Høyere matvarepriser endrer forbrukeradferden
Hos Meny Vollebekk steg salgsinntektene under pandemien, men i 2022 har det vært en nedgang. Hva er årsaken til dette?
Publisert: 25.09.2023 kl 00:00
Sist oppdatert: 26.09.2023 kl 00:21
For over tre år siden traff pandemien Norge, noe som førte til at landet måte stenges ned. Dette påvirket mange matbutikker i positiv grad, over hele landet. En av butikkene som fikk en høyere salgsinntekt under pandemien var Meny Vollebekk.
Tall fra Proff Forvalt viser nemlig til en stor vekst i årene 2020 og 2021, hvor salgsinntektene lå på og 6 014 891 i 2020 og 6 046 199 i 2021 hos Meny- butikken i Oslo. Det er over 1 million kroner i økning fra 2019, hvor salgsinntektene var på 4 982 393 kr. Nå er pandemien over, noe som har ført til en nedgang for året 2022.
Assisterende butikksjef for Meny Vollebekk, Sebastian Løwe Haakonsen, mener at nedgangen skyldes at forbrukerne har mindre tid etter gjenåpningen av samfunnet.
- Nedgangen skyldes en trolig endring i kjøpekraften til forbrukerne og at verden har åpnet seg mer etter pandemien, slik at folk har prioritert annerledes, forteller Haakonsen til Sørnett.

Sebastian Løwe Haakonsen er assisterende butikksjef hos Meny Vollebekk. Foto: Sebastian Løwe Haakonsen
Under pandemien var det også en stor pågang med netthandel hos Meny.
- Netthandelen var veldig viktig under pandemien. Folk var mer skeptiske til å bevege seg utenfor leiligheten. Kunder som handler fra nettet er ofte mer prisbevisste og velger rimeligere alternativer, enn hva folk handler på impuls i butikk. Svinnet blir ikke særlig påvirket av netthandel, siden de som regel får de ferskeste alternativene for at vi skal levere en viss kvalitetsstandar.
Høyere matvarepriser
I 2022 var salgsinntektene til Meny Vollebekk på 5 570 352 kr, det er en nedgang fra de to tårene med pandemi, men det er en økning fra årene før pandemien, hvor salgsinntektene var lavere enn 5 millioner kroner. Haakonsen mener at dette skyldes at matvareprisene har blitt høyere, etter pandemien.
- Prisene på alt av matvarer har økt flere ganger siden pandemien, noe som gjør at inntektene våres har økt, legger han til.
Med høyere matvarepriser mener Haakonsen at folk er flinkere til å se etter rimeligere alternativer.
- Folk har blitt langt mer prisbevisste, fokuset har skiftet mer mot lavpris- produkter. Lokale matvarer har og blitt mer populært etter at mange forskyningskjeder ble hardt rammet under pandemien, sier Haakonsen.
Haakonsen mener renten også spiller en viktig rolle for forbrukerne.
- Renten er absolutt noe vi merker påvirker forbrukerne, mindre handlekraft fører til ulik prioritering en før, legger han til.
For Dyrt
Sykepleierstudent i Oslo, Benz Sletto, merker at matvareprisene har steget etter pandemien, noe som gjør at han må se etter billigere tilbud.
- Som student er det svært vanskelig med tanke på de høye matvareprisene vi har i dagens samfunn. Derfor er jeg glad at det finnes tiltak som ¨Too Good To Go¨, forteller Sletto til Sørnett.
Han har også gjort en del andre tiltak for å kunne se etter billigere alternativer på matfronten.
- Jeg sjekker Mattilbud- appen, slik at jeg kan sammenlikne priser på alle matbutikker i Norge. Her er det lett å oppdatere seg på hvilke butikker som har de beste tilbudene, fortsetter Sletto.
Haakonsen tror mange tenker at Meny som butikkjede er mye dyrere enn hva andre butikker er.
- Noen kaller meny en dyrere matkjede. Her er det viktig å huske på at vi skiller oss ut med større utvalg, har mere kompetanse blant ansatte og høyere kvalitet på våre produkter enn andre konkurrenter, forteller han.
- Mange forbrukere har lett for å klandre butikkjeder for å bli mer grådige når prisene økes, her er det viktig å huske at våre innpriser og har økt i takt med utprisene mot forbruker, legger han til.
Tiltak for å hjelpe kunder
Haakonsen forteller videre at de har valgt å gjøre det de kan for å skape den beste opplevelsen for kundene.
- Vi prøver å skape den beste handleopplevelsen for våre kunder. Vi lever for å skape matglede. Derfor har vi så mange ulike kampanjer som 30% på ulike varegrupper under fiske- tirsdag, grønnsaks- onsdag og helgens fisk, sier Haakonsen.
Han forteller også om samarbeidet Meny Vollebekk har med firmaet ¨Too Good To Go¨, en tjeneste hvor kunder kan kjøpe en ¨restepose ¨. Dette er matvarer som ikke butikken får solgt ut.
- Vi har et samarbeid med tjenesten ¨Too Good To Go¨, hvor mat som ikke tåler å stå over natten blir solgt for en rimelig pris. Dette er et godt tiltak som er med på å forhindre matsvinn, samtidig som det kan være til hjelp for folk som preges av dyre matvarepriser, avslutter han.
Kommentar Vis flere
Magasin Vis flere
Forskere bak ny studie beregner 170 billioner plastpartikler ut i verdenshavene. I Norge slippes det 19 000 tonn med mikroplast ut fra norske kilder på land hvert år. Med mikroplast som en global forurensning finnes det heldigvis flere som kjemper mot marin forsøpling i Norge.
Nyheter Vis flere
Forskere bak ny studie beregner 170 billioner plastpartikler ut i verdenshavene. I Norge slippes det 19 000 tonn med mikroplast ut fra norske kilder på land hvert år. Med mikroplast som en global forurensning finnes det heldigvis flere som kjemper mot marin forsøpling i Norge.