Sørnett

Elsk-hat-forhold til SoMe

F.v Ellinor Rose Mawdsley, Maria Hognestad Sæbø og Mari-Lise Omdal i en trapp på Vågsbygd VGs. Foto: Malin Heggebø Rolfsen

F.v Ellinor Rose Mawdsley, Maria Hognestad Sæbø og Mari-Lise Omdal i en trapp på Vågsbygd VGs. Foto: Malin Heggebø Rolfsen

Ungdom på flere videregående skoler i Kristiansand tar en bevisst distansering fra Sosiale medier, og forteller det er en belastning på selvbildet. En fersk undersøkelse viser at 63 prosent av ungdom i Kristiansand bruker mellom 3 og 4 timer på skjermtid og sosiale medier i løpet av en dag.

Publisert:

Ambivalent forhold

- Jeg har et bevisst forhold til alle jeg følger på Instagram, og følger ingen jeg vet gir meg et dårlig selvbilde, sier Mari-Lise Omdal

En gjeng fra andreklasse ved dramalinjen på Vågsbygd Videregående skole ble spurt om de bruker mye tid på sosiale medier.

En av elevene bryter ut med å si at hun synes hun bruker alt for mye tid på sosiale medier. Hun forteller at 3-5 timer går til mobilbruk hver eneste dag. Ellinor Rose Mawdsley forteller hun foretrekker virkelige møter med mennesker, fremfor å holde kontakt gjennom den populære appen Snapchat, som gjør det skummelt lett å være sosial fra egen stue.

- Alle personer er bedre i virkeligheten, sier Ellinor fra dramalinjen.

Det er fortsatt slik at om hun en dag ender opp med å ikke møte noen fysisk, så går tiden til SoMe (Sosiale medier), for å delvis opprettholde kontakt.

Ungdata kom nylig med en fersk statistikk på hvordan unge i landet har det. Ungdata er lokale barn- og ungdomsundersøkelser der skoleelever over hele landet svarer på spørsmål om hvordan de har det.

Unge i Kristiansand skårer høyt på bruken av skjermtid og SoMe, som ungdommen tydelig blir påvirket av.

Selvfølelsen

Nesten alle de intervjuede ungdommene forteller at SoMe påvirker deres selvfølelse og selvtillit. Eirik Hjortland Skoglund forteller han trenger mer variasjon. Dopamin-nivået går høyt opp med en gang han sjekker telefonen, men at det fort går ned igjen.

-Jeg får en følelse av likegyldighet, derfor ender jeg fort opp med å heller distansere meg og gjøre noe helt annet, sier Eirik.

En av jentene svarer raskt at hun får dårlig samvittighet av å kaste bort mye tid på de ulike plattformene. Den dårlige samvittigheten synker inn etter hvert, forteller Maria Hognestad Sæbø

- Oj jeg burde jo ha gjort noe annet produktivt, forteller Maria at hun tenker etter hun har vært på sosiale medier.

[img232046_2LM]

Både Mari-Lise Omdal og Ellinor Rose Mawdsley har et bevisst forhold til alle de følger på sosiale medier. Ingen av dem følger brukere de vet gir dem dårlig selvbilde. Før Mari-Lise følger noen går hun igjennom Instagram-profilen deres for å slippe å risikere å følge en bruker som bare har negativ innvirkning på henne.

- Jeg stiller meg spørsmålet om dette noe jeg vil se hver dag, eller er dette noe jeg vil ta avstand fra?, sier Mari-Lise

Omdal sier hun heldigvis sjeldent sliter med sitt selvbilde, men er redd for at det skal skje om hun følger feil folk. Ellinor forteller at hun har bevisst valgt å bare følge brukere på Instagram som får henne til å føle seg bra. Spesielt liker hun å følge brukere som fremmer kroppspositivisme.

Flere eksperter mener funnene er kritisk, spesielt med tanke på hvordan dette påvirker unges selvbilde.

Eva Mari Andreasen, som er doktorgradsstipendiat i sykepleievitenskap forteller at i dag er det veldig lett at unge sammenligner seg  med retusjerte og filtrerte bilder på ulike plattformer på sosiale medier.

- Sosiale medier er nytt i den forstand at dette er første generasjon som får det tett på seg. Da jeg var ung sammenlignet jeg meg bare med de som var fysisk rundt meg. I dag sammenligner unge seg med hele verdens redigerte bilder, og dette gjør det mer sårbart, sier Andreassen.

Eva avslutter med en tydelig beskjed til unge:

- Kjenn etter, ikke følg de som ikke gjør deg godt.

Eirik bruker heller Instagram til å følge venner og følge med på kunstbrukere, som han er opptatt av. Alle tre nevner at de også får mye inspirasjon fra plattformen, selv om det er mye fasade og filtrert der.

Distansering til nye høyder

- Det er deilig å ikke være så tilgjengelig hele tiden, forteller Idun Marie Løvøen Rasmussen

[img232046_3LM]

Idun er elev ved Tangen Videregående skole og har valgt å kontrollere mobilbruken, ved å erstatte smarttelefonen med en gammel Nokiatelefon.

Flere unge velger å distansere seg fra sosiale medier

Hun vil heller være tilstede med vennene sine og forteller at de som da vil få kontakt med henne får ringe. Det hele startet med at hun slettet Tiktok, fordi hun innså hvor mye tid hun brukte på det.

- Tid jeg bruker på mobilen er tid jeg glemmer, jeg kunne heller erstattet den tiden med noe minnerikt med gode venner, forteller Rasmussen.

Noen perioder er hun aldri på smarttelefonens plattformer. Eleven nevner at samfunnet legger opp til at man må bruke smarttelefon, hvor hun havner i situasjoner hvor hun er nødt til å ha en erstatning til sin primitive Nokia.

[img232046_4LM]

Etter innkjøpet av Nokia telefonen tidligere i år, har hun fått masse tid til overs, for eksempel en framgang på skoleresultater fordi hun tok seg mer tid til pensum.

- Jeg fikk inspirasjon fra andre jeg kjenner som kjøpte Nokia, men jeg er den eneste i min klasse, sier Idun.