Sørnett

Mange unge opplever mobbing på nett

Martine Halvorsen har opplevd grov hets. Foto: PRIVAT.

Martine Halvorsen har opplevd grov hets. Foto: PRIVAT.

I en rapport kommer det frem at 50 prosent har sett andre bli mobbet på nett. Linn Heimlund, Isak Hove, Jenny Berthelsen og Josef Lode fra Gateakademiet, mener barn må lære nettvett allerede på barneskolen. Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten.no ber unge si fra om mobbing med en gang.

Publisert:

- Det er kjipt at noen skal være shitty mot deg for ingen grunn. Folk dømmer veldig fort, ut i fra ting de ser og hvordan de oppfatter deg som person, forteller Josef.

Han forteller at han skulle ønske at det fantes noe som kunne skremme mobbere vekk fra handlingene sine, og han tror at det er mange som ikke skjønner alvoret av det de legger ut på internett.

- Noen burde gi en respons på at det mobbere gjør ikke er greit. Konsekvensene av hva folk sier på internett kan fort eskalere. Det går utover andres liv, sier han.

Vi treffer Josef i kafeen på Samsen kulturhus sammen med Linn, Isak og Jenny. De har ulik erfaring med nettmobbing.

Jenny forteller at hun gikk på skole med en jente som ble “slut-shamet” på grunn av noen bilder hun la ut på instagram. ”Slut-shaming” er et begrep som blir brukt om kvinner fordi noen mener vedkommende går altfor lettkledd. Ungdommene synes det er teit at folk skal bli mobbet kun for utseendet.

- Hvorfor skal folk bry seg om hva andre har på seg? Hvis jeg for eksempel sminker meg, også gjør jeg noe feil, da tenker jeg med en gang “Å nei, nå vil folk se på meg og legge merke til det”. Men jeg bryr meg jo ikke om andres “imperfections”, så hvorfor skal noen bry seg om mine?, forteller Jenny.

- Det er idiotisk at folk blir hetsa for den de er. Vi er i 2019, legger Isak til.

Selv har han ikke opplevd mobbing.

- Bestevennen min driver jo å kommenterer at jeg er stygg og sånn på bildene mine. Men det blir noe annet, det blir ikke så personlig, ler Isak.

Linn har heller ikke opplevd nettmobbing selv, men har sett at andre får kommentarer.

- Jeg har egentlig bare sett kjendiser som har fått frekke kommentarer på sosiale medier, forteller Linn.

Høye tall

Ni av ti barn og unge i alderen 9 til 18 år bruker ett eller flere sosiale medier. 28 prosent har opplevd at noen har vært slemme mot dem eller mobbet dem på internett, spill eller mobil. Dette kommer frem i en rykende fersk undersøkelse fra Medietilsynet om barn og unges medievaner. 50 prosent sier at de har sett andre bli mobbet på nett.

Faglig leder i Barnevakten, Kjellaug Tonheim Tønnesen, forteller at det er viktig å jobbe med miljøet i klassen og på skolen for å forebygge mobbing på nett.

- Trygge barn og unge med et godt selvbilde, rikelig med empati og kunnskap om rettigheter på nett, er vel kanskje den beste "medisin" mot nettmobbing.

Tonheim Tønnesen forteller videre at Barnevakten.no får henvendelser fra foreldre om barn som er blitt mobbet på internett, men de får også henvendelser fra lærere som står i saker de skal håndtere og trenger råd. Hennes råd til unge som opplever nettmobbing, er at de rapporterer det så fort som mulig.

- Om vi er offer eller vitne, så er det bra om man rapporterer nettmobbingen på selve plattformen det foregår. Nesten alle spill og sosiale medier har muligheten for rapportering. Bruk den muligheten, opplyser hun.

“Jeg måtte bli litt voksen før jeg forstod at det bare var å blokke”

Josef forteller at han har vært på sosiale medier siden han var 14 år. Han måtte til slutt begynne å blokkere folk når mobbingen var som verst.

- Jeg beit på det før. Når du biter på det, da drar det deg enda lenger ned. Det går utover deg selv om du gir en respons på det. Jeg måtte bli litt voksen før jeg forstod at det bare var å blokke den personen, sier han.

De unge på Samsen kulturhus tror ikke at mobbing på internett vil forsvinne helt. De som mobber er gjemt bak en skjerm, og det er derfor vanskelig å ta alle sammen. De er også enige i at det burde praktiseres nettvett i skolen fra tidlig av.

- Det kan hende at netthets blir borte om 100 år når vi ikke er her. Da har de kanskje lært bedre. Men så lenge denne generasjonen finnes nå, så tror jeg ikke det blir slutt på det, sier Jenny.

- Jeg tror at den generasjonen som kommer etter oss blir bedre. Vi vil ikke at barna våre skal ende opp sånn. Jeg tror vi kommer til å lære dem bedre enn å mobbe på nett, legger Linn til.

NETTHETS BLANT BLOGGERE: - Jeg har blitt truet med alt fra voldekt til drap

Martine Halvorsen er 21 år, og kommer fra Nesodden. Hun driver bloggen martinehalvs, med omtrent 13 000 trofaste lesere. I tillegg til å være nr. 11 på listen over norske toppbloggere, har hun 71 000 følgere på instagram og ytterligere åtte tusen på en annen profil.

Blogger og tidligere realitydeltager, Andrea Sveinsdottir, driver bloggen andreasveinsdottir. Andrea er 24 år, og kommer fra Oslo. Hennes blogg er den åttende mest leste bloggen i Norge, og 42 000 mennesker følger henne på instagram.

[img191347_2RM]

Felles for disse to toppbloggerne, i tillegg til å stå bak noen av Norges mest leste blogger, er at begge har opplevd grov netthets på sosiale medier. For Andrea, var netthetsen på sitt verste etter at hun deltok på Paradise Hotel for 2 år siden.

- Det ble slik at jeg var den “alle” hatet. Da var det få grenser for hva som ble sagt og hva som ble hatet på. Det kunne være alt fra hvordan neglene mine så ut, til ting jeg sa. Det var galt om jeg var blid, og det var galt om jeg var sur, forteller hun.

Andrea opplevde å motta netthets over alt på sosiale medier. De fleste som hetset var anonyme, men på instagram var det som regel unge mennesker som kanskje ikke helt skjønte hva de sa eller hvordan det de sa kunne påvirke andre.

- Jeg kunne få hets på mail og meldinger på Facebook, men mest i kommentarfeltet på bloggen. Hvis jeg hadde en kjip dag, så unngikk jeg å sjekke sosiale medier slik at jeg kunne skjerme meg litt fra hetsen, forteller hun.

For Andrea dabbet hetsen ut litt etterhvert. Martine derimot, forteller at hun opplever å motta hetsende kommentarer nesten ukentlig på forskjellige sosiale medier. Hetsen er grov til en stor grad.

- Jeg har opplevd å blitt truet med alt fra voldtekt til drap, og flere av kommentarene har blitt politianmeldt, forteller Martine.

Hun opplever at det er menn i 40-årene som ytrer seg sterkest og mest kritikkverdig. Mens i anonyme forumer og apper, da er det unge mennesker på hennes egen alder som uttaler seg, forteller hun.

Råd til unge

Andrea tror, i likhet med de unge, heller ikke at netthets vil forsvinne helt. Rådet hun gir til ungdommer som opplever nettmobbing, er å fortsette å holde hodet oppe og stå i mot de negative kommentarene.

- Man må rett og slett bare heve seg over det, ikke ta det innover seg og tenke at dette er mennesker som bruker fritiden sin på å sitte og skrive nedlatende kommentarer til andre mennesker. De er ikke særlig kule, forteller hun.

Martine mener det burde bli strengere krav til anonyme forum, og at man er nødt til å se at det blir konsekvenser av å bedrive netthets. Hun oppfordrer unge til å fortsette å være aktiv på sosiale medier og vil minne dem på at det finnes bra mennesker der ute som vil en godt selv om det er enkelt å bite seg merke i en negativ kommentar.

- Vend det andre kinnet til og aldri la noen knekke deg. Man må prøve å løfte blikket litt og se alt det fine. Vi trenger unge, tøffe, bra og inspirerende stemmer, og ingen skal behøve å gi seg fordi noen ikke vil en vel!