Sørnett

Vanskelig for studenter å kjøpe bolig

Privatøkonom, Oddvar Rettedal, sier at de prioriterer de unge når unntakskvoten skal "fordeles".

Privatøkonom, Oddvar Rettedal, sier at de prioriterer de unge når unntakskvoten skal "fordeles".

Egenkapital som må spares opp og de høye boligprisene gjør det vanskelig for studenter som ønsker å kjøpe egen bolig i Kristiansand.

Publisert:

Når man skal kjøpe bolig, opplever flere studenter at det er vanskelig å komme inn på boligmarkedet. Når studiegjelden regnes med i den totale gjeldsbyrden blir det desto vanskeligere å spare opp til egenkapitalen som kreves.

Avslag og sparing
Oddvar Rettedal, privatøkonom, i SpareBank 1 SR-Bank forteller at det ikke er mange unge som får avslag når de søker om lån hos dem.

–Det er godt under 10 prosent som får avslag. Men det betyr nok ikke at alle som ønsker seg bolig får lån, eller har økonomi til å skaffe seg bolig. Mange er blitt kjent med de krav som stilles, og avstår derfor fra å søke, sier Rettedal.

Siden prisene har sunket det siste året, mener han at det nå er en god mulighet for unge å spare opp til egenkapitalen de trenger. Han har også råd om hva som kan gjøres.

–Et godt råd er Skippertakssparing. Om man er to personer som har fått jobb, så kan én av disse i en 12 eller 18 måneders periode prioritere sparing fremfor alt annet. Løft boligdrømmen, og spar alt en klarer. Kutt ut ferier, ut å spise, bil, nye møbler og/eller dyre klær for denne perioden. Men mange unge er flinke til å spare. Etter de har fått seg jobb er det mange som utnytter BSU ordningen fult ut – at de sparer 25.000 kroner i året, sier han.

Kan gjøre unntak fra kravene
Bankene har derimot mulighet til å hjelpe en liten andel søkere pr. kvartal som trenger det lille ekstra for å få kjøpt seg bolig.

–Bankene har en kvote på 10% pr. kvartal, der en kan gjøre unntak fra kravene fra Finanstilsynet. Det betyr at hvis banken innvilger 6 milliarder i lån i ett kvartal, så kan en innvilge 600 millioner der lånene ikke oppfyller et av kravene fra Finanstilsynet.

Noen lån kan derfor innvilges på unntakskvoten. Og SpareBank 1 SR-Bank har valgt å prioritere unge når kvoten skal ”fordeles”. I tillegg kan vi gi råd angående eventuelt hjelp fra foreldre, hvis disse kan tenke seg å være med på å gi ekstra sikkerhet, som dermed kan dekke opp for manglene egenkapital. Mange løser egenkapitalkravet med en kombinasjon mellom oppsparte penger og hjelp fra foreldre, avslutter han.

[faktaboks]

Lite penger og høy standard
Margrete Jenssen (21) studerer på UIA i Kristiansand. Hun har erfaring med å lete etter bolig. Hun synes det er vanskelig å spare opp til egenkapital når man studerer.

–Jeg synes det vanskeligste er å spare opp en egenkapital til boligkjøp når man har studier på heltid og ikke har mulighet til å jobbe så mye. Egenkapitalen er også ganske høy og når nesten alle pengene man får av lånekassen går til husleie, så blir det vanskelig. Jeg skulle ønske det var andre måter å få lån på, sier Jenssen.

[img176536_2LM]

Det er mer enn prisene på boligene som avgjør om unge får kjøpt leilighet. Moderne leiligheter faller gjerne bedre i smak hos de yngre.

­­­– Jeg vet at mange unge synes standarden på bolig er viktig. Jeg har flere venner som også har vært på utkikk etter leilighet, men de har ikke funnet noe ettersom de leilighetene som er attraktive for oss, gjerne er over vår prisklasse. Jeg kjenner meg igjen i dette, da jeg fort klikker bort leiligheter som ikke faller i smak ved første øyekast. Jeg, som mange andre unge, ønsker en moderne og lys leilighet, avslutter Jenssen.