SPILLANMELDELSE: FOOTBALL MANAGER 2010

  Football Manager 2010

  Legg til side skole, eksamener og alt annet av andre aktiviteter. Kjøp inn nok ferdigmat og drikke for en måned fremover, for du kommer neppe til å ha tid til å lage deg noen fireretters middag de neste ukene. Football Manager 2010 er sluppet og med det er også kalenderen krysset av for lang lang tid fremover.

  Football Manager er for dere som aldri før har spilt det, et spill laget av Sports Interactive og går flere år tilbake i tid. Du er manager og skal i likhet med navn som Sir Alex Ferguson og Jose Mourinho lede ditt eget lag til toppen. Spillet har grunnet sine enorme databaser med alt av informasjon om selv spillere langt nede i systemet, gode taktiske muligheter og virkelighetstro overgangsmarkeder fått en utrolig fanskare. Og for å gjøre det helt klart med en gang: Dette er tidenes beste managerspill.

  Hver gang det kommer ut et nytt spill i denne serien er jeg like spent på hvor virkelighetstro det er. Da vil jeg aller helst være et lag hvor jeg kjenner godt til absolutt alle spillere, folk i ledelsen, klubbens økonomi osv. For meg er det Strømsgodset som gjelder i den virkelige verden og er det selvsagte valget av lag. Inn som ny manager i klubben kommer den totalt ukjente treneren fra Drammens nabokommune, mens populære Ronny Deila må ta turen ut gjennom dørene på erverdige Marienlyst Stadion etter kun to år i jobben. Det første på lista er som alltid å få vekk alle spillere jeg ikke vil ha. Spillere med like god forståelse for fotball som bestemor skal ut. Nå skal jeg hente inn de virkelig store gutta, eller kanskje det oppdages en uslepen diamant fra en av mine speidere i den uvirkelig store spillerdatabasen. Nå er det riktignok sånn at man i FM er nødt til å skaffe seg et navn gjennom prestasjoner før de virkelig store navnene er villige til å ta turen til det kalde nord for å spille under deg, men ambisjonene er allikevel alltid like store.

  Taktikk

  Etter at en del vrakgods er ute og nye spillere er hentet inn er Godset klar for sesongen. Her er man virkelig nødt til å ta hensyn til mye taktikk for at laget skal fungere og du ikke skal få sparken og forsvinne raskere enn du kom inn. Spillet byr på ufattelige mengder av muligheter for at laget skal spille akkurat slik du ønsker det, både før og under kampen. Ligger du under 0-1 og det gjenstår ti minutter? Javel, da får vi sende alt vi har i angrep og håpe på det beste. Nettopp denne delen er det mange som for noen år siden enkelt og greit hoppet over. Det ble rett og slett for mye å ta hensyn til, noe Sports Interactive nå har tatt gjort noe med. Brukervennligheten er forbedret mange hakk slik at man lettere finner ut av hva man vil, og hvordan det gjøres, både for de rutinerte spillerne og nybegynnere som kommer til.

  3D motor

  I fjor introduserte utgiveren 3D til kampene. Dette sørget for at man i tillegg til den vanlige teksten vi er vant til å lese om hva som skjer ute på banen, nå også kunne se spillerne løpe rundt inne på stadion selv. Riktignok så vi de kun som runde prikker med navnet under, og bevegelsene kunne til tider se både klossete og lite gjennomtenkte ut, men det tok

  3D motoren har fått en kraftig oppgradering fra 2009-versjonen. Nå kan du også gjøre en del taktisk endringer mens du har kampbilde oppe. FOTO: Sports Interactive
  3D motoren har fått en kraftig oppgradering fra 2009-versjonen. Nå kan du også gjøre en del taktisk endringer mens du har kampbilde oppe. FOTO: Sports Interactive

  helt klart spillet et skritt videre. Til denne utgaven er det blitt fokusert på å forbedre nettopp dette med over 100 nye animasjoner, nye stadioner, bedre belysning og mer realisme i bevegelsene. Nå kan man endelig se at det er spillere som løper ute på banen, til forskjell fra sist hvor det like gjerne kunne vært brikker i ludo. Min oppfatning av årets 3D motor er at den fungerer godt. I motsetning til fjorårets hvor man etter hvert heller gikk tilbake til den gamle tekstløsningen er det nå blitt så godt at man gleder seg til hver eneste match og blir engasjert fra siden når man for eksempel ser Fredrik Winsnes stille seg opp på 20 meter for å skru ballen nydelig over muren og inn helt oppe i krysset.

  Konklusjon

  Football Manager 2010 er verdt hver eneste investerte krone. Riktignok er det ikke sprøytet inn veldig mye nytt siden sist, men de har satset på å gjøre det fansen allerede liker enda noen hakk bedre. Dette har de fått til og spillet glir bedre i tillegg til at brukervennligheten er blitt bedre. Det er rett og slett mer oversiktlig enn før.

  Spillerdatabasen svarer som alltid til forventningene. Her er det tusenvis av spillere og lag å velge blant. Realismen i kvalitetene blant mindre kjente spillere bidrar til å gjøre opplevelsen total. Kanskje ikke rart at den engelske storklubben Everton har sikret seg retten til denne databasen. Spillprodusenten har nemlig et av verdens aller største speidernettverk som sørger for at spillet alltid er godt oppdatert.

  For meg ble spillet litt for realistisk. Med fem kamper igjen av sesongen, ute av cupen og begge beina plantet godt nede i nedrykksstriden fikk styret nok. Etter flere runder med gjentatte advarsler om å fjerne meg fra jobben hvis det ikke ble tre poeng kokte det til slutt over og mitt eventyr som trener av klubben i mitt hjerte var over.

  FOR DENNE GANG.