Savner snøen

Når hele familien flytter til Afrika blir en del av hverdagen for barna å gå på norsk skole. Noen går på en fast skole, mens andre har hjemmeundervisning og reiselærer.

– Det som er annerledes med Afrika i forhold til Norge er at det er varmt og tørt.

Det sier ni år gamle Karina Neema Sæternes Evjen Olsen som bor i Haydom i Tanzania. Foreldrene driver sykehuset der og var dem som startet det opp. Faren er fra Mandal og moren fra vestlandet.

Karina Neema har en tredjedel hjemmeundervisning og en tredjedel undervisning med reiselærer. Den siste tredjedelen er hun på den norske skolen ved Scripture Mission Conferance Center i Karen utenfor Nairobi i Kenya.

– Det jeg savner mest med Norge er å gå på standa med kusinene mine. Det er veldig tørt og varmt og ingen strender i Haydom, sier fjerdeklassingen.

Savner ballbinge

David Tofft Amnenya er 10 år og går på den norske skolen ved Scripture Mission . Der går han i en klasse med elever fra femte til syvende klasse. Han har tidligere hatt både hjemmeundervisning og reiselærer, og har også gått på skole i Norge.

– Den største forskjellen på å gå på skole i Norge, er at skolen er større og at det er flere å være sammen med der. Og så er det ordentlig ballbinge der, sier David som er veldig glad i fotball.

Også han savner noe fra Norge.

– Is! Lollipop og sjampanjeis. Det er ikke like god is her i Afrika.

Blir kjent med kulturen

Lærer Ann Jorid Stavnes har jobbet på den norske skolen ved Scripture Mission i to år. Før det har hun jobbet som lærer i Norge i ni år.

– Vi følger vanlig norsk læreplan og har det samme pensumet som i Norge. Forskjellen er lokal tilpassing som vi bruker til å bli kjent med den Afrikanske kulturen. Der studerer vi forskjellene ved de forskjellige stammene.

Snø og skateboard

Når vi spør skolebarna hvor de helst ville bodd, Afrika eller Norge, er de ikke i tvil.

– Norge! Det er snø der og mye gøyere i Norge, sier Karina Neema.

– Så er det flere å være sammen med i Norge, og man kan stå på snowboard, legger David til.