– Det var beregnet

Fra og med i dag er det mulig å kjøpe Tamiflu og Relenza på apoteket - uten resept. Dette medfører stor pågang hos Elefantapoteket i Kristiansand.

– Vi er tre personer mer enn vanlig  på jobb idag, så vi er godt forberedt. Det blir en lang dag, sier Tulla Sveindal.

Farmasøyt
Farmasøyt

Det er ikke alle som kan få Tamiflu resepfritt. De er ment til risikogruppen først og fremst. Farmasøyten kan rekviderere Tamiflu til personer som har influensasyke eller har symptomer på tidspunktet de kontakter apoteket.

– Vi deler ikke det ut til alle. Selvfølgelig er det vanskelig å se om noen av de som ber om Tamiflu ikke er i risikogruppen eller har noen hjemme som er syke, men vi regner ikke det som noe stort problem enda, sier hun.

Det må fylles ut et skjema før man får utdelt Tamiflu. Der må man begrunne hvorfor man skal få utdelt tablettene. Apoteket advarer friske folk mot å hamstre tablettene.

–  Kroppen blir immun mot tablettene når de faktisk blir syke.  Så det er bakdeler med å ta tablettene for tidlig, opplyser  hun.

Hilde Olsen var den første kunden som fikk Tamiflu resepfritt på Apoteket Elefanten. Første kunde 2Hun syntes tilbudet skulle ha kommet før.

– Det er lettere å bare skrive ut et skjema og få tablettene, enn å reise til legen. Det er bare stress og ikke alle har tid til det, sier hun

Olsen har et sykt barn hjemme, og tablettene ikke er til seg selv.

– Jeg har en 13 åring som er syk, og trenger tablettene for sikkerhetens skyld, avslutter hun.