Sørnett

-Gruer meg til hva jeg kan møte på

Sommerpatruljen i Agder
 Foto: Sommerpatruljen i Agder

Sommerpatruljen i Agder Foto: Sommerpatruljen i Agder

Sommerpatruljen i Agder har hatt en nedgang på lovbrudd de to siste årene, sier Ansvarlig ungdomssekretær, Hannah Olsen. Klara Lauknes har i år sin første sommerjobb og er spent på hva det vil bringe.

Publisert:

- Merker at jeg gruer meg til hva jeg kan møte på jobb, siden jeg aldri har jobbet før. Gruer meg til om jeg kommer til å jobbe for mye og om det kommer til å bli like stress som skole.

Sommerferien nærmer seg med stormskritt og stadig flere får seg sommerjobb etter flere somrer med pandemi. LOs sommerpatrulje kjøres i gang for 39. gang. i år fra 3. - 7. juli. Ansvarlig ungdomssekretær, Hannah Olsen, sier det er spesielt en ting som går igjen når de drar rundt på arbeidsplassene.

- De siste årene har det største bruddet vært på informasjon om verneombud. Verneombud er jo den personen på jobb som har ansvar for HMS, og det er viktig at alle vet hvem denne personen er.

Foto: Privat

Foto: Privat

Mindre lovbrudd

- Jeg har jobbet som faglig ungdomssekretær i to år, og i løpet av de to første år vi sett nedgang i antall brudd på sommerpatruljen. Noe vi er veldig fornøyd med, sier en fornøyd Olsen til Sørnett.

Olsen sier også det er flere arbeidsplasser som ikke er klar over at de bryter med reglene. Sommerpatruljen har vært til like god hjelp for arbeidsgiver som for arbeidstaker.

- Vi ser at de fleste arbeidsplassene vi besøker har ting på stell, og følger arbeidsmiljøloven etter beste evne. Det jeg tror kan være årsaken til at vi ser brudd, er at arbeidsgiver rett og slett ikke er klar over at det er brudd, eller at det har skjedd en feil. Sommerpatruljen har ved flere tilfeller vært like hjelpsomme for arbeidsgiver som for arbeidstaker, med å hjelpe til på stedet om feil har skjedd. Vi har for eksempel med oss arbeidskontrakter når vi reiser rundt, og hvis det er en arbeidstaker som mangler dette kan vi hjelpe med å få det på plass i løpet av besøket.

Foto: Privat

Foto: Privat

Arbeidskontrakt er ikke gøy

15 år gamle Klara Lauknes er spent på hvordan det blir å møte arbeidslivet for første gang i sommer. Hun har fått jobb på Aquarma i Kristiansand og skal jobbe i rundt omkring på det populære badelandet. Arbeidskontrakten og arbeidsmiljøloven er ikke det mest spennende.

- Jeg har fått arbeidskontrakt, men jeg har ikke sett så mye på den. Mamma derimot er mer interessert i å se på den, så jeg vet litt hva jeg går til. Arbeidsmiljøloven vet jeg ikke så mye om.