Sørnett

- Deres syn stemmer ikke over ens med min tro

Kilinc på besøk i Tyrkia, et land med stor betydning for han. Foto: Ali Kilinc

Kilinc på besøk i Tyrkia, et land med stor betydning for han. Foto: Ali Kilinc

Som 16 åring ble Yunus Emre Kilinc fortalt at han skulle bli Imam, nå er han 21 år og ferdig utdannet. Kilinc er norskfødt og tilhører derfor en helt spesiell generasjon av Imamer.

Publisert:

Yunus Emre Kilinc ble født og oppvokst på Storhaug i Stavanger, men har en etnisk Tyrkisk bakgrunn. Sammen med et nokså flerkulturelt samfunn var han aktiv både i fotballen og i vennegjengen. Det å vokse opp som tyrker i Stavanger var ikke noe problem, selv om han har et litt annet livssyn enn de fleste andre norske ungdommer. Kilinc er nemlig, som mange andre tyrkere, muslim. Det var akkurat denne troen som skulle gi Kilinc en utdanning utenom det vanlige. Da han var ferdig med skolegangen på St.Svithun ungdomsskole var han pliktig, fra et religiøst ståsted, til å bli Imam. For en ung mann var dette utrolig skremmende, nettopp fordi valget om å bli Imam var utenfor hans kontroll, men han visste at det var det rette. Alt og alle han kjente var i ferd med å bli ukjent, Kilinc var nemlig nødt til å dra til Drammen, og deretter videre til Midtøsten, Tyrkia og Stuttgart. Her skulle han lære hva det betydde å være en Imam, finne sine egne verdier, samt lære de religiøse retningslinjene i livet. Kilinc er nå ferdig utdannet som 21år gammel og jobber i Drammen, her veiledere han den yngre generasjonen.

Vil bare være akseptert

For Kilinc er det utrolig viktig at det landet han bor i forstår og aksepterer troen hans, noe han mener ikke er tilfelle i dag. Når han ble spurt om hvordan han reagerte på koranbrenningen i Kristiansand svarte han;

«Jeg oppfatter at mennesker som bor i rike land i Europa er overbeviste om at det er så mye galt med Islam, men deres syn stemmer ikke overens med min tro, noe jeg synes er veldig trist. For meg er Islam at man prøver å være et så godt menneske som mulig, men at det alltid er rom for å gjøre feil og at man derfor hele tiden må jobbe med seg selv. Man skal elske sin neste, være åpen og ha respekt for andre religiøse livssyn og de som ikke har et religiøst syn på livet. Jeg vet at de som brant koranen er kristne ekstremister og vet at andre kristne ikke stiller seg bak den hendelsen, akkurat som jeg ikke stiller meg bak ekstreme muslimer. Man må bare heve seg over det og fortsette med sitt.»

Kilinc stiller seg ikke bak ekstremister og mener de har ødelagt for muslimer. «Jeg kan ikke ha skjegg eller gå med religiøse klær, da tror folk jeg er terrorist.» Han legger også vekt på at han forstår og prøver å akseptere fremmedfrykten fordi han mener at det dømmende synet også finner sted i Tyrkia.

Redd

[img199173_2RM]

«Da jeg skulle starte utdanningen min mot å bli Imam trodde jeg at jeg skulle miste alt. Fotball, venner og til og med meg selv. Jeg var redd for at jeg aldri kom til å bli den samme, men det er ikke tilfelle. Nå er jeg mer meg selv enn noen gang. Jeg sitter igjen med et reflektert syn på verden og mine medmennesker. At jeg ikke skulle kombinere det å være Imam sammen med det å være meg selv var jeg også redd for, men det er heller ikke tilfelle lenger. Jeg kan henge med mine norske venner, og selv om jeg ikke drikker er jeg med gutta på byen, ser fotball og koser meg. Jeg prøver så godt jeg kan å være en god muslim i et samfunn som ikke er skapt rundt min tro, det er vanskelig, men jeg gjør det beste jeg kan og det er ikke mer enn mitt beste Allah ber om.»

Kilinc mener media har en tendens til å fremstille muslimer på en veldig negativ måte.

«I media er det veldig mye negativt og lite positivt om Islam, det synes jeg er synd. Muslimer er på ingen måte ute etter å ta over for kristendommen eller andre trosretninger i Norge, men heller det å bli akseptert som en del av samfunnet. Jeg vil at andre skal akseptere min tro, men også først og fremst forstå den som den faktisk er og ikke hvordan den blir fremstilt.»

Kilinc er bare en av mange som må ta en vei i livet på bakgrunn av religion, for han var denne veien utrolig skremmende. Det er ikke lett for en ung mann og skulle ta en så stor religiøs oppgave, og spesielt ikke i et land der mange mennesker misforstår ens verdier. Heldigvis gikk det bra for Yunus og han trives med å være Imam, og enda bedre med å være i Norge.