Safari i Masai Mara

Klokken er 06.30, og solen går snart opp. Vi befinner oss i Masai Mara, en nasjonalpark i Kenya og er klar for en såkalt "game drive".

Joseph strekker seg litt utenfor bilen i Masai Mara.
Joseph strekker seg litt utenfor bilen i Masai Mara. Foto: Hanne Hagen Rotnes

Safariguide Joseph Boit står smilende blid og ønsker oss velkommen i minibussen. Taket er hevet, slik at det er plass til å stikke ut nysgjerrige hoder, og ikke minst de tilhørende kameralinsene. Joseph er veldig tydelig på at jobben hans går ut på å gjøre turistene fornøyde og det gjør han ved å vise oss ville afrikanske dyr på nært hold. – De fleste kommer for å se “The big five”, sier Joseph.

Vi kjører avgårde på de ujevne grusveiene, og det rister i hele bilen. Safari er kanskje ikke den mest behagelige opplevelsen. Men risting og dårlige veier går raskt i glemmeboken når den erfarne safariguiden vår viser oss en flokk zebraer. Det tok ikke mange hundre meter før de hvit- og sortstripede dyrene kom til syne, men de forsvinner ganske fort når vi stikker hodene opp og tar noen bilder.

For å bli safariguide har Joseph gått på en skole for turisme på safarilinjen. Han forteller at det meste gikk ut på å lære navn på alle dyr og trær. Da han var ferdig utdannet i 1988 begynte han å jobbe som safariguide, og siden har det bare fortsatt. – Det jeg liker best med jobben min er å møte folk, og her er jeg guide fra folk fra hele verden, sier Joseph.

Han får en melding på radioen – noen har sett en løve!

På vei til løven forteller han at det er viktig å holde seg på løypene i parken. Man skal heller ikke forstyrre dyrene eller komme for nærmt dem. Egentlig skal de ikke merke noe til oss når vi befinner oss på deres territorium. Men Boit sier at det er mange som sliter med å følge reglene, og tilfredsstille kundene samtidig. – Ikke alle har store kameralinser, så jeg vet at det er mange som kjører offroad – noe som er ulovlig. Han forteller oss at det er parkvoktere som kjører rundt i grønne range rovere, for å passe på at reglene blir overholdt. Det viktigste for dem er å beskytte dyrene.

Masai Mara

  • Nasjonalpark i Kenya
  • Kjent for et rikt dyreliv
  • Navnet kommer fra den innfødte masaiene og elven Mara
  • Mulighet for å se de fem store - elefant, leopard, løve, bøffel og neshorn. I tillegg til de store ni, der man plusser på zebra, sjiraff, gepard og flodhest.
  • Nasjonalparken har ca. 290.000 besøkende pr. år

Joseph ber oss om å se til høyre. Der ligger det en voksen hannløve i skyggen og slapper av. Det er fantastisk å se et så flott dyr ute i det fri. Vi får til og med se når den gjesper og blotter de store tennene. Etter en god del bilder, får vi beskjed om å se til venstre. Der ligger det både løvinner og et par små løveunger.

På over 20 år som safariguide sier Joseph at han aldri han opplevd noen farlige situasjoner her i Masai Mara. Løvene ser ikke ut til å bry seg noe særlig om oss heller. Han sier at de dyrene som de fleste som er kjent her er bekymret for, er bøflene. – Til og med Masaiene er redde for bøfler, sier Joseph. Grunnen til det er at de plutselig kan være veldig sinte, hvertfall om du er i veien for dem. – Da hjelper det lite at du befinner deg i en bil, avslutter han.

Under følger en bildeserie med bilder av noen av dyrene Joseph sørget for å vise oss. Vi manglet dessverre et neshorn for å ha sett “The big five”.