Sørnett

Ateistens jul

Dette er Synne Blakstvedt (22), hun definerer seg selv som ateist, likevel har julen er viktig plass i hjertet. Foto: Charlotte O. Mathiesen.

Dette er Synne Blakstvedt (22), hun definerer seg selv som ateist, likevel har julen er viktig plass i hjertet. Foto: Charlotte O. Mathiesen.

- Forskjellen på min jul og en jul preget av kristen tro er nok ikke alt for stor, derimot er min jul en god dose tradisjoner og samvær med familie det viktigste. Ikke at Jesus ble født.

Publisert:

 

Skrevet av: Charlotte Opsahl Mathiesen.


Synne Blakstvedt (22) sitter i stuen å jobber intenst med eksamen, det er snart jul og det er mye som må gjøres før hun kan ta juleferie. Synne bor i Kristiansand og studerer statsvitenskap på Universitetet i Agder, hun jobber frivillig på studentbaren Østsia og hjemme på Oppegård jobber hun i en skobutikk. 

Julen er en viktig høytid for mange, uansett religiøs tilhørighet. Det er en del av den norske kulturen som de aller fleste er født og oppvokst med, eller er eksponert for gjennom barnehage, skole og sosiale medier. 

Synne anser seg selv som en ateist, ateisme kan tolkes på forskjellige måter akkurat som kristendommen. Ordet ateisme stammer fra Frankrike og betyr “uten Gud” og definerer ofte personer som har en overbevisning om at en gud ikke finnes. Ifølge SNL.no så finnes det flere former for ateisme, det kan være en religiøs likegyldighet og/eller en overbevisning om at det ikke finnes en gud eller høyere makter. Ateisme har dannet grunnlag for religionskritikk både i samfunn og i politikken som går langt tilbake i tid. https://snl.no/ateisme

Jeg ble tatt med i kirken da jeg var yngre av min mor for å pirre nysgjerrigheten om tro, forteller Synne med et glis om munnen.

Foreldrene til Synne meldte seg ut av den norske kirke før hun ble født, de mente at det var opp til Synne selv å velge hvilken religiøs tilhørighet hun ville ha. Hun ble derfor ikke døpt og hadde en humanistisk konfirmasjon. Moren tok likevel med Synne i kirken noen ganger da hun var yngre, dette gjorde hun for at hun skulle få et større mangfold i sine egne synspunkter og for å kunne ha et grunnlag for å ta det valget om å ha en tilhørighet til kristendommen selv. 

Det viktigste Synne lærte i barndommen av foreldrene sine var å være åpen for alle typer mennesker uansett religion og kultur. Det å være snill, ærlig og vise respekt for medmennesker er noe hun beskriver som uskrevne regler i familiehjemmet og det er noe hun skal videreføre og ta med seg i livet. Disse uskrevne reglene til Synne er også noe som står sterkt i kristendommen og kan gjenspeiles i de ti bud. 

Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting, tatt fra kong Haralds eksepsjonelle talle i 2016.

Norge har blitt et sekulært samfunn, hvor alle trosretninger er velkomne. Som vår Konge sa det så fint på sensommerfesten i 2016 - Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting.(...)Med andre ord: Norge er dere. Norge er oss. Så hvordan feirer en ateist jul? Jul er en kristen høytid men julen bærer også preg av en enorm kultur. Hvor vi har lånt litt tradisjoner fra midtøsten, Amerika og Europa og kokt det inn til vår måte å feire jul på.

[img199107_2LF]

Julen for meg er familie, ro og lange skiturer. 

Julen til Synne skal feires med familien på Oppegård med ribbe, pepperkakebaking og sølvguttene som synger julen inn kl.17. Selv om Synnes familie ikke har en religiøs tilhørighet følges det fortsatt noen kristne tradisjoner. Feiringen bærer preg av en sterk tradisjon om tilhørighet og kjærlighet innad i familien og til de rundt. Selv om gudstjenesten på julaften blir utelatt er sølvguttenes klang i bakgrunn et viktig element før festmiddagen starter for fullt.  

Nøkkelord

#AteistVis flere