Ingen bekymringer for turgåerne
Det nærmer seg sommer, og med varme temperaturer trekker slanger og spesielt huggormen frem etter å ha ligget i dvale.
Publisert: 15.05.2023 kl 11:05
Sist oppdatert: 15.05.2023 kl 13:57
Zoolog Beate Strøm Johansen ved UiA opplyser at hoggormen er ikke noe problem for turgåere og at aldri har vært en situasjon hvor de er direkte farlige.
- De er jo små sjenerte rovdyr, og stort sett er de redde for større arter enn seg selv, betrygger Johansen.
Samtidig legger hun til at de er giftige og oppfordrer at hvis man skulle havne i en situasjon med slangen så vil det være lurt å ha respekt for huggormen, og simpelthen bare tusle videre. I tillegg mener hun at det sånn sett er en fordel at man kanskje er litt redd for slangen.
Hun opplyser også at det er fort gjort å kunne være uheldig å tråkke på slangen, så det er en fordel å trå varsomt. Videre forteller hun at ved observasjon om hoggorm så kan det være mulighet for at det er flere i nærheten, men dette er ikke sikkert.
Selv om mange kan oppleve frykt foran den giftspredende slangen, er det spesielt viktig å passe på hunder ved tur.
- Jeg vil nok oppfordre turgåere med hund i bånd om at det er lurt å bruke korte bånd, sier zoologen.
I tillegg til dette forteller hun så at slangen selv står i fare foran mange predatorer i naturen, som oppstår som mye større fare enn mennesker.
- Slik som diverse fugler, mink og lignende dyr, opplyser hun.
Med varmere temperaturer som følge av klimaendringer så vil dette gjøre leveforholdene for slangene bedre. En eventuell konsekvens av dette kan være en større utbredelse av slangene. Noe usikkert er hun vedrørende dette, det kan også være dårlig for hoggormen ettersom den er kaldblodig og trives i kjøligere områder.
- Det kan rett og slett bli for varmt for slangen, konstaterer Johansen.
Den erfarne turgåer Jørgen Dybli Ludvigsen (23) har opplevd det som kan oppleves på skogturer, og hoggormen er ikke et ukjent syn for naturentusiasten.
Hvor ofte vil du si at du har opplevd hoggorm på tur?
- Gjennomsnittlig så vil jeg nok si hver åttende tur kanskje, forteller Jørgen.
I de tilfellene hvor han har møtt på hoggorm så foretrekker han å oppføre seg rolig og behersket rundt. De fleste gangene pleier han å gå forbi, men av og til stopper han for å observere slangen.
- En gang var det en hoggorm i veien da jeg kjørte, heldigvis la jeg merke til den relativt fort. Jeg valgte å stoppe bilen for å legge hoggormen i grøfta, sier Ludvigsen.
Hvorvidt han har hatt problemer med hoggormen forteller han at han oppfatter den som fredfull, og at så lenge man ikke invaderer og forstyrrer den vil det ikke være noe problem. Videre forteller han om en mulighet for at han ble bitt for en del år siden.
- Jeg var i skogen for en del år siden og merket at det hadde stukket under foten. Da jeg sjekket foten var det et par bitemerker som kunne tyde på slangebitt, forklarer Ludvigsen.