Sørnett

Edel Maria Goksøyr:

Reisen fra Kristiansand til maraton i København

Edel Maria Goksøyr på sin daglige løpetur i Wergelandsparken.
 Foto: Miriam Djaouat

Edel Maria Goksøyr på sin daglige løpetur i Wergelandsparken. Foto: Miriam Djaouat

Edel Maria Goksøyr 20 år fra Kristiansand, reiste i helgen alene til København for å springe det berømte Copenhagen Marathon på hele 42,2 kilometer.

Publisert:

Sist oppdatert: 15.05.2024 kl 13:48

Edel, ei 20 år gammel jente som opprinnelig er fra Bergen, har nylig funnet seg til rette i byen vår Kristiansand. Hun har de siste månedene vært i intens trening for å komme seg i form til løpet, en utfordring som ville tatt pusten fra selv de mest erfarne løpere.

- Jeg har prøvd å fått inn ca. syv økter i uka. Jeg bruker å ta en økt på morgenen på omtrent 10km, forteller hun ivrig.

Edel forteller at hun lenge har vært en ivrig løper, og forteller om den enorme mestringen man opplever av å nå nye mål:
- Dette er mitt første ordentlige maratonløp, tidligere har jeg sprunget flere 10 kilometersløp, og noen halvmaratoner

Gjør seg klar for dagens økt.
 Foto: Miriam Djaouat

Gjør seg klar for dagens økt. Foto: Miriam Djaouat

Å flytte til Kristiansand var en stor forandring for Edel, som flyttet hit sammen med samboeren sin tidligere på nyåret. Hun mener at det har vært en positiv opplevelse som har gitt henne muligheten til å møte nye likesinnede joggere, samt prøve ut nye løyper.

Edels siste eventyr tok henne utenfor Norge, da hun deltok i Copenhagen Marathon, som fant sted nå på lørdag.
- Jeg var både spent og nervøs, innrømmer hun.
- Det var en stor utfordring, men jeg var fast bestemt på å fullføre løpet og klarte det på under fire timer som var målet, forklarer hun videre.

Forberedelsene til maratonløpet har vært harde for Edel Maria, med ukentlige treningsøkter som har inkludert alt fra lange løpeturer langs sjøen, til harde styrkeøkter for å forberede både kroppen og psyken til det lange løpet.

Foto: Miriam Djaouat

Foto: Miriam Djaouat

Kristiansand Løpeklubb holder flere organiserte løpetreninger før maraton.
- Vi er en stor klubb med mange ulike grener, så som klubb velger vi ut et stort maraton hver høst. I fjor var vi i Valencia, forteller nestleder Finn Kolstad.
- Løperne er med på faste fellestreninger i tillegg til en ukentlig trening som er spesielt rettet mot å løpe maraton. Opptreningen begynner omtrent ti uker før planlagt maraton, der man gradvis øker distansen og farten man skal holde under maratonet, forklarer Finn videre.

Edel er av dem som har tatt utfordringen på strak arm, og forteller om viktigheten bak å sette seg mål og jobbe hardt for å oppnå dem.

- Jeg tror at de aller fleste bare har godt av å komme seg ut av komfortsonen sin, selv om det noen ganger kan virke skremmende.

Nøkkelord