Sørnett

Kommentar: Hvorfor skal vi bry oss om presidentvalget i USA?

De to presidentkandidatene lager show for media og publikum.

De to presidentkandidatene lager show for media og publikum.

På våren 2015 begynner mediestormen om det amerikanske valget, når republikanerne og demokratene skal velge sine presidentkandidater. Et drøyt år og utallige artikler senere har jeg fått nok. Hvorfor mates vi av denne uendelige valgkampen i et annet land?

Publisert:

 

Det går ikke en eneste dag uten at jeg får prakket på meg den siste statusen når det gjelder valget, enten det er på radio, tv, eller nett. Det er også blitt svært populært å uttale seg negativt om Donald Trump, som tilsynelatende har tatt plassen til Sylvi Listhaug i hverdagstalen. Som et resultat av all oppmerksomheten valget har fått, skal jeg naturlig nok bidra litt jeg også.

Denne valgkampen er hinsides noe annet kjendisnytt jeg har sett i Se Og Hør. Trump og Clinton er de nye Marcus og Martinius. I den første presidentdebatten sier Clinton følgende om den andre hovedkandidaten til presidentskapet: «Dette er en mann som har kalt kvinner griser og hunder». Mens Trump sier om sin rival i The New York Times: «Hillary Clinton var gift med den største kvinnemishandleren i politikkens historie…». Som politisk redaktør i Fædrelandsvennen, Vidar Udjus sier: «ordbruk om hverandre som engasjerer». Skandale på skandale gjør til og med amerikanerne fortvilet over presidentkandidatene sine.

Vårt eget valg virker som en fillesak når USA-valget står på.

Jeg synes det har vært altfor mye oppmerksomhet allerede fra nominasjonsprosessen, da partiene selv skulle velge sine kandidater. Dette er så langt unna vår hverdag.  For vi har jo tross alt ikke noe vi skulle sagt eller gjort i forhold til valget der borte, og i alle fall ikke i partienes internvalg.

Medieoppmerksomheten dette valget har fått står i enorm kontrast til andre valg rundt om i verden. Vårt eget valg virker som en fillesak når USA-valget står på. USA som verdens eneste supermakt har selvsagt stor innflytelse og påvirkning internasjonalt, men jeg savner en balansegang.

Jeg vil heller høre om hva som skjer i norsk politikk om dagen, og fokus på det nasjonale valget i 2017. I skrivende stund, tirsdag 8. november, er det stortingsmøte om viktige EU- og EØS-saker og forholdet til EU. Har du hørt om dette? Politikerne forhandler om dagen frem en ny langtidsplan for Forsvaret, men også dette drukner i valgkampen over dammen.

TV2 melder i starten av november om en historisk satsning på USA-valget, og sender «et stort team» for å dekke ‘kampen om oppmerksomheten’. NRK vil ikke være dårligere, og skal ha en større dekning enn noen gang. På valgdagen rydder NRK sendeskjemaet, og sender nesten 25 timer direkte fra Marienlyst og Times Square i New  York tirsdag 8. november. Det er på høy overtid at vi slutter å glorifisere USA. Så får jeg bare bite i meg alt hysteriet før vi nå endelig nærmer oss slutten på valget. Da håper jeg det rettes større lys på det som faktisk skjer her i vårt lille land.