Sørnett

- Bare tøys med IQ målinger

Lærer Emil Otto Syvertsen mener IQ test av lærerstudenter ikke er vesentlig.

Lærer Emil Otto Syvertsen mener IQ test av lærerstudenter ikke er vesentlig.

Harald Sødal (73) mener IQ test blant lærerstudenter er uviktig, og at det er personlige egenskaper som teller.

Publisert:

-  At en lærer har høy IQ er ikke det mest vesentlige. De personlige egenskapene til en lærer er langt viktigere, sier Harald Sødal, politiker og tidligere lærer til Sørnett.

Norges Handelshøyskole (NHH) offentliggjorde i dag en undersøkelse basert på sesjonstesten i militæret. Testen viser at de som tar lærerutdannelse har lavere IQ nå, enn for tyve år siden.

- Jeg har mange eksempler på at personer med høy intelligens ikke har lykkes som lærer. Dette understreker at en person sin egenskap til å lære fra seg er langt viktigere, sier Sødal som har vært lærer i 40 år.

Mindre status

Lærer ved Kristiansand Katedralskole Gimle Emil Otto Syvertsen (63) tror grunnen for at lærerstudenter har lavere IQ i dag, er fordi opptakskravene er lavere.

- Før var det høyere status å være lærer. Det var høyere krav til lærerpersonell og elever. Når jeg utdannet med i 1974 var en lektorutdannelse på syv år, i dag er den på fem, sier Syvertsen til Sørnett.

Sivertsen er enig med Sødal at IQ ikke er det viktigste å måle blant lærerstudenter.

- Jeg synes det er en viktigere observasjon at læreryrket har fått mye lavere status. Jeg tror dette fører til at de som skårer høyt på skolen, prioriterer andre yrker.

Liker yngre lærere best

Elever Sørnett snakket med på Kristiansand Katedralskole Gimle sier de foretrekker yngre lærere.

- Vi synes de yngste lærerne kjenner våre læringsmetoder best. De yngste lærerne er ofte interaktive og bruker mye datamaskin, men de eldre lærerne bruker tradisjonelle og gamle læringsmetoder, sier elevene Elisabeth Slatten og Ida Røynås til Sørnett.

Hadde ansvar for prøvene

Lærer Emil Otto Syvertsen har selv hatt ansvar for og rettet sesjonsprøvene som IQ-testen tar utgangspunkt i.

- Jeg har vært prøvelærer i militæret, og synes undersøkelsen bygger på et interessant materiale, sier Syvertsen til Sørnett.