Sørnett

En vår full av planter

Denne tulipanen var lukket og sløv da vi ankom hagen. Litt senere så den slik ut. Foto: Ann-Caprice Tørresen

Denne tulipanen var lukket og sløv da vi ankom hagen. Litt senere så den slik ut. Foto: Ann-Caprice Tørresen

Våren har for alvor inntatt Sørlandet og resten av Norge, og vi ser nok en gang frem mot varmere dager. Da begynner det også å blomstre i tusenvis av hager og på gressletter rundt om i landet.

Publisert:

En av de vi har snakket med som holder på med planter og grønnsaker, er Vidar Toreid. Han har holdt på i hagen sin siden 1977. Han tok oss med på en liten runde for å vise frem blomstene og plantene sine. 

Vi gikk først til blomsterhagen hans, der det både er påskeliljer og scillia. I tillegg hadde han en tulipan i hagen, som sto der helt alene, fordi de andre tulipanene ikke overlevde. Da vi kom dit var tulipanen lukket og så ganske sløv ut, men en liten stund senere hadde den våknet til liv, og sto ut i full blomst. Han fortalte at det er kona som vanligvis tar seg av blomstene.

Deretter tok han oss med til grønnsakshagen. Der har det

begynt å gro rabarbra. -Nå på våren begynner de å gro ut av bakken, fortalte Toreid. Videre i grønnsakshagen var det et område med masse planter som så døde ut. Han dro opp en av disse, og viste fre

m noe som kunne se ut som en potet på undersiden.

- Dette er jordskokk, og den plukker man om våren. Den kom til Norge på 1600-tallet og var veldig utbredt før potetene kom. Men siden potetene ga større avlinger og flere poteter, så blir den brukt mer, forteller Toreid. Jordskokk er en grønnsak som kommer fra Nord-Amerika, og som senere ble veldig vanlig å dyrk

e i store deler av Europa og Skandinavia. Det var en veldig utbredt grønnsak før poteten kom. Det er veldig likt potet, men jordskokk har en søtere og litt nøtteaktig smak, ifølge opplysningkontoret for frukt og grønt.

-Ikke sikkert at jeg har jobbet mer
Toreid har som sagt holdt på med hagen sin siden 1970-tallet, og det er ingenting som tyder på at han har gått lei. Men til tross for koronapandemien har han ikke jobbet mye mer med hagen, tror han.

- Det er ikke helt sikkert at jeg har jobbet mer med hagen, nei. Men det 

kan hende at jeg har hatt det bedre enn andre på grunn av hagen, forteller han. Det han liker best med våren er når det plutselig popper ut nye planter. Han synes det er festlig når man får se en nyplantet spire ute på bakken.

Vi har også snakket med Erna Norland. Hun har holdt på med hagen i 20 år, og har mange forskjellige sorter med blomster.

- Vi flyttet opp hit for seks år siden, og vi har holdt på litt etter litt, forteller hun. Med et område på 7 til 8 mål, er det mye plass å utnytte. Hun forteller litt om hvilke blomster som vokser nå om våren.

- Vi har primula, snøklokker og julestjerner. Det kommer også påskeliljer etter hvert, legger hun til.

[img220741_2RM]

Hun forteller at tulipanene er noe av favorittingene med våren, og at hun synes påskeliljene er fine. I tillegg trekker hun inn primulaen, som kommer i flere forskjellige farger. Men hun klarer ikke helt å bestemme seg for en favorittblomst.

- Ja, si det, humrer hun. Jeg synes roser er veldig flotte. Av mine blomster så synes jeg de tuene er v

eldig fine, også er det veldig mye jeg ikke vet navnet på. Liljer er veldig fine, og.

-Det kommer blader på busker og trær

På Evje holder Camilla Nilsen og Gudrun Salvesen til. Nilsen er eier av Odden plantemarked, og Salvesen jobber der. De forteller at det nå er tiden for å plante busker, trær og stauder, men det er litt for tidlig å begynne å plante sommerblomster på Evje. Også kommer det alt mulig etter hvert, legger Salvesen til.

[img220741_3RM]

Damene på Evje er glad for at våren er her.

- Det kommer blader på busker og trær, det blir grønt og fint. Du sitter her og hører på fuglekvitter og alt gror. Det er mye glede, sier Salvesen.

Men klimaet setter litt av blomstringen på vent.

- Det er bare stemorsblomster som tåler å stå ute på natten nå. Vi har fortsatt frost på nettene. Men i Kristiansand er det en annen sone, og der kan du plante mye mer. Du kan begynne med mange forskjellige sommerblomster, forteller Salvesen.

Damene har åpningsdag i helgen. Og på spørsmål om hvilke kunder de tror de får, er Gudrun Salvesen sikker på hva som er savnet.

- Det som har vært savnet her, det er jo det som er typisk hagesenterplanter. Sommerblomster og inneblomster er det mange som har ellers. Men et hagesenter som selger epletrær, hekker, alle slags busker, og det som man planter av busker og trær i hagen, det har vært et savn her oppe. Alle som har hage, er interessert i å kjøpe det. Og selvfølgelig krukker og redskap.

Og legger til at det er viktig for folk som bor i området at de blomstene de kjøper, tåler klimaet på Evje.

I dette lydklippet kan du høre eieren av Joker Bygland, Tor Ånon Kleivane, svare på noen spørsmål om salg av planter den siste tiden.

Måtte stenge museet
Thor Harald Stadeland jobber som gartner i Naturmuseum og botanisk hage i Kristiansand. Museet har en rik historie og har ofte vært i forskjellige konkurranser, som f.eks. Årets museum i Norge i 2001. Museet og hagen er en del av Universitetet i Agder fra 1 juli 2017. Disse tre årene før covid, fungerte museet ganske vanlig, slik som andre institusjoner i Norge. Museet hadde besøkende og hagen hadde mye utenlandske gjester også.

- Når pandemien kom, måtte vi stenge museet, mens hagen fungerte som vanlig, sier Stadeland.

Han forteller videre at hagen hadde aldri høyere frekvens enn i koronapandemien, fordi de fleste stedene er stengt. Det betyr at studenter, som er 10% populasjon av Kristiansand og andre kommer til å besøke hagen for å slappe av.

[img220741_4RM]

På tross av stort utvalg av blomster og planter, er det de typiske sortene som stikker frem som mest populære.

- De mest populære blomster er de som passer til moderne hager og som folk kan ha i hjemmet sitt. Generelt er det roser som er de mest populære blomstene, fordi det brukes i hverdagen som en gave f.eks. til bursdag eller St. Valentines day.

Snart kan situasjonen komme tilbake til vanlig hverdag, fordi Covid-19-pandemien går mot slutten. Det betyr for Naturmuseum og botanisk hage i Kristiansand mer besøkende fra utlandet eller andre byer i Norge, og annerledes hverdag på jobb. Sommeren er også på vei, slik at alle som er glad i planter kan glede seg til å se hva som kommer opp fra jordskorpa.