Sørnett

En rappers historie

Robert Myrland (28) sin mest kjente låt er "Vetsje helt" Foto: privat

Robert Myrland (28) sin mest kjente låt er "Vetsje helt" Foto: privat

Robert Myrland (28), også kjent som Shiiney er en rap-artist fra Øygarden som skriver og fremfører sine helt egne låter fra bunn av. Hans mest kjente låt «Vetsje helt» handler om hvordan han ikke viste hvordan den «normale» verden fungerte, fordi han levde i sin egen verden.

Publisert:

Myrland har alltid hatt en stor plass i hjertet sitt til musikk, og han forteller at han ikke går en eneste plass uten musikk. Dagen det musikalske rap-talentet hans ble oppdaget var under et opphold avrusingsklinikk i Evanger, da det åpnet seg en mulighet for gratis studio-tid. Dette var Myrland sin jomfru-tur i musikkstudio, og det skulle ikke mer enn noen minutter i studio før en gnist tente i han, og han oppdaget at han ville bli en artist. I en alder av 16, laget han sin første singel.

Den nylig dyrkede artisten fortsatte i retning av det musikalske, og driver nå musikk sammen med sin bestevenn, kollega og bror. Før artist-livet møtte Myrland noen tøffe oppoverbakker. I flere år slet han med rus og kriminalitet og tilbrakte flere soninger i fengsel.

Da Myrland begynte på videregående begynte han å menge med det han selv refererer til «feile folk» som førte til vold, rus og kriminalitet.

- Ettersom jeg valgte rus, vold og kriminalitet fremfor det å ta en utdanning, endte jeg opp med å bo på barnehjem, institusjoner, netter på glattcelle, lange ubehagelige dager i retten og noen fengsel soninger, sier Myrland.

- Jeg husker en dag da jeg sto på Torgallmenningen i Bergen en varm sommerdag, og var så utrolig deprimert og nede i livet. Jeg så et ungt par som satt på en benk og spiste is og holdt et nyfødt barn i armene, og da gikk det opp for meg at det der vil jeg ha. Jeg må gjøre noe med livet mitt og det fort, jeg glemmer aldri det synet og den følelsen jeg fikk, mimrer Myrland.

Ingen annen vei bortsett fra opp

Året var 2012 da han innså at det ikke var noen annen vei bortsett fra opp, han tok det tunge valget ved å selv ta tak i problemene og legge seg inn på avrusing. Når han ankom avrusingsklinikken, ble han værende der i rundt 10 måneder før han ble videreført til enda en ny klinikk. Etter et langt opphold, med mye følelser og vanskelige tider, var han endelig klar for å vende tilbake til en ny og frisk hverdag.

- Det er det smarteste og beste valget jeg har tatt i mitt liv, legger 28-åringen til.

Myrland har alltid elsket musikk og har alltid involvert seg i hiphop livsstilen. Han forteller at det å stå i mic-båsen med head-sett på ørene og høre beaten på vei til og droppe er det diggeste kicket.

[img207066_2LM]

Selv hører han for det meste på rap/hiphop og er også stor fan av artister som Hopsin, 2 pac og Methodman.

Hans mest kjente låt «Vetsje helt» er en personlig låt som betyr mye for Myrland selv. Låten handler om livet han hadde før han fant musikken, og hvordan han ikke viste hvordan den «normale» verden fungerte, fordi han levde i sin egen verden.

Han forteller videre at han jobber sammen med andre artister, og har noen store prosjekter på gang.

 

Stolt samarbeidspartner 

John-Henning Schulz Haugetun (27) går også under artistnavnet "Weezy" og samarbeider tett sammen med Myrland. Han forteller at Myrland er en dyktig artist som brenner for det han gjør.

[img207066_3LM]

-Han må fortsette slik som han gjør med musikken, sier Haugetun.

Han beskriver musikken som hard, trist, party, og meningsfull. Låter de skriver sammen er noe som betyr noe for dem, noe de har opplevd, i mens andre er skrevne utifra fantasien.

 

 

Hva driver det musikalske i deg?

- Det må nok være det og vite at du har fullført et produkt som du får vise videre. Jeg ser også opp til andre artister som er med å inspirere meg til å ikke gi opp, og ikke minst den følelsen av å få positive tilbakemeldinger om at man gjør en god jobb. Det er mer arbeid bak en låt enn hva mange tror, sier Myrland.

Bak enhver låt ligger det mye svette, blod og kjærlighet. Timevis i studio, sammen med sin bror og kollega, er følelsen av en ferdig låt, en ubegripelig god følelse.

- Jeg personlig skriver alle mine låter selv, og det kommer jeg alltid til å gjøre. Jeg kunne ikke kalt meg en artist om jeg hadde fått noen andre til å skrive det for meg. Noen låter har tatt ganske lang tid i forhold til andre som jeg har skrevet relativt kjapt, og når jeg sier kjapt, mener jeg 2-5 dager, som kan virke som en evighet for mange, sier han.

Etter at låtskrivingsprosessen er ferdig, må det spilles inn i studio. I studioet foregår det mixing, mastering og finpussing på låter som krever mange timer om man vil ha produktet sitt bra.

- Og tro meg, det er verdt timene og pengene som går til musikken. Det er en utrolig god følelse når man hører sluttresultatet av sitt eget verk, hvor man har brukt masse penger, mange søvnløse netter, timer og dager på låtene man har skrevet og planlagt, forteller Myrland.