Sørnett

Hvor skal Vilhelm Krag?

- Når båten kommer inn ser man han jo, det blir litt som han sier: "Velkommen til Sørlandet", sier Angjerd MUnksgaard. (Foto: Simon Lynau)

- Når båten kommer inn ser man han jo, det blir litt som han sier: "Velkommen til Sørlandet", sier Angjerd MUnksgaard. (Foto: Simon Lynau)

Etter nesten 60 år ved Vesterveien, ble statuen av kulturpersonligheten Vilhelm Krag flyttet i forrige uke. Kulturutvalget og by- og stedsutvalget i Kristiansand kommune, skal finne Krag et nytt hjem. 

Publisert:

- Statuen må flyttes fordi de legger om E39-veien... Så da hadde vi pent nødt til å flytte ham, forklarer Angjerd Munksgaard, som har ansvar for kommunens kunstsamling. Hun er nå reiseansvarlig for turen til Vilhelm Krag-statuen, som nå står på en midlertidig plass ved kaia på Lagmannsholmen. Her speider han ut mot havet og tar imot turistene som ankommer havnen via fergene.

 

[img231603_2LM]

[img231603_3RM]

- Det kommer ufattelige mange cruiseturister som tar bilder av ham. Han har jo aldri hatt så mange folk rundt seg som han har i i disse dager, fortsetter Munksgaard.

Hun forteller at det var flott å få ham ut til folk, i stedet for å sette ham på et lager.

 

 

[img231603_4RM]

Det planlegges å gjøre Lagmannsholmen om til en bydel på lang sikt. Munksgaard forteller også at Krag var en samfunnsdebattant med mange sterke meninger, og at han helt sikkert hadde hatt en formening om de store forandringene langs ved kaia.

 

- Han skulle aldri ha blitt fjernet!

Ute på markens gate finnes det ulike formeninger om saken. Tre anonyme damer mente det var helt feil at han ble flyttet i første omgang.

Andre var mer positive til omplasseringen, som Bjørnar Vesterhus.
- Han kunne ikke ha stått der han stod. Ingen kom til statuen, den ble glemt, forteller han, og fortsetter
- Men jeg syntes han kunne bli flyttet fra der han står nå ved kaia... kanskje få ham bort til Camilla Collett-statuen, det hadde vært fint.

 

[img231603_5RM]

For å finne ut den nye plasseringen ble det åpnet for innspill fra innbyggerne av Kristiansand.

- Når vi flytter skulpturer så er det noe som engasjerer mennesker, og det betyr jo at disse skulpturene betyr noe for oss... og det er jo utrolig fint, sier Munksgaard.
Hun forteller at de fikk inn nesten 100 forslag til hvor statuen kunne plasseres. Noen av disse forslagene var steder som Odderøya, Høllen, Baneheia, og flere steder i sentrum.

Hvor den ender opp, er ikke sikkert enda, men saken skal til politisk behandling over sommeren. Munksgaard forteller at det også kommer noen uenigheter sammen med den positive oppmerksomheten.

- Det er jo alltid ulike meninger, og mange som skulle sett at den sto der den sto, eller ikke syns den har fått en god midlertidig plass, men det er vanskelig å gjøre alle fornøyde i en sånn sak... og vi må kunne være uenige om ting også.

[img231603_6LM]

[img231603_7RM]

Det er ennå usikkerhet når statuen skal få en ny plass. Munksgaard håper på en så effektiv prosess som mulig, men hun sier at det er fullt mulig at statuen må stå ved kaia ut året.
- Alt kommer an på hvor han skal, og om vi må tilpasse stedet. Det er jo en relativt stor skulptur, så det er jo ikke bare å sette den et sted.