over byen, og se på Varoddbroa, og se om den er like stor fra himmelen, sier Alexander.

Inger Mjøs (35) er leder for foreldregruppa og er den som har trukket i trådene. Tidligere i uken var familiene ute og spiste en bedre middag og deltok på korøvelsen til Team Thom fra Det Store Korslaget. Helikopterturen er avslutningen på et større arrangement.

Julie Mjøs Vidarsdottir (7) har gledet seg lenge til denne lørdagen! Foto: Helena Erlingsdottir
Julie Mjøs Vidarsdottir (7) har gledet seg lenge til denne lørdagen! Foto: Helena Erlingsdottir

– Vi ville gjøre noe ekstraordinært denne gangen, og da fikk jeg ideen om en helikoptertur, forteller Mjøs.

Opptur likevel

Søstrene Julie (7) og Malin (5) Mjøs Vidarsdottir har gledet seg veldig til helikoptertur. Da begge barna ble syke og ikke kunne være med i frykt for å smitte de andre barna var skuffelsen stor. Heldigvis fant mamma Inger Mjøs en løsning og hentet jentene etter de andre var dratt slik at de også fikk seg en tur i skyene.