Roser miljøvernministeren

Finn Holmer-Hoven jubler over valget av Tine Sundtoft som statsråd.

Finn Holmer-Hoven har i flere tiår vært en av de mest profilerte kommentatorene fra Sørlandet. Nå gleder den pensjonerte Fædrelandsvennen-redaktøren seg over den nye regjeringen og landsdelens representanter i denne.

– Jeg synes det er komponert en regjering med kompetanse og erfaring, kanskje den mest politisk erfarne på mange år, sier han til Sørnett.

Han gleder seg også over at statsråder har tilknytning til Sørlandet.

– Det er noe som betyr mer enn man tror. Det så vi da Ansgar Gabrielsen og John Lilletun satt i regjering, det utgjorde en forskjell for landsdelen. For Sørlandet er betydningen av dette helt uvurderlig, mener han.

Holmer-Hoven mener Erna Solberg har gjort et godt valg med å inkludere Tine Sundtoft i regjeringskabalen.

– Jeg kjenner Tine Sundtoft godt, helt tilbake fra tiden sammen i Lillesand bystyre. Hun har vist seg som en dyktig administrator både som fylkesrådmann i Vest-Agder, og som regiondirektør i NHO før det.

– Jeg hadde kanskje trodd at hun skulle engasjeres i tilknytning til kommunaldepartementet. Men det er tydelig at Erna ikke har satt sine utvalgte til områder de ikke har førstehåndskjennskap til, men heller prioritert politsk erfaring, sier Holmer Hoven.

Belønning til landsdelen

Journalist og medieviter Synnøve Skeie Fosse har savnet statsråder fra Sørlandet de siste årene. Hun tror Høyre-ledelsen sentralt har lagt merke til oppsvingen partiet har hatt på Sørlandet.

– Det er flott at Sørlandet har fått på plass to statsråder med tilknytning til landsdelen. Det har manglet de siste årene, sier hun til Sørnett.

– Jeg tror dette kan sees på som en slags belønning til Høyre her i sør, og et bevis på at de har mange flinke folk. Partiet hadde jo 47 prosent oppslutning i Lillesand ved valget, det legges merke til. Det samme ser vi med veksten på Vestlandet. Erna Solbergs regjering er jo sørvest-dominert på en måte vi aldri har sett før, sier Skeie Fosse.

Statsråd med integritet

Hun har stor tro på Sundtoft som statsråd.

– Hun er særdeles kompetent fagperson, og en ryddig politiker. Hun står for kvalitet, og hun får skryt av mange, enten de er enig eller uenig. Hun omtales rosende av mange, enten de er enig eller uenig med henne, og det viser at hun har integritet.

Skeie Fosse hadde også ventet at Sundhoft ville blitt hyret inn til kommunaldepartementet. Hun er likevel ikke bekymret for at den nye miljøvernministeren skal komme til kort på fagfeltet.

– Sundtoft er ikke en person som hadde tatt på seg en jobb som hun ikke føler seg komfortabel med. Hun har mye ledererfaring fra NHO og som fylkesrådmann. Hun skal først og fremst være leder, og ha fagfolk rundt seg.

Skeie Fosse er ikke enig i at Sundtoft er så politisk uerfaren som mange har hevdet.

– Jeg vil nesten si at hun er litt undervurdert. Hun har vært politisk rådgiver i stortingsgruppen, og vært involvert på lokalt plan i tillegg til arbeidserfaringen. Jeg tror mange vil bli overrasket når de ser hvor kompetent Sundtoft faktisk er, sier hun.

Her er den nye regjeringen:

Statsminister: Erna Solberg (H)
Finansminister: Siv Jensen (Frp)
Kulturminister: Thorhild Widvey (H)
Kommunal- og moderniseringsminister: Jan Tore Sanner (H)
Kunnskapsminister: Torbjørn Røe Isaksen (H)
Fiskeriminister: Elisabeth Aspaker (H)
Justisminister: Anders Anundsen (Frp)
Utenriksminister: Børge Brende (H)
Helseminister:  Bent Høie (H)
Forsvarsminister: Ine Eriksen Søreide (H)
Olje- og energiminister: Tord Lien (Frp)
Arbeidsminister: Robert Eriksson (Frp)
Barne- og likestillingsminister: Solveig Horne (Frp)
Miljøvernminister: Tine Sundtoft (H)
Landbruks- og matminister:  Sylvia Listhaug (Frp)
Næringsminister: Monica Mæland (H)
Samferdselsminister: Ketil Solvik-Olsen (Frp)
Statsråd ved statsministerens kontor: Vidar Helgesen (H)