Sørnett

En annerledes 17. mai i Flekkefjord

Båtkortesje på vei inn mot byen. Foto Thale Holm

Båtkortesje på vei inn mot byen. Foto Thale Holm

Corona satte grenser, men ikke stopper for 17. Mai feiringen i Flekkefjord. Dagen var blant annet fylt opp med bilkortesje, båtkortesje og dresinturer for å holde en smittevennelig feiring.

Publisert:

I år kastet 17. mai komiteen seg rundt og laget et annerledes, men kreativt program for årets feiring. Programmet var sterkt preget av smittevennlige aktiviteter pyntet inn med det norske flagget. Barnetog, borgertog og russetog var erstattet med Corona-sikre bil- og båt-kortesjer, som var dekorert i rødt, hvitt og blått for dagens annledning.

[img209111_2LM]

Appell 

Dagen startet tradisjonelt med appell ved minnestøtten for fallene under andre verdenskrig. Appellen ble holdt av Aun Evensen, avgangselev ved Flekkefjord videregående skole. Himmelen klarnet opp og det så ut til å bli en flott dag.

 

Flere småtog

[img209111_3RM]

Siden det ikke ble ett offisielt barnetog tok flekkefjæringer skjeen i egen hånd og arrangerte mange småtog rundt om i Flekkefjord. Det var flere tog å se i både sentrum og byggefelter.

Det ble satt stor pris på av naboer som kom ut for å få med seg den utradisjonelle feiringen. Folk sto på terrasser og langs veien og jublet mens tog gikk forbi.

Toget arrangert av trellevika endte opp på bystranda. Her ble det leker for barn. etterpå var det premieutdeling og det ble servert kaffe, kake, saft og is til alle som møtte opp.

 

[img209111_4LM]

Båtkortesje

Klokken halv to stilte flekkefjæringer seg opp langs broer og brygger for å få med seg årets uvanlige 17. Mai tog. Det var over 140 båter som stilte opp og fulgte etter ordføreren, Torbjørn Klungland, som ledet kortesjen.

- Dette har vært en annerledes 17. Mai feiring. Det er trist at vi ikke kan samles og gi hverandre en klem slik vi pleier. Men vi har alle stor forståelse om hvorfor feiringen i år er som den er, og nøyer oss derfor med å rope og hilse til hverandre fra båtene våre, forteller Simen Grønsund. 

Bilkortesje            

Klokken fire kjørte en rekke pyntede biler, russervaner og veteran-utrykningskjøretøy fra jernbanestasjonen. De lå samlet bak politiet som ledet an bilkortesjen.

[img209111_5LM]

[img209111_6LM]

[img209111_7LM]

[img209111_8LM]

Dresinturer     

 Dresinene på jernbanestasjonen tilbydde gratis tur fra klokken halv ti til seks. Her var det mange som benyttet sjansen til å se den fine naturer som er i Flekkefjord kommune.

- Jeg savner selvfølgelig livet og stemningen denne dagen pleier å ha, men vi har vært flinke til å feire 17. Mai til tross for Corona. Det var nytt at dresinene tilbydde gratis turer. I år er første året jeg tok meg en dresintur og fikk sett den gamle jernbanelinjen. Det synes jeg var stas, forteller Ånen Risholm.

 

[img209111_9LM]

Avsluttet dagen på Spira

Dagen ble avsluttet i spira, byens kulturhus. Det var et arrengement for maks 50 stykk, hvor de som var enslige under 17. mai feiringen ble prioritert som gjester. Tale for dagen ble holdt av stortingsrepresentant Gisle Meninger Saudland. Ordfører Torbjørn Klungland og russepresident Juliane Bruseth sa også noen ord og lege Knut sand Bakken fortalte lokalhistorie. Alt ble filmet og sendt på direkten på kommunen sine hjemmesider.