Sørnett

Hvor begynner man etter at huset er brent ned og man har mistet alt?

-De renset klærne våre. Hva var det de hette? Dette bare må jeg finne ut. De var helt fantastiske, sier Bodil. Foto: Sigrid Nese

-De renset klærne våre. Hva var det de hette? Dette bare må jeg finne ut. De var helt fantastiske, sier Bodil. Foto: Sigrid Nese

Forrige helg mistet 16 familier sine hjem i den tragiske storbrannen i Lærdal. 30. november 2010 ble huset til familien Nørsett på Gimlekollen totalskadet i en brann. - Ta bilde av alt dere eier, er familiens beste råd til andre huseiere.

Publisert:

Hva er det første man tenker når man innser at huset er brent ned? 

- Det første jeg tenkte var at ting betyr ingenting, de kan erstattes. At det går bra med de man er glad i, det er det viktigste. Men etter en stund slår virkeligheten inn i hverdagen, og man innser at et hus betyr mye likevel, sier Bodil.

Vi sitter rundt kjøkkenbordet til Familien Nørsett. Huset er stille, det er bare Bodil som er hjemme denne formiddagen. Familien består av Bodil, mannen Runar, og de tre døtrene deres, Maren Andrea, Mathea og Maia Olea. For fire år siden opplevde de marerittet, de mistet huset sitt.

Fikk god hjelp

I begynnelsen bodde familien Nørsett hos noen naboer. Det tar tid å bygge opp igjen et hus og det er mye som skal ordnes. I dag, fire år etter står det nye huset på samme tomt som det gamle, men det er gjort noen forandringer, både utvendig og innvendig. - Når vil skulle bygge opp igjen ville vi bygge helt nytt og annerledes. Det tok litt tid, men nå har vi funnet oss godt til rette og er veldig fornøyde med huset. Vi skal prøve å ikke samle opp så mye som vi hadde i det gamle huset, sier hun og ler.

Fikk dere den hjelpen dere trengte?

- Forsikringsselskapet var raskt på plass for å hjelpe. Jeg er sjeleglad for at vi hadde forsikring, hvis ikke hadde vi stått på bar bakke uten noen ting, sier hun. Dagen etter brannen fikk vi en sum slik at vi kunne kjøpe oss nye klær. Vi hadde jo bare det vi gikk i, legger hun til.

Store verdier

- Man har utrolig mye ting i et hus, gjerne mer enn hva man er klar over. Ser man gjennom klesskapet sitt kan man være sikker på at man har verdier til høye summer. Har du forsikring, har du noe å bygge på, sier Bodil. De har gjort seg noen erfaringer og de vil gjerne råde andre. -Rådet vi gav til venner etter brannen var at de måtte sjekke at forsikringene var iorden og hva de dekker. Et annet lurt tips er å ta bilder av alt man eier, også inne i klesskaper. Dette er veldig nyttig når man skal finne ut hvor mye og hva man har mistet, sier hun.

Familien mistet store verdier i brannen. - Vi hadde et flygel til 250 000 kr, veldig kjedelig når slike ting blir ødelagt, sier Bodil. I dag har låner familien et flygel, som er flott plasser i den stilfulle stuen. En del av møblene har de arvet, men de har også kjøpt en del brukt på Finn. -Sofaen på kjøkkenet er kjøpt på finn. Vi hentet den faktisk på Lund, de var noen der som ikke hadde plass til den lenger. Det var vi veldig glade for, smiler hun.

[img99773_2LM]

[img99773_3LM]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-De gjorde en fantastisk jobb  

I forsikringen familien hadde inngikk også hjelp fra firmaet Rengjøringsservice. - Jeg må få lov til å skryte av dem. De gjorde en fantastisk jobb. Siden huset vårt ikke var helt nedbrent var det en del klær og ting som bare hadde fått kraftige røykskader. Dette firmaet  tok med alle klærne våre, oppbevarete dem i over to år og renset dem. Bunadene renset de også. Takket være dere hjelp har vi disse klærne i dag, sier hun og smiler.

                           Viktig med god forsikring 

[img99773_4LS]

Emma Elisabeth Vennesland er assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring i Kristiansand. Hun sier at det er viktig med en god forsikring som dekke huset både utvendig og innvendig. - Har man en god forsikring kan man få bygget opp igjen huset på kort tid. Innboforsikring er en forsikring som dekker verdiene man har inne i huset. -Dette er det mange som ikke har, sier Vennesland. Man har store verdier inne i huset, gjerne mer enn hva man er klar over, legger hun til. Hun forklarer også at man kan regne ut verdien på tingene man eier med en innbokalkulator. -Dette kan være lurt å gjøre for å finne den korrekte verdien av tingene man eier, slik at man vet hvor mye man har krav på å få igjen dersom det skulle skje noe, avslutter hun.