Sørnett

Aquarama tar blodpriser

Aquarama Kristiansand. Foto: Aleksander Dybvik

Aquarama Kristiansand. Foto: Aleksander Dybvik

Aquarama tar seg godt betalt helgen det arrangeres NM i langbane i svømming. Kristiansand Svømmeallianse må betale tre ganger mer enn de andre klubbene i Norge for å arrangere NM.

Publisert:

Styreleder Elin Heesen i Kristiansand Svømmeallianse (KSA) er skuffet over at Kristiansand kommune ikke tar konsekvensene av at vi har et offentlig/privat svømmeanlegg. Aquarama tar noe over 700 000 kroner for helgen torsdag 7. til søndag 10. juli for å arrangere NM i langbane i svømming, i anledningen klubbens 100. års jubileum.

Kristiansand Svømmeallianse
feirer 100 år

Kristiansand arrangerte NM langbane i svømming for første gang i 2013, og andre gang i 2016. Nå trenger svømmeklubben ekstra bevilgning av kommunen for å ha råd til å arrangere stevnet her i byen i anledning klubbens 100 års jubileum.

15. januar 2022 var fristen til å søke om tilskudd til kunst- og kulturformål av kommunen. På grunn av tapte inntekter under koronapandemien, har KSA tapt mye arbeidskraft og inntekter på grunn av avlyste stevner i denne perioden. Det var et enormt press på KSA sine frivillige, trenere og utøvere, som følge av nedstengingsperioder i Aquarama, og avlysning av Skagerak Swim, med tilhørende kanselleringer av arrangement og diverse avtaler. Søknadsfristen for tilskudd ble helt glemt av Kristiansand Svømmeallianse, og derfor ser de seg nødt til å søke kommunen om ekstra tilskudd for å arrangere NM i langbane i 2022.


  • Kristiansand kommune og Aquarama har en bruksavtale sammen. Svømmeklubbene får to svømmestevner og stupeklubbene får to stupestevner i året. Utenom det er det en avtale om et tredje stevne, hvor kommunen gir tilskudd på 75 000 kroner. I tillegg til denne avtalen måtte KSA søke kommunen om ekstrabevilgning på 108 000 kroner.

 

[img232236_2LM]

"Å arrangere Norsk mesterskap krever enormt mye ressurser i form av frivillige og økonomiske tilskudd/sponsormidler, for å kunne gjennomføres. Vi er helt avhengig av at klubbens medlemmer stiller opp og at det inngås gode avtaler med det lokale næringslivet, samt at vi klarer å innhente midler gjennom sponsoravtaler og tilskudd fra kommunen", skriver KSA styreleder Elin Heesen i søknaden til kommunen.

Leder for kulturutvalget i Kristiansand, Bjørn Egeli, bekrefter det var enstemmig enighet i møtet onsdag 11. mai, om å gi både tilskudd og ekstrabevilgning til Kristiansand Svømmeallianse, slik at de kan arrangere NM i langbane i anledningen deres 100. års jubileum i 2022.

Aquarama er norges dyreste

- Det blir for dyrt med den regningen KSA sitter igjen med. Det er ingen klubber i Norge som har så god råd. Mange klubber drives av frivillige og dugnadstimer. Det blir vanskelig å kunne arrangere NM i svømming i Kristiansand igjen, sier Morten Urdal, medlem i svømmeutvalget i Norges svømmeforbund, til Sørnett.

Svømmeutvalget har ansvar for ivaretakelse og gjennomføring av nasjonale arrangementer (NM, LÅMØ, ÅM). Utvalget er en høringsinstans for forbundsstyre og sportslig ledelse.

- Det koster Kristiansand Svømmeallianse tre ganger så mye å arrangere NM i sin hjemby. Noen klubber får gratis tilgang, mens de andre flotte dyre anleggene rundt i Norge ikke er på langt nær så kostbar som hos Aquarama, sier Morten Urdal på telefon med Sørnett.

[img232236_3LF]

- Det er synd at det skal være slikt. Kommunen sier jo de ønsker å vise at Kristiansand er en aktiv by med mange muligheter, men når avtalen mellom kommunen og Aquarama er slik den er i dag, så er det uheldig for svømmesporten på Sørlandet, mener Elin Heese, styreleder i KSA.

I avtalen mellom Aquarama og Kristiansand kommune, skal svømmeklubbene ha tilgang til to svømmestevner i året. Grunnet restriksjoner måtte årets første stevne kanselleres.

- Aquarama er mer en villig til å finne en ny dato som passer for Skagerak Swim som ble avlyst i januar. Dette stevnet går over en helg, mens NM går over 4.5 dager, sier Vibeke Holm Ruud, daglig leder på Aquarama Bad og Spa, til Sørnett.

- Kontrakten om NM mellom Aquarama og KSA ble laget i oktober 2020. Prisen var ikke indeksert og det var ikke tatt høyde for økte strømpriser den gangen, forteller Vibeke til Sørnett.

- Aquarama ønsker å være tilgjengelig for allmennheten og for breddeidretten i Kristiansand. Dette stevnet er ikke noe vi tjener penger på, sier Vibeke.

Selv om KSA ikke fikk sitt ene gratisstevne, så mener Aquarama avtalen ikke gjelder for stevner i fellesferien, slik det står i henhold til kontrakten. Prisen for helgen 7.-10. juli er basert utelukkende på økte kostnader og et minimum av tapte inntekter, herunder rabatterte billetter, lavere kapasitet og begrenset tilbud. I tillegg til at KSA leier anlegget, så skal badeland være åpent for allmennheten under stevnet.

[img232236_4LM]

- Det er lite profesjonelt at 450 svømmere skal dele dusj med småbarnsfamilier under NM, sier Birk Lee Pedersen, som skal være utøver i NM og representerer Kristiansand Svømmeallianse.

 

 

 

- Vi har flere garderober å spille på som muliggjør god logistikk for både utøvere og andre gjester. Her kan vi tilrettelegge for det KSA ønsker og skal sikre en god logistikk slik vi har erfaring med fra andre stevner vi gjennomfører årlig, sier Vibeke, daglig leder i Aquarama.

1,2 millioner dagen

Andre byer som har arrangert NM i langbane legger i gjennomsnitt igjen 1,2 millioner kroner per dag, i form av hotellbookinger, matservering m.m. i kommunen det arrangeres. NM langbane 2022 er et prioritert stevne, noe som innebærer at Norges svømmeelite vil være til stede i Kristiansand denne helgen i juli.

Eneste kongepokalen innen svømming
NM i langbane er Norsk mesterskap i svømming i 50 meters basseng. NM langbane er det eneste norske mesterskapet i svømming hvor det deles ut kongepokaler. Det deles ut to kongepokaler for beste prestasjon i langbane NM: en i kvinneklassen og en i herreklassen.

Stevnet forventer en deltagelse på 400-450 svømmere, og det vil gjennomføres cirka 1500 individuelle starter i løpet av helgen. Alle deltakere har kvalifisere seg i henhold til kvalifikasjonskravene som settes av Norges Svømmeforbund.

[img232236_5LM]

- NM kommer i år mellom VM og EM. Så det blir en god mulighet for å teste formen før EM, som er hovedmålet denne sesongen. Ambisjonen er å sette personlige rekorder på samtlige øvelser, sier Henrik Christiansen, som jakter sin syvende strake kongepokal, til Sørnett.

EM går i Roma 11. til 17. august. 2022.

[faktaboks]