Sørnett

UNDERSØKENDE JOURNALISTIKK: Én-meters-regelen har vært krevende for flere serveringssteder i Kristiansand

Gjester som opprettholder én meters avstand på restaurant Moi. Foto: Charlotte Opsahl Mathiesen

Gjester som opprettholder én meters avstand på restaurant Moi. Foto: Charlotte Opsahl Mathiesen

Utesteder og restauranter i Kristiansand må forholde seg til korona-tiltaket om én meters avstand for å kunne holde åpent, men det er en utfordring å få gjestene på utestedene til å klare å opprettholde avstanden, særlig utover kvelden. Det forteller Skjenkeansvarlig i kommunen, Torbjørn Urfjell.

Publisert:

- Inntrykket er at det jobbes godt på utestedene. På de fleste utestedene har man tilstrekkelig avstand, men noen av gjestene, når de drikker for mye, kan bli mer slepende når det gjelder å holde avstanden. Det er et problem som kan føre til at noen steder må stenge hvis dette ikke blir bedret, forklarer Urfjell.

Kommunen har kontinuerlig veiledningskontroller ved utestedene i Kristiansand hvor de ser til at alkoholloven og smittevernloven blir opprettholdt.

- Vi veileder utestedene slik at de kan opprettholde smittevernsbestemmelsene, og om de ikke klarer å følge opp veiledningen blir vi nødt til å stenge bedriften. Det er kommuneoverlegen som bestemmer om et utested må stenge ned fordi det er fare for smitte, så utfører vi stengingen. Det har vi ikke måttet gjøre her i Kristiansand, enda. Det er da viktig for oss å informere bransjen om hva de må passe på for å unngå dette, sier Urfjell.

[img211199_2LM]

Det er spesielt én-meters-regelen som for mange utesteder er vanskelig å opprettholde, spesielt utover kvelden når kundene får mer å drikke.

- Vår beskjed til bransjen er at de er nødt til å passe på at folk ikke setter seg tettere enn det som er greit innenfor smittevernbestemmelsene. Hvis folk har fått en promille som gjør at de ikke klarer det lenger, så må utestedene rett og slett slutte å servere de. Det betyr at folk kan bli nektet servering tidligere enn det de hadde hatt i en normalsituasjon, forteller Urfjell. 

"Gjester som ansatte må forholde seg til reglene på lik linje med oss - det er en felles dugnad" - Dagfinn with iversen

[img211199_3LF]

Regelen om avstand er vanskeligst

[img211199_4RM]

Dagfinn With Iversen, daglig leder av restaurantene Rett i Garnet og Enok, bekrefter at det er én-meters-regelen som er vanskeligst å opprettholde nå som sommersesongen har startet.

- Jeg opplever at det er ganske mange kunder som ikke forstår at vi er lovpålagt å holde én meters avstand. Det går forsåvidt greit, det kan bare bli litt vanskelig etter et par øl. Jeg skulle nok ønske litt mer forståelse fra gjestene, for hvis ikke vi gjør det vi har blitt bedt om, så er det jo vi som blir stengt ned, det er vi som mister arbeidsplasser og det er vi som taper penger, forteller Iversen.

Med korona-tiltaket om å holde én meters avstand mellom besøkende kunder har Rett i Garnet og Enok, som mange andre serveringssteder, måttet fjerne flere sitteplasser i sine restauranter.

- Heldigvis er vi kvitt to-meters-regelen, da var det helt håpløst. Med én-meters-regelen går det greit, men vi har jo måttet ta bort en del bord og stoler. Selv om vi er fullt, er vi egentlig ikke fullt. Men da vi først åpnet i slutten av april, åpnet vi Rett i Garnet med 35 stoler av 130 mulige, så det var veldig vanskelig. Nå som vi skal holde én meters avstand, har vi 94 stoler. Enok åpent vi aldri når det var snakk om å holde to meters avstand, og nå har vi åpnet med 64 stoler av 90 mulige.

Iversen forteller at de nå befinner seg i en ufattelig rar situasjon. Likevel er det noe positivt som har kommet ut av denne tiden.

- Vi har bedre tid i sommer til å yte bedre service. Vi får en helt annen dialog med gjestene fra første stund når vi er nødt til å spørre om de bor sammen, så man har på en måte allerede noe å prate om i det de kommer, forteller Iversen med et smil.

Fornøyde gjester

Restaurantgjestene ler, spiser og nyter sommerværet på bryggen. Birgitte Repstad (24), Ane Resset (24) og Anne Sofie Tysland (23) nyter ferske reker på Enok restaurant. Etter lang tid med sosial distansering, er det en lettelse at Norge sakte men sikkert åpner opp igjen. Likevel har restaurantene et stort ansvar. 

- Servitøren spurte om vi bodde sammen, og siden vi ikke gjør det, fikk vi dette bordet hvor stolene har god avstand til hverandre. Han kom til og med bort i stad og ba Anne Sofie om å flytte stolen litt mer til venstre, forteller Repstad.

[img211199_5LF]

- Ja, han kom og rettet litt på meg, som hadde satt meg litt for nærme Birgitte. Jeg syns de er veldig flinke. Jeg var på Pieder Ro for noen dager siden, og de også tar dette med avstand veldig seriøst, noe jeg syns er bra, forteller Tysland. 

