– De tiltrekker seg virus

Helsedirektoratet kjøper inn 15 millioner munnbind til Norge. Haar understreker at Helsedirektoratet fremdeles advarer folk mot å kjøpe inn munnbind til privatbruk.

Smittevernlege Dagfinn Haar i Kristiansand  sier munnbind kan gjøre vondt verre om den blir brukt feil.

– Om man ikke skifter munnbindet etter hver halve time, vil den bli en ren bakteriebombe.  Munnbind stopper partikler som går inn og ut av luftveiene. Om det blir fuktig så reduserers tettningsfunksjonen. I tillegg tiltrekker den seg virus og bakterier,  forteller han.

ADVARER:  Friske trenger ikke munnbind
ADVARER: Friske trenger ikke munnbind

Haar sier at munnbind ikke skal brukes av mennesker som er friske. Det skal bare brukes av de som er syke eller de som omgås med personer som kan være smittet av svineinfluensabakterien.

– Vi vil ikke ha noe Kina-hysteri i Kristiansand. De som er anbefalt å bruke munnbind, er de som er syke og må absolutt menge seg med de som er friske, forteller han og forsetter.

– Jeg synes folk begynner å miste fotfeste snart. Det beste er å følge den gammeldagse gode ordningen – å vaske hendene. Når man hoster, så host på et lommetørkle og kast det. Om man ikke skulle ha det tilgjengelig, bruk armkroken avslutter han.