Sørnett

Mange russebiler kommer ikke til godkjenning

-Jeg kunne ha sett for meg at det hadde vært et eget regelverk for russebiler, sier Jostein Senumstad ved Statens vegvesen kjøretøy sør.
 Foto: Jostein Senumstad

-Jeg kunne ha sett for meg at det hadde vært et eget regelverk for russebiler, sier Jostein Senumstad ved Statens vegvesen kjøretøy sør. Foto: Jostein Senumstad

Statens vegvesen sør opplever at det er mange russebiler som ikke kommer til godkjenning. Grunnen til dette kan være at russen skal være redde for at de enten får kjøreforbud eller at de må ut med mer penger til bilene.

Publisert:

Sist oppdatert: 05.05.2023 kl 14:56

Jostein Senumstad, som er kontorsjef i Statens vegvesen kjøretøy sør, tror at det er mange russ som ikke kommer med russebilen sin for en sjekk og godkjenning. Senumstad forteller at de har hørt rykter om at noen ber russen om å ikke dra for å få bilene sine godkjent. Dette er fordi at russen skal være bekymra for at de enten får kjøreforbud med bilene sine eller at de må ut med mer penger til å fikse russebilene.

Senumstad forteller at det er feil og mangler ved ca. halvparten av russebilene som kommer inn til kontroll i Agder. Han sier at det varierer veldig i hva slags feil og mangler det er og alvorlighetsgraden på de. Det vanligste er feil på det elektriske anlegget.
-Det er det mange som kobler opp det elektriske anlegget selv i kombinasjon med ekstra lydanlegg forteller Senumstad. Videre forteller Senumstad at når det elektriske anlegget ikke er koblet opp av fagpersoner så kan dette gjøre bilene til store brannfeller. I tillegg til det elektriske anlegget er det også mange som ikke har godkjente seter og setebelter. Hvis det skulle skje en ulykke kan det gå veldig galt hvis bilen ikke har seter og setebelter som er i god nok standard.

-Det viktigste er at de stiller opp til godkjenning
Senumstad sier videre at han kunne ha sett for seg at det hadde vært et eget regelverk for russebiler, men at det viktigste er at russen stiller opp til godkjenning og undersøkelse av russebilen, sånn at de kan brukes på en trygg måte. Han sier også at det kunne vært mulighet for at russen kunne ha kontaktet dem i Statens vegvesen før de kjøper russebilen. Dette hadde hjulpet sånn at russen slipper og kaste penger ut av vinduet ved å kjøpe en bil med masse feil og mangler.

Det skal alltid være trygt å rulle
Guttene i "Badekarer 2023" sier at det er viktig for dem at det alltid skal være trygt når de er ute og ruller, og at dette er noe de legger stor vekt på. De er en av gruppene som har fått bilen sin godkjent av vegvesenet. Guttene har flere tiltak som gjør at det skal være trygt å rulle ute i trafikken.
-Vi bruker alltid bilbeltet, og vi passer alltid på at sjåføren skal være uthvilt og edru. Videre forteller guttene at det er adskilt mellom sjåføren og sittegruppen bak sånn at sjåføren ikke skal bli så distrahert fra festingen bak i bilen. Det skal også alltid sitte to personer foran i bilen sånn at sjåføren ikke skal sitte alene og bli trøtt. Brannsikkerheten er også noe guttene setter som en høy prioritering når de ruller.
-Vi har hatt problemer med dynamoen og spenningsregulatoren. Når vi hadde det valgte vi og la bilen stå fordi det kan være farlig for batteriet og brannfaren i bilen øker.

Guttene i Badekarer 20223
 Foto: Badekarer 2023

Guttene i Badekarer 20223 Foto: Badekarer 2023