Sørnett

Åpne dører for Åpne Dører

POSITIV: Generalsekretær i Åpne Dører, Morten Askeland, er takknemlig for at forfulgte kristne nå settes på den norske dagsordenen. FOTO: Bjørn Olav Hammerstad

POSITIV: Generalsekretær i Åpne Dører, Morten Askeland, er takknemlig for at forfulgte kristne nå settes på den norske dagsordenen. FOTO: Bjørn Olav Hammerstad

Åpne Dører har aldri opplevd så stor interesse for sitt arbeid som etter innsamlingsaksjonen i samarbeid med innvandringsminister Sylvi Listhaug. – Jeg vil fortsette å arbeide for forfulgte kristne, sier Listhaug.

Publisert:

– Jeg er glad for å se en økende bevissthet rundt forfulgt kristne i media, sier generalsekretær Morten Askeland i Åpne Dører.

[faktaboks]

Åpne Dører er den norske avdelingen av Open Doors International, som har eksistert i over 60 år. Organisasjonen «jobber i tjeneste for forfulgte kristne», og hjelper kristne minoriteter i utsatte områder rundt om i verden med blant annet humanitær hjelp, import av bibler, og drift av sykehus, skoler og barnehjem.

LES OGSÅ: Kristne forsvinner fra Midtøsten: – En av vår tids største tragedier

Ifølge tall fra deres «World Watch List» forfølges over 215 millioner kristne rundt om i verden i dag. Askeland mener kristendomsforfølgelsen er en sak norske medier i stor grad har unngått å dekke. Nå tegner ting bedre for fremtiden, sier generalsekretæren.

– Vi har opplevd en stor økning i interesse for arbeidet vårt, både fra media og politikere. Kristne medier har blitt veldig flinke, men også i sekulære medier ser vi at det har blitt noe mer oppmerksomhet rundt det. Pressekonferansen vår i januar fikk stort besøk, og blant annet Utenriksdepartementet og den parlamentariske gruppen på Stortinget vil møte oss. Vi opplever en positivitet og interesse for den kunnskapen vi besitter, sier Askeland.

Omstridt innsamlingsaksjon  

Mye av æren for denne økte oppmerksomheten gir Askeland til innsamlingsaksjonen de gjennomførte i desember (se video over), i samarbeid med de velkjente og profilerte politikerne Sylvi Listhaug (FrP) og Fabian Stang (H).

I en video publisert på innvandringsministerens Facebook-side 13. desember i fjor oppfordret Listhaug og Stang til å støtte forfulgte kristne ved å gi penger til Åpne Dørers arbeid.

[img157994_2RM]

– Det nærmer seg jul, og derfor tenker vi å sette på kartet forfølgelsen av kristne minoriteter, sa Listhaug da.

Saken skapte mye blest i norsk offentlighet, og Åpne Dører ble både rost og kritisert for å ha samarbeidet med en statsråd det er meget delte meninger om. Nå forteller politikeren at hun er glad for at de forfulgte kristnes sak nå har fått et større fokus i Norge.

– Det var et av hovedmålene med innsamlingsaksjonen. Det har vært altfor lite oppmerksomhet rundt de over 200 millionene forfulgte kristne i verden, sier Listhaug til Sørnett.

– Mitt håp er at dette er starten på at dette temaet diskuteres og at disse medmenneskene våre får den oppmerksomheten de fortjener, sier statsråden, og legger til at dette er en sak hun kommer til å fortsette å brenne for.

– Jeg kommer til å fortsette å rette søkelys på denne gruppen når det er relevant. Dette er noe jeg engasjerer meg for, og det engasjementet kommer til å vare så lenge det finnes urett, sier Listhaug.

Samlet inn 1,3 millioner kroner

Rundt 1,3 millioner kroner ble samlet inn under aksjonen. Generalsekretær Askeland sier at pengene kommer godt med, men at oppmerksomheten de har fått som følge av samarbeidet med Listhaug er utrolig verdifull.

– Det var spennende å jobbe med de, og vi var veldig takknemlige for at de syns forfulgte kristne var så viktig at de ville samle inn penger til det. Omtalen har ført til økt oppmerksomhet rundt arbeidet vårt, og til selve situasjonen rundt forfulgte kristne. Rundt pressekonferansen vår i januar skrev til og med VG en leder om at kristne trenger vår beskyttelse.

– Vi har også blitt intervjuet på Dagsrevyen, og vi ser at politikere generelt har blitt mye mer positive til å kontakte oss, sier generalsekretæren.

Askeland håper at engasjementet fortsetter og øke, og ser positivt på tiden fremover.