Sørnett

Et snev av 17. mai

God avstand. Foto: Håvard Storsæter.

God avstand. Foto: Håvard Storsæter.

1. trinn på Fevik skole går i tog og gjør aktiviteter som de ikke får gjort på 17. mai.

Publisert:

"Tenk at nå er dagen her som jeg har lengtet etter", runger gjennom Fevikparken. Elevene på 1. trinn ved Fevik skole går i tog. De har vært tilbake på skolen i tre uker allerede, og er blitt vant til regler om håndhygiene og avstand. De har egne soner i skolegården, og blandes ikke med elever fra noen av de andre trinnene. De stiller daglig opp i skolegården når de skal inn og ut til friminutt, så det å "gå i tog" har de god trening i nå. På grunn av den spesielle situasjonen rundt årets 17. mai-feiring, må alle tenke nytt.

[img208517_2RM]

Vanligvis går alle elevene ved skolen i tog før 17. mai for å øve til barnetoget i Grimstad. De går blant annet gjennom eldresenteret Feviktun, noe de selvsagt ikke kunne gjennomføre i år. På 1. trinn ønsket lærerne at elevene skulle få oppleve noe av 17. mai-følelsen selv om situasjonen i år er spesiell. Elevene har laget sine egne flagg, og øvd inn sanger og rop.

Potetløp er en kjent 17. mai-tradisjon, noe også disse elevene fikk oppleve. Tidligere på dagen hadde alle elevene fått is. Noe som helt klart hører med til en slik feiring.

Gøy og litt flaut

[img208517_3LM]

To av elevene som gikk i tog var Tobias Larsen og Sam Wilson.

- Det var litt flaut, forteller Tobias.

De gikk på rekke og rad gjennom skolegården så alle fikk se de. Da de gikk forbi de eldre elevene synes han det var litt flaut å synge, men det var litt gøy også.

- Jeg synes ikke det var så flaut, det var gøy, sier Sam.

 

[img208517_4RM]

Etter toget fikk alle elevene på 1. trinn prøve seg på potetløp. De fikk utdelt en potet og en spiseskje som de skulle føre over en liten fotballbane i skolegården.

- Potetløpet var veldig gøy. Vi har hatt en gøy dag, sier Sam.

Tobias er helt enig, og begge gjorde det bra på potetløpet. Ingen av guttene mistet poteten sin.

Planene til guttene på 17. mai er enkle. De skal være hjemme med familiene sine og spise is og kake, men ikke pølse. Det vil de ikke ha. Tobias nevner at han kanskje skal ha kalkun til middag, mens han smiler lurt.

Når Tobias og Sam får spørsmål om hvorfor vi feirer 17. mai, så stilner de litt til. De ser på hverandre og ler.

- Hm, jeg må tenke litt, grubler Tobias.

Sam kikker tankefullt ned på flagget han har laget. Etter et hint fra frøken, kommer det fra Sam: - Det er bursdagen til Norge!

Regler og hygiene

[img208517_5RM]

Astrid Knutson er lærer på 1. trinn på Fevik skole. Hun forteller litt om toget.

- Vi har gjort slik vi pleier å gjøre når vi går på tur, bare med sang og flagg. Vi blir oppfordra til å gå mye på tur i disse tider, forteller hun.

I klasserommet henger smittevernsreglene godt synlig.

- Det er nesten umulig for elevene å holde alle reglene, men de er veldig nøye med hygiene. Vi minner ofte om reglene, men det å holde en meter avstand er ikke alltid like lett for barn. I toget i dag gikk det veldig fint!

Både 17. mai-toget og potetløpet var en suksess.

- Elevene likte potetløpet veldig godt, og noen nevnte til og med at de skulle teste det hjemme i hagen med familien på 17. mai.