Mener dårlige pulter og stoler fører til plager

Elevene ved Kristiansand Katedralskole Gimle (KKG) har lenge klaget på at stolene og pultene ikke er tilpasset PC-bruk og høyden til elevene.

DÅRLIGE PULTER OG STOLER: Sjehed Algashamy (17) og Caroline Tram Nguyen (16) opplever at de ikke blir tatt på alvor av skolestyret. De har flere ganger klaget på dårlige stoler og pulter på skolen. Foto: Rebecca Trondsen.
DÅRLIGE PULTER OG STOLER: Sjehed Algashamy (17) og Caroline Tram Nguyen (16) har flere ganger klaget på dårlige stoler og pulter på skolen. De opplever at de ikke blir tatt på alvor av ledelsen. Foto: Rebecca Trondsen.

Forrige uke diskuterte de problemet i Ungdomsutvalget, der Caroline er leder.

– Klagene begynte i fjor da alle elevene fikk egne PC-er. Problemet er høyden på pultene. Det er stor forskjell på en som er 1.60 høy og en som er 1.90. Vi ønsker oss regulerbare pulter i alle klasserommene. Det er kun noen klasser som har dette, opplyser Caroline.

– Klagene kommer fra en klasse på 15 elever som er misfornøyde med stolene og pultene i klasserommet. Disse elevene har fått byttet stoler, sier assisterende rektor ved KKG, Gunnar Bech.

Måtte betale selv

Caroline har byttet stoler tre ganger i løpet av skoleåret. Ifølge henne var det vaktmesteren som plukket ut de nye stolene til henne. Dette mener hun er helt feil.

– Vaktmesteren har jo ingen ergonomisk kompetanse. Han vet ikke hva som er riktig for mine behov, sier hun.

Caroline har gått til fysioterapeut 1-2 ganger i uken på grunn av plager hun mener kommer av de dårlige stolene og pultene. Etter en måned gav hun til slutt opp hele behandlingen fordi det ikke gav resultater. Dette har hun betalt av egen lomme.

– Det er skolestyret som burde dekke dette. Men jeg har pratet med dem og de nekter å ta regningen, forteller hun oppgitt.

Er det riktig at eleven selv skal betale for denne behandlingen?

– Skolen har ikke noe system for å dekke slike ting. Slik fungerer det ikke. Da må man i så fall sende inn et skademeldingsskjema til Nav, sier Bech.

Avbrøt undersøkelse

Sjehed opplever at problemet er størst knyttet til PC-bruk. Selv bruker hun ikke PC så mye, men når hun gjør det må hun stadig vekk skifte stilling, noe som blir svært ubehagelig etter hvert.

– Når vi skriver på PC må vi sitte med armene langt opp fordi pultene er så høye. Dette går ut over nakken og skuldrene, sier Sjehed og demonstrere med armene.

Er dette et generelt problem på skolen deres?

– Ja, mange vi har pratet med opplever de samme plagene. I fjor ble det gjort en undersøkelse blant elevene som viste at flere slet med hodepine og andre plager, men undersøkelsen ble avbrutt av assisterende rektor fordi han mente det ikke var lov. Nå får vi ikke lov til å gjøre en ny undersøkelse, sier Caroline.

Bech innrømmer at han avbrøt denne undersøkelsen.

Hvorfor gjorde du det?

– Dette var en undersøkelse som ble satt i gang av en av lærerne på skolen.  Man kan ikke drive med undersøkelser av alt mulig ting på eget initiativ. Skolen har årlig egne undersøkelser som kartlegger forholdene på skolen. Vi har nylig foretatt en undersøkelse og jeg kan innrømme at vi scoret rødt på det punktet som gjelder luftanlegget på skolen, så der har vi en jobb å gjøre, innrømmer Bech.

- Dette er noen av de stolene som er verst, sier Caroline.
IKKE REGULERBARE: Enkelte klasserom har samme stoler som brukes i kantina og pulter som ikke er regulerbare. Foto: Rebecca Trondsen.

300 nye pulter

Elevene har flere ganger pratet med assisterende rektor. Han vil ikke ta tak i problemet før noen sender inn en formell klage.

 Men har ikke du klaget da?

– Jo, det har jeg, men han sier at han ikke vil gjøre noe før enda flere klager. Men da er det allerede for sent. Hvis man allerede har fått nakkeplager tar det lang tid før man blir kvitt det. Det samme gjelder migrene, ofte kan det kan vare livet ut, sier Caroline.

Er det ikke viktig å ta tak i disse problemene, selv om det bare gjelder et fåtall elever?

– Jo, det er klart at det er viktig, men jeg føler at ledelsen har tatt tak i dette og gjort det vi kan. Vi er i gang med å bytte ut flere av pultene, men det er 1500 elever på skolen så det er klart at dette tar litt tid. Vi bestilte 300 nye pulter før jul. Dette er topp moderne pulter. Ideelt sett skulle vi hatt regulerbare stoler også, men vi har prioritert pultene i denne omgang. Når det gjelder de elevene som har gått til fysioterapeut, har jeg liten tro på at disse plagene skyldes stolene og pultene på skolen, avslutter Bech.