Sørnett

Eko Market og Solidaritet med Ukraina

Publisert:

 

Brak opisu.

Aleksandra, selger på EkoMarket

Før starten av den nye fasen på den ukrainske krigen, hvor Russland bestemte seg å

engasjere seg offisielt, var Eko Market et sted hvor du kunne kjøpe matvarer fra alle østeuropeiske medlemmer av USSR.

Denne krigen har også påvirket innbyggere av Kristiansand. Et godt eksempel er butikken EkoMarket, selger øst europeiske og midt europeiske produkter.

-Tidligere solgte vi matvarer fra Russland og Hviterussland også. Etter krigen starta, så har vi sluttet å selge disse matvarene på grunn av sanksjoner. Vårt tidligere samarbeider, som importerer forskjellige type matvarer fra øst til resten av Europa har sluttet å importere russisk mat. På nettsiden deres, hvor kan vi finne flagger ved siden av produkter, slik at kunden vet hvor det kommer fra, skal vi ikke se russisk og hviterussisk flagg lenger (Hovedkvarter av den firma befinner seg i Tyskland).

Tingene, som ble sendt til de som trenger, ble også samlet av arbeidere og butikken selv. På butikkhyller kan vi se mer ukrainske produkter, og russiske er bare fra den siste bestilling før krigen, forteller selger Aleksandra.

Den krigen har skjedd akkurat etter renovasjon av butikken, slik at det kan finnes mer produkter på butikkhyllene. I tillegg vi engasjerte seg til forskjellige solidaritetsaksjoner med de ukrainske flyktningene. På den første fasen av krigen, har både arbeidere og eierne organisert samling av tingene, som etterpå har blitt sendt til Ukraina og videre til de som trenger.

Vi sorterte disse tingene, og ved samarbeid med andre organisasjoner sendte vi tre store lastebiler med hjelp til Ukraina. I tillegg så fikk vi noen meldinger av sjåfører og private personer at de kan også kjøre noen ting til grensen fra oss, forteller videre Aleksandra.

Aleksandra forteller også at de fleste flyktningene som kommer til butikken snakker bare russisk eller ukrainsk, derfor kan det oppstå mange utfordringer eller misforståelser i kommunikasjon. -Mange av disse kundene var veldig overrasket, når de fikk å vite at arbeidere av butikken kommer fra Polen og ikke forstår russisk.

Det var en liten gruppe, som prøvde å gjøre kommunikasjon lettere ved å vise oss det de skal kjøpe på google eller ved hjelp av oversetter, forteller oss Basia som også arbeider på EkoMarket i Kristiansand. -Nå, når vi har kjent hverandre bedre så er det litt lettere. Vi kan gjette hva noen av faste kunder skal mest sannsynlig kjøpe, eller kommunisere med noen av de på norsk (hvis de går på norskkurs) eller engelsk. Vi har lært også noen ord på russisk/ukrainsk som gjør kommunikasjon litt lettere, forteller både Basia og Aleksandra. -

Den krigen har forandret veldig mye på den butikken. Produkter som kommer er nå forskjellige i forhold til det vi hadde før hele situasjonen. Etnisk struktur av kundene har også blitt forandret, fordi det har ikke vært så mye russiskspråklige kunder før. Før, så var det blanding av Polakker, Norske eller noen folk fra Afrika og Asia. De har ikke sluttet å komme, men vi kan se dem ikke så ofte som før. Til slutt på grunn av situasjon har butikken mye mer kunder enn før, forteller Basia Butikkens arbeidere har hjulpet både de ukrainske flyktningene og butikken de jobber i. Ukrainske flyktningene har fått ting som trenges for å overleve (Mat, klær osv.), og butikken har fått bedre reputasjon og mer kunder fra den russisk og ukrainsk språklige miljøer.

 

Krigens påvirkning kommer ut frra regionen, hvor folk må leve ved siden av bomber. Efekter av denn krigen kan også se innbyggere av Kristiansand, via flyktninger. Sanksjoner kan bli tøff for noen av statsborgerne også