Sørnett

Et korona-mareritt for dyrene

Silje Berhus er bekymret over oppgangen i antall kaniner som blir solgt. Foto: Privat

Silje Berhus er bekymret over oppgangen i antall kaniner som blir solgt. Foto: Privat

Sommeren er høysesongen for dumping av kaniner. Men når nordmenn ikke lenger kan reise på sydentur så frykter Silje Berhus leder for kaninhjelpen sørlandet, at neste års dumping blir mye større.

Publisert:

-Markedet for kaninunger er helt støvsugd. Det har vært helt vilt, alle dyrebutikkene er helt tomme. Neste år, så får vi i kaninhjelpen et kjempestort problem i forhold til dumping. Vi har opplevd at selgere på finn.no og dyrebutikkene har gjort feil i hva slags kjønn kaninene har. Så sitter kundene igjen med et kull på 14 unger. I verste fall 28 unger. Sier Berhus.


Det har vært veldig stille nå, men vi vet at folk går lei når de begynner å reise. Så neste år blir det helt texas.


Hun har en klar oppfordring til folk som ønsker å skaffe seg en kanin som kjæledyr.

- Les deg opp på kaniner og hva de krever. Det er det største problemet vi ser. Mange tenker nok at dette skal bli så koselig for ungene å ha en kanin. Men så forstår de raskt at kaninen ikke er interessert i å bli løftet opp eller kost med. Kaniner er et av de mest misforståtte kjæledyrene.

Hun forteller videre at de jobber konstant med forebygging mot dumping.

- Dersom vi finner kaniner som har blitt dumpet så gjør vi det vi kan for å returnere den til eier. Ofte så spør folk om vi kan ta vare på de. Nei vi kan ikke det.
Det er noe vi er opptatt av, å ansvarliggjøre eieren. For å få stopp på denne dumpinga.

Mange nye dyreeiere kan skape problemer senere.

Veterinær ved Evidensia Dyreklinikk Kristiansand, Emma Wright forteller at selv om man tror det er en god idé å skaffe et dyr nå, så bør man heller vente.

[img208996_2RS]

- Jeg tenker at man må som man alltid må. Tenk godt igjennom om man har mulighet til å ha et dyr. Det er en langtidsforpliktelse.
En hund, katt og kanin kan leve i over 10 år. Når ting normaliserer seg om et halvt år og folk skal tilbake til jobb og en vanlig hverdag så har de kanskje ikke tid til dyrene lenger.

Hun forteller videre at selv om korona-situasjonen gjør det enklere for de fleste å skaffe et dyr, så burde man heller oppsøke organisasjoner for å få informasjon om adopsjon.

- Jeg vil sterkt fraråde folk å spontan-skaffe seg et dyr nå fordi de er mye mer hjemme. Hvis man ønsker et dyr så vil jeg heller anbefale at man tenker på redningsorganisasjoner som dyrebeskyttelsen i Kristiansand eller kaninhjelpen sørlandet.


Mange nye dyreeiere kan ha godt av å adoptere dyr som allerede er vant med mennesker mener Emma.

- Kanskje ta inn et litt eldre dyr hvis man ikke ser for seg at man ikke har mulighet til å ta vare på den valpen eller kaninen de neste 10-15 årene.


 Et misforstått kjæledyr blant mange.

[img208996_3LM]

Camilla kristensen har hatt vært kanineier i over 4 år. Hun forteller at mange misforstår nok hvor mye arbeid det faktisk er.
- Det er veldig mye arbeid og ansvar. Kaniner trenger mye mer plass og mosjon enn folk flest er klar over. De trenger ca like mye som en medium stor hund! Og likevel blir de satt i bur av mange, fordi de tenker det er et veldig lettvint kjæledyr. Men ingen ville vel hatt en medium stor hund i bur døgnet rundt, fordi det er jo dyreplageri.


Videre forteller hun at ansvaret ikke er for hvem som helst, men at fordelene veier opp for ulempene.

- Kaniner er for spesielt interesserte mennesker som er villig til å legge opp livet sitt etter kaninenes beste. De krever kjempemye, men til gjengjeld er de verdens søteste og svært morsomme kjæledyr.
Det er også alt for mange kaniner som lever dårlige liv uten å bli satt pris på, så vi trenger ikke flere uhellskull og useriøs avl.