Jentene har vært flere steder og er svært fornøyde med hvordan utestedene håndterer krisen. De forteller selv at de er ekstra nøye med med håndvask, og at antibac alltid er med i vesken.

"etter hvert som folk får en halv flaske vin innabords så sliter de med å huske én-meters-regelen" - Trond Moi

"Kundene har lett for å glemme at ting ikke er som før"

Trond Moi åpnet nylig restauranten Moi på fiskebrygga i Bølgen og Moi sine gamle lokaler. Det første som møter oss ved inngangen av Moi er en hyggelig servitør som ønsker oss velkommen. Servitørene har mye å gjøre på en av Kristiansands varmeste dager hittil i 2020.

[img211199_6LF]

På lik linje med andre så er det avstanden som er vanskeligst å opprettholde til enhver tid. Dette mener også eier Trond Moi og servitørene som jobber på Moi.

[img211199_7RM]

- Til å begynne med går det som regel greit, for da respekterer alle det, men etter hvert som folk får en halv flaske vin innabords, så sliter de med å huske det, så da må vi minne de på det hele tiden, flirer Trond Moi.

Moi forteller også at kundene har lett for å glemme at ting ikke er som før, og at de har lett for å nærmest sette seg på fanget til hverandre når de møter kjentfolk. For Moi har det gått veldig bra under denne spesielle tiden, og han ser frem til en sommer med en "full" restaurant og godt vær.

Avstanden er i grenseland

Samtidig som de ansatte løper rundt, får vi huket tak i Siv Marit Vegusdal. Hun har nylig startet i jobben som servitør på Moi. Servitørene er stadig i kontakt med nye mennesker, og for å begrense smittefaren er det viktig at de tar ekstra forholdsregler. 

- Det er jo en utfordring med den tiden vi er inni. Man må jo tenke seg om to ganger når man går bort til bord, og står med sine kollegaer også. Det er jo en litt større utfordring en vanlig, forteller Vegusdal. 

[img211199_8RM]

Også servitørene syntes det er avstanden som er mest krevende å opprettholde.

- Det virker som folk har fått det litt inn nå og er litt påpasselige selv også, men det er jo noen ganger man må være litt på folk og si at nå er det litt i grenseland, men ellers syns jeg folk er veldig flinke, smiler Vegusdal.

Noen av de nye rutinene til restauranten ser Trond Moi positivt på. Selv om det forekommer noen ekstra kostnader, er den intense rensligheten og vaskerutinene noe Moi ønsker å fortsette med, selv når pandemien er over og restauranten kan åpne for fullt igjen. Dette innebærer noe ekstra jobb for servitørene.

- Vi må passe på egen håndvask og alltid ha antibac tilgjengelig. Så vasker vi bordene veldig nøye, i tillegg til alle andre flater. Vi vasker bankterminaler hele tiden, og prøver å ha kontaktløs betaling så langt det er mulig, forteller Vegusdal. 

[img211199_9LF]

 "Avstandskravet kommer til å være der i månedsvis, kanskje årevis framover" - Dagfinn haarr

 

[img211199_10RM]

"Da må de dra"

I likhet med Enok, Rett i garnet og Moi er det flere som syntes at denne tiden har vært veldig spesiell og noe vanskelig. San Sebastián er en av flere restauranter som har åpnet igjen i den populære handlegaten Markens i Kristiansand. 

- I begynnelsen var det litt tungvint, folk hadde ikke fått det med avstand helt med seg, så da måtte vi gå til alle kundene og be de om å holde avstand til hverandre. Vi har gjort de tiltakene vi kan gjøre, som å sette stolene fra hverandre, og gi beskjed dersom folk sitter for tett. Klarer ikke folk å følge den beskjeden så, ja, da må de dra, forteller Espen Kongevold, barsjef hos San Sebastián. 

Kraftige virkemidler

Kommuneoverlege Dagfinn Haarr har uttalt seg mye om covid-19 på Sørlandet. Han har et inntrykk av at folk følger reglene, og at avstandsregelen blir tatt på alvor. 

[img211199_11RM]

- Jeg ser det i butikkene, jeg ser det i gaten og jeg ser det på møter. Folk har tatt innover seg at man skal holde avstand, forteller Haarr.

Det er Haarr som vurderer faren for smitte i ulike bedrifter i kommunen, og han forteller at med smittevernloven i hånd kan kommunen være mye strengere enn det de kan i vanlige alkoholsaker.

Det er ganske strenge reaksjoner man kan komme med. For eksempel så jeg, jeg tror det var Burger King i Stavanger som ble stengt umiddelbart fordi folk satt for tett. Så vi har noen kraftige virkemidler, forteller Haarr.

Haarr forteller at det nå er minimalt med smitte i landet, men at gjenåpning vil føre til flere smittetilfeller, og at avstandskravet restaurantene og utestedene nå står overfor vil vedvare. 

- Det er klart at når vi nå kommer ut av "karantenehulene" våre og skal begynne å omgås hverandre, så kan det ikke unngås at det er ett og annet smittetilfeller etterhvert. Avstandskravet kommer til å være der i månedsvis, kanskje årevis framover, så utesteder som er designet for å være tett vil få et problem